French Bread cu nuci si scortisoara
Ingrediente (pentru 6 portii):
- o paine integrala cu seminte taiata in felii
- o ceasca de miez de nuca, prajit si racit
- 3 linguri de zahar brun
- 6 oua
- o ceasca de iaurt degresat
- o ceasca de lapte degresat
- 2 linguri de sirop de artar
- 1 lingura zahar alb
- 1 lingurita vanilie (esenta sau o pastaie)
- un praf de sare
Mod de preparare:
- pregateste o tava de cuptor sau un vas de sticla rezistent la caldura, tapetand interiorul cu unt sau cu hartie de copt
- nucile trebuie sa fie tocate marunt, insa nu macinate
- nucile maruntite si zaharul brun se amesteca bine, se pun pe o planseta de lucru sau pe un platou mai mare
- ouale se bat bine intr-un vas, se adauga iaurtul, laptele, siropul de artar, zaharul alb, scortisoara, vanilia si sarea
- painea se da prin amestecul de oua si apoi prin cel de nuci si zahar brun si se aseaza in tava unsa cu unt
- daca ti-a mai ramas nuca si zahar brun se presara pe deasupra in tava pentru cuptor
- adauga in tava si restul de crema de oua
- se acopera tava cu o folie de aluminiu si se da la frigider peste noapte (cel putin 6 ore)
- dimineata se incalzeste cuptorul la treapta a 5-a si se coace painea timp de 30 de minute, pana devine aurie si crocanta pe deaspura
- lasa-o sa se raceasca cel putin 10 minute si apoi taie-o felii
- se serveste calduta cu putin sirop de artar
Alte sfaturi:
- pentru a praji nucile (painea este mai gustoasa daca le vei praji inainte!) le pui intr-o tigaie neaderenta si le lasi pe un foc mediu spre mare, intorcandu-le, pana devin usor maronii si au un luciu frumos
- poti inlocui iaurtul obisnuit din reteta cu un iaurt de vanilie
- daca iti doresti un mic dejun mai cremos, inlocuieste laptele din reteta tot cu iaurt, dar mai gras
- painea integrala cu seminte se poate inlocui cu paine alba, insa care se poate taia usor in cuburi (nu folosi coaja!)