Iata cateva dintre cele mai neobisnuite locuinte din lume, remarcabile prin unicitatea lor arhitecturala:
CASA KLEIN BOTTLE
Arhitecti: McBride Charles Ryan Arhitects
Locatie: Melbourne, Australia
Doi arhitecti australieni au realizat o casa bazata pe un concept matematic: sticla Klein, descrisa ca fiind un obiect cu o suprafata non-orientabila, fara un interior si un exterior identificabil. Chiar si asa suna ciudat si imposibil, daramite sa transformi acest concept intr-o casa locuibila. Insa imposibilul a fost transformat in posibil prin construirea unei case cu un acoperis de metal negru care se indoaie, schimbandu-si forma si devenind parte din pereti. In interior ai senzatia ca traiesti atat in casa cat si in afara ei in acelasi timp.
CASA ORHIDEE
Arhitect: Sarah Featherstone
Locatie: Cotswold, Marea Britanie
Sarah Featherstone a dus conceptul de eco-friendly foarte departe si a construit o casa frumoasa in ciudatenia si nonconformismul ei. Vanduta cu aproape 15 milioane de dolari, casa va fi finalizata in 2011 si este insiprata de orhideele care cresc in zona. Aceasta are un living care pluteste deasupra apei si se doreste sa produca mai multa energie decat consuma printr-un sistem de pompe in pamant si de incalzire geotermala.
CASA HOLMAN
Arhitecti: Durbach Block Architects
Locatie: Sydney, Australia
Ai crede ca a cumpara o bucata de stanca pe malul marii este o investitie proasta, insa proprietarii unei astfel de stanci pe malul Marii Tasmaniei nu s-au lasat pe tanjeala si cu suma potrivita au convins o mana de arhitecti sa faca imposibilul. Casa a devenit punct de referinta, fiind incastrata pur si simplu in stanca si oferind un peisaj care iti lesina simturile. Proprietarii spun ca in timpul unei furtuni valurile par ca vor lua cu ele structura casei. Se pare ca o data cu luxul locuintei au parte si de adrenalina.
CACTUSUL URBAN
Arhitecti: UCX Architects / Ben Huygen si Jasper Jaegers
Locatie: Rotterdam, Olanda
Intr-o lume ce a devenit in majoritate urbana, natura a devenit din ce in ce mai ravnit. De aceea, constructorii de apartamente apeleaza la cei mai talentati arhitecti pentru a specula fiecare bucata din natura. Asta s-a intamplat la complexul Urban Cactus, unde 98 de apartamente asezate pe 19 etaje beneficiaza de o gradina personala, un peisaj uimitor si o terasa cu un spatiu deschis deasupra, neingramadit de cel de la etajul superior.
CASA DE STICLA
Arhitect: Philip Johnson
Locatie: New Canaan, Connecticut, SUA
Terminata in 1949, servind drept locuinta arhitectului, aceasta casa de sticla este si acum o minune arhitectonica, devenind un obiectiv turistic intrat in patrimoniu in 1997 si deschis vizitatorilor. Casa e in intregime din sticla, oferind o la fel de completa senzatie ca esti in natura, si ca toate activitatile tale se desfasoara sub cerul liber.
CASA BALON
Arhitect: Antti Lovag
Locatie: Tourettes-sur-Loup, Franta
Are deja 35 de ani, insa aceasta casa inca se mai construieste si a devenit chiar parte din parimoniul cultural al Frantei. Casa a fost construita la cererea designerului Pierre Cardin, si este un amestec de elemente futuriste cu amanunte organice, cu mobila incastrata in pereti si ferestre ovale si convexe. Designul doreste sa prinda cat mai mult din peisajul Coastei de Azur, iar pentru un designer excentric o fereastra simpla nu era de ajuns.
CASA TALIESIN
Arhitect: Frank Lloyd Wright
Locatie: Scottsdale, Arizona, SUA
Construita ca locuinta pentru architect, cladirea are un design aproape poetic, subtilitatea ei incadrandu-se in peisajul desertic al zonei. Peretii sunt din ciment, dar un ciment special ce amesteca bolovanii din zona, in nuante de rosu, galben si gri. Acoperisul pare panza unui pictor si chiar este, arhitectul folosind in unele locuri panza impermeabila care permite luminarea casei cu nuante difuze.
CASA SCOICA
Arhitecti: Arquitectura Organica
Locatie: New Mexico, Mexic
De parca ar fi fost gasita undeva la 20.000 de leghe sub mare, aceasta casa uimitoare serveste drept locuinta unui cuplu. Si cand afli asta, ajungi sa te intrebi cat de fericiti vor fi copiii acestui cuplu intr-o casa desprinsa din basme, plina in interior de curbe, colaje vizuale, plante si alei de piatra ce transforma totul intr-o nebunie arhitecturala.
CASA ROTITOARE
Arhitect: Patrick Marsilli
Locatie: Franta
Poreclita Solaleya, aceasta casa este construita 90% din lemn, intr-o forma rotunda cu ferestre uriase care permit soarelui sa patrunda in fiecare coltisor. Casa are un sistem de rotatie la 360 de grade care urmareste soarele. Casele Solaleya au devenit case de serie si pot fi construite oriunde in lume.
CASA PAMANT
Arhitecti: Vetsch Architektur
Locatie: Dietikon, Elvetia
Ideea acestui proiect este descrisa chiar de arhitecti: "Am vrut sa construim o casa in care sa locuiesti nu pe pamant, nu in pamant ci cu pamantul." Desi pare casa moderna a unui hobbit, casa este mobilata avangardist, respecta peisajul, iar acoperisul este format de straturi de pamant si gazon, cu zonele de zi indreptate spre sud si cele de noapte spre nord, in timp ce baile primesc lumina prin tavan. Izolarea se face cu iarba reciclata, iar pe acoperis poti planta orice doresti.
In care dintre aceste case ti-ar placea sa locuiesti?
Alte subiecte care te-ar putea interesa: Tehnologii de ultima generatie. Ce ti-ai cumpara? Alimente valoroase si la propriu si la figurat Fa-ti cumparaturile in cele mai luxoase mall-uri din lume Subiecte de pe forum: |
Vezi galeria foto »