Cum sa faci cea mai buna paine de casa cu seminte

Joi, 14.05.2015

Cuprins

Painea este un aliment de baza, insa cea din comert nu este cea mai buna alegere daca vrei sa te bucuri de o nutritie sanatoasa si de un organism plin de energie pe perioada intregii zile. Exista, insa, o alternativa, care nu cere foarte multa indemanare intr-ale gastronomiei, in schimb, iti poate pune rabdarea la incercare. Este vorba despre prepararea painii in casa. Noi te sfatuim sa incerci si tu o astfel de reteta, iar pentru a-ti usura munca, iti vom spune noi care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi.

Iata cum se pregateste cea mai buna paine de casa cu seminte!

Vezi si
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Andreea Baluteanu | Joi, 14.05.2015
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 14.05.2015

 

Painea de casa cu seminte - un aliment sanatos si satios

Mai intai, trebuie sa pui pe masa cateva ingrediente:

- 350 ml de apa calduta;

- o lingurita si jumatate de zahar;

- o lingurita si jumatate de drojdie uscata;

- 2 linguri de ulei de masline;

- 270 gr de faina 000;

- 240 gr de faina integrala;

- 5 linguri de seminte amestecate in functie de preferinte;

- o lingurita si jumatate de sare.

Pentru glazura:

- 1 albus de ou;

- o lingura de apa;

- 2-3 linguri de seminte.

 

Modalitatea de preparare a painii cu seminte este urmatoarea:

Mai intai, pune apa calda intr-un bol, adauga zaharul si apoi drojdia uscata. Amesteca in continuu, pana cand obtii un mix omogen, apoi lasa totul deoparte timp de 10 minute. Dupa aceea, in amestecul din bol adauga uleiul de masline, mixul de seminte si, incet-incet, toarna in ploaie si cele doua tipuri de faina. Framanta coca pana cand observi ca aceasta nu se mai lipeste de peretii vasului. Procesul ar trebui sa dureze 15-20 de minute, obiectivul fiind obtinerea unui aluat omogen si usor elastic. 

Apoi, unge cu ulei un alt bol, de data aceasta unul mai mare de cel putin doua ori decat diametrul bucatii de coca. Pune-o pe aceasta din urma in vas, modeland-o sub forma unei sfere. Dupa aceea, acoper-o cu un prosop si las-o sa dospeasca cel putin o ora intr-un loc mai cald in bucatarie. In toata aceasta vreme, porneste cuptorul, preincalzindu-l la 220 de grade Celsius.

Cand timpul a trecut, framanta din nou aluatul vreme de doua-trei minute, apoi confera-i forma dorita si pune-l intr-o tava unsa in prealabil cu putin ulei. Prepara glazura pentru paine din albus de ou si apa si unge aluatul modelat cu ea.Dupa aceea, presara si semintele preferate pe deasupra.

Painea de casa cu seminte trebuie coapta la 220 de grade Celsius vreme de 20 de minute, dupa care temperatura trebuie scazuta la 200 de grade Celsius pentru inca 10 minute sau pana cand este gata. Poti verifica acest lucru folosind o scobitoare.

La final, scoate preparatul din cuptor, lasa-l sa se raceasca si feliaza-l sau, dupa caz, pune-l la pastrare intr-o punga de hartie.

Pofta buna!

Painea de casa cu seminte este delicioasa si satioasa, ea putand fi savurata la micul dejun, impreuna cu putin unt sau cu niste gem de fructe homemade, dar si la pranz ori seara cu diverse preparate, cum ar fi salatele, supele si fripturile.

Articolul urmator »
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 08.12.2024
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Andreea Baluteanu | Vineri, 19.07.2024

Ne găsești pe