3 sfaturi pentru o locuință amenajată în stil vintage

3 sfaturi pentru o locuință amenajată în stil vintage

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Astăzi se poartă minimalismul scandinav în amenajarea locuinței, curent devenit aproape sinonim cu designul modern și cu bunul gust. În același timp, nu este un trend la care ești obligată să aderi, mai ales dacă ești mai degrabă atrasă de vechile stiluri de design.

Blonda in sufragerie vintage

În caz că te pregătești pentru o renovare sau o simplă reamenajare, acest articol îți va oferi câteva sfaturi pentru a-ți amenaja locuința într-un stil vintage.

Vintage nu înseamnă doar vechi

Living albastru mathaus

Dacă vintage ar însemna doar vechi, atunci toate apartamentele românești încă decorate cu mileuri, bibelouri kitsch din „Epoca de Aur” și carpete ar putea fi date ca exemplu de decor vintage. Adevărul este că „vintage” este un stil cât se poate de modern și ar trebui aplicat ca atare. Printr-un design vintage trebuie să urmărești să imiți anumite stiluri preferate din trecut, dar nu să folosești exclusiv obiecte decorative vechi.

Chiar dacă vei avea și câteva antichități în locuință, o mare parte din mobilier va fi de fapt nou, dar patinat și finisat astfel încât să imite piese mai vechi. Îmbină aceste elemente într-un mod autentic, dar funcțional și astfel încât să-ți ofere confortul de care ai nevoie.

Antichitățile ar trebui să reprezinte punctul focal al fiecărei camere

Mobila vintage mathaus

Cu siguranță nu ți-a venit ideea amenajării unei case vintage doar citind articole pe internet. Probabil ai deja un sertar de bijuterii lăsat pe care l-ai moștenit de la o bunică sau o măsuță de cafea în stare bună pe care ai tăi nu s-au îndurat încă să o arunce. Ar trebui ca un astfel de obiect autentic să fie primul lucru pe care un musafir îl vede atunci când intră într-o cameră. Poți alege apoi mobilier mai nou care să se potrivească perfect cu piesa centrală.

Dacă începi să devii clientă fidelă a târgurilor de antichități, verifică totuși fiecare obiect pe care îl achiziționezi, fie că e vorba de mobilier, veselă sau artă decorativă. Mobila trebuie să fie stabilă, fără îmbinări care joacă sau scârțâie, iar celelalte obiecte ar trebui să nu aibă rugină, lovituri sau alte deteriorări vizibile. Chiar și vechiturile din noua ta casă ar trebui să fie rezistente în timp.

Folosește o paletă de culori adecvată

Camera decor pastel

Culorile pe care le alegi depind, evident, de perioada de care vrei să te lași inspirată. De exemplu, În anii ‘50 erau preferate pastelurile, pe când în anii ‘60 și ‘70 culorile din design au început să devină mai intense, iar în anii ‘80 au început să fie folosite și culorile neon. Poți merge chiar mai departe în timp, către sfârșitul secolului XIX, când moda victoriană impunea folosirea unor culori puternice, dar sobre.

Paleta de culori aleasă trebuie să se regăsească nu doar în decorațiuni, ci și pe pereții locuinței. Poate că ai observat deja că pereții colorați sunt un fel de „marcă înregistrată” a stilului vintage. Îi poți vopsi cu lavabilă colorată sau, dacă vrei un model rezistent în timp, poți folosi tapet. Acesta este de mulți considerat un element retro și chiar și cele mai noi modele pot da un aer vechi oricărei încăperi.

Deși pare o bătaie serioasă de cap, stilul vintage poate fi ușor de realizat dacă ai răbdare până găsești piesele perfecte și dacă știi de la început ce deceniu din trecut vrei să imiți. Nu porni de la premisa că vei investi mulți bani în antichități și încearcă mai degrabă să faci trimiteri vizuale decât să recreezi în totalitate o locuință din secolul trecut.

Surse foto: Shutterstock

Articolul urmator
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.