5 alternative naturale la balsamul de rufe pe care le poți face chiar tu, acasă

5 alternative naturale la balsamul de rufe pe care le poți face chiar tu, acasă

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Dacă, din variate și binecuvântate motive, ai decis să îți faci balsam de rufe în casă, află că acest lucru nu numai că este posibil dar ai și mai multe rețete pentru el. Avantajele folosirii unui balsam de rufe de casă în locul unuia din comerț sunt uriașe! Balsamul de casă nu-ți va lăsa hainele mirosind a parfumuri artificiale și nu vor lăsa pe ele acea moliciune chimică ciudată. Și, cel mai important motiv - balsamul de casă nu va conține toate acele substanțe toxice pe care un balsam din comerț le are.

Ce substanțe toxice conține balsamul de haine din comerț

La o simplă cuăutare pe Internet, vei afla răspunsul la întrebarea Este balsamul de rufe un produs toxic? DA, este printre cele mai toxice produse folosite constant de marea majoritate a oamenilor. Și nu doar din cauza unui singur ingredient din compoziția sa, nu. Balsamul de rufe are o întreagă listă de ingredient toxice pe care le conține, și anume:

  • acetat de benzyl – legat de declanșarea cancerului pancreatic, vaporia săi pot irita ochii și gâtul, făcând omul să tușească. Poate fi absorbit prin piele
  • alcool benzilic - irită tractul respirator superior și poate cauza afecțiuni ale sistemului nervos central (SNC), cefalee, greață, vărsături, amețeli și scăderi dramatice ale tensiunii arteriale.
  • etanol -se află pe lista susbtantelor periculoase, putând duce la afecțiuni ale sistemului nervos central
  • limomen-cunoscut ca fiind ingredient cancerigen, irită și pielea și ochii, sensibilizându-le.
  • alfa-terpinol - provoacă tulburări ale sistemului nervos central și este foarte iritant pentru mucoasele membrane. Ajuns în plămâni poate produce scurta respirația, declanșa pneumonie sau chiar edem fatal.
    acetat de etil - considerat narcotic, iritant pentru ochi și tractul respirator, poate provoca dureri de cap și narcoză, anemie cu leucocitoză și leziuni la ficat și rinichi.
  • camfor - afectează sistemul nervos central și se află pe lista substanțelor periculoase. Este absorbit cu ușurință în țesuturile corpului, provocând iritarea ochilor, nasului și gâtului. De asemenea, dă amețeli, confuzie, greață, crampe musculare și convulsii.
  • cloroform - neurotoxic, anestezic și cancerigen și se află pe lista substanțelor periculoase. Inhalarea vaporilor poate provoca dureri de cap, greață, vărsături, amețeli, somnolență, iritarea tractului respirator și pierderea cunoștinței. Agravează afecțiunile rinichilor, ficatului, inimii și pielii. Devine o problemă mai ales când este supus căldurii.
  • linalol - narcotic care afectează sistemul central nervos și tulburări respiratorii, care, în testarea pe animale, a dus la moartea acestora.
  • ftalați: cunoscuți ca fiind utilizați în jucăriile din plastic pentru copii și alte produse pentru bebeluși, ftalații sunt folosiți și în produsele parfumate pentru a ajuta parfumul să dureze mai mult. Pot cauza cancerul de sân, alergii, probleme ale sistemului de reproducere.

Considerând că lista de mai sus te face să renunți la balsamul de rufe din comerț, îți lăsăm aici varianta sigură, sănătoasă și ieftină, de casă. lege din variantele de mai jos cea care ți se potrivește ție cel mai bine și bucură-te de haine moi, folosind un balsam de rufe 100% natural, fără chimicale.

Cu ce înlocuim balsamul de rufe?

Tot mai multă lume folosește, de ani buni, balsam de rufe. Pentru mirosul său plăcut și proaspăt, pentru moliciunea plăcută pe care o dă veșmintelor noastre, pentru eliminarea energiei statice de pe anumite itemuri. Dar, oare, merită să folosim balsam de rufe din comerț și să riscăm să ne pricopsim cu una din problemele de sănătate mai sus enumarete – fie vorba de ceva minor, trecător sau de ceva care să ne pună în pericol viața noastră și pe aceea a familiei?

Cu siguranță nu merită, mai ales că există ingrediente naturale extrem de ieftine și la îndemână care pot să înlocuiască, chiar cu succes, balsamul de rufe din comerț.

Ingredientele magice la care ne referim, 3 la număr, sunt cele pe care orice gospodărie le deține: oțet, bicarbonat de sodiu și sare. Există, desigur, rețete ușor mai complexe de balsam de rufe de casă pentru cei care doresc să se apropie, cât mai mult, de varianta unui balsam din comerț. Însă este foarte bine de știut faptul că oamenii care doresc să nu se complice sau sunt sensibili la mirosuri sau alergici la parfumuri sau alte ingrediente pot avea hainele moi și proaspete folosind doar unul dintre cele 3 ingrediente enumerate.

Dacă alegi să folosești bicarbonat de sodiu pe post de balsam de rufe, tot ce trebuie să faci este să pui o jumătate de ceașcă în sertărașul dedicat al mașinii de spălat.
Dacă alegi să folosești oțet – cel mai bun este cel alb deoarece nu pătează – trebuie doar să torni jumătate de ceaşcă de oţet în sertarul pentru balsam al mașinii de spălat.
Dacă alegi să folosești sare – sare amară sau sare de mare - tot ce trebuie să faci este să pui o jumătate de ceașcă de sare în sertărașul dedicat al mașinii de spălat.

Balsam de rufe bio: cu oțet și uleiuri esențiale

Această rețetă de balsam de rufe pe bază de oțet este foarte ușor de făcut. Tot ce ai nevoie pentru această rețetă este puțin oțet, câteva uleiuri esențiale și o sticlă cu capăt de spray.
Într-un vas(borcan sau sticlă) în care ai pus 1 litru de oțet, adaugă 10-15 ml de ulei esențial. Amestecă bine ca să se omogenizeze, pe cât posibil, cele 2 ingrediente.

Ce combinații de uleiuri esențiale poți folosi? Avem câteva recomandări de care poți ține cont.

  • 10 picături lămâie + 5 picături lavandă
  • 6 lavandă + 6 picături tei + 2 picături sub formă de lanț
  • 5 picături chiparos +4 picături mandarină + 2 picături tei + 2 picături bergamotă
  • 10 picături de lămâie + 2 picături de busuioc + 3 picături de lanț
  • 7 picături eucalipt + 7 picături lanț
  • 5 picături portocaliu + 5 picături bergamotă + 5 picături lămâie

Agită sau amestecă bine înainte de utilizare. Adaugă balsamul natural la ciclul de clătire. Folosește aproximativ 1/2 cană pentru o mașină de spălat nu foarte plină de haine și aproximativ 1 cană pentru o mașină de spălat încărcată la capacitate maximă.
BONUS: pe lângă faptul că oferă o textură moale fabuloasă hainelor, balsamul de rufe natural cu oțet și uleiuri esențiale le va face și să nu se mai electrizeze.

Balsam de rufe făcut în casă cu sare amară și bicarbonat de sodiu

 

Ușor de făcut, cu costuri reduse și ușor de personalizat, aceste „cristale” vă vor lăsa rufele moi și mirosind minunat. Bicarbonatul de sodiu va face albul imaculat și va scoate chiar și cele mai încăpățânate pete. Fiind o substanță alcalină (opusă acidului), poate neutraliza acidul din petele care provin de la diverși agenți de curățare, urină sau chiar și vomă. Este, de asemenea, ecologic și perfect pentru persoanele care au pielea sensibilă.
Pe deasupra, nu va dăuna țesăturilor fragile și elimină cu success mirosurile neplăcute, nu doar le maschează cu parfumuri, cum fac alte balsamuri de rufe.

Combină sarea cu 20-30 de picături din uleiul esențial preferat. Adaugă, apoi, și bicarbonatul de sodiu. Toarnă tot într-un recipient cu un capac. Pune 2-3 linguri de produs peste haine, înainte de a le clăti.

Balsam de rufe natural cu sare amară și uleiuri esențiale

Din 2 ingrediente ieftine și ușor de găsit, faci niște balsam de rufe natural sub formă de cristale, care îți va lăsa hainele pufoase și mirosind divin. Tot ce trebuie să faci este să combini 500 grame de sare amară cu 20 de picături de ulei essential (te poți inspira din combinațiile de parfumuri mai sus listate) într-un borcan cu capac care se închide bine. Amestecă bine până aroma uleiului esențial se împrăștie în mod egal pe cristalele de sare. Se adaugă 1-2 linguri de balsam sub formă de cristale peste haine, înainte de procesul de clătire.

Balsam de rufe cu balsam de păr și oțet

Dacă nu ai balsam de rufe și ai realizat asta în ultima clipă, poți improviza pe loc ceva rapid, cu ajutorul balsamului tău de păr. Ai nevoie doar de 700 ml apă, 350 ml oțet și 125 ml balsam de păr. Le combini pe toate într-o sticlă, scuturi energic pentru a combina cele 3 ingrediente și obții, în mai puțin de 2 minute, balsam de rufe. Deisgur, poți schimba cantitățile indicate, atâta timp cât respecți proporțiile acestora.

Balsam de rufe natural cu oțet, bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale

Dacă aceste ingrediente merg folosite 2 câte 2 pentru un balsam de rufe făcut de casă de la zero, de ce nu ar merge și combinate toate 3? Ai nevoie de 750 ml oțet, 230 grame de bicarbonat de sodiu și 15 picături de ulei esențial la alegere. Trebuie doar să pui oțetul într-un vas larg, să adaugi uleiurile esențiale și să amesteci pentru omogenizare. Abia apoi adaugă și bicarbonatul de sodiu. Vei observa că după ce vei pune și bicarbonatul uleiul nu va mai pluti deasupra oțetului.

Balsam de rufe antialergic: de ce să folosești balsam făcut în casă

Concluzie a articolului? Este mult mai indicat să îți faci în casă, din ingredient naturale, balsamul de rufe. În primul rând deoarece, ca multe alte produse de pe piață, balsamul de rufe din comerț este plin de chimicale care, după cum este bine enumerat mai sus, poate declanșa probleme de sănătate serioase. Pe deasupra, balsamul de rufe natural îți va prelungi viața hainelor, nu o va scurta precum cel din comerț – da, se întâmplă asta din cauza chimicalelor care rod, pur și simplu, țesăturile, făcând hainele să se degradeze într-un ritm mult mai rapid.

Balsamul de rufe natural nu va lăsa pe hainele tale acel miros neplăcut artificial, sintetic. Balsamul de rufe făcut în casă nu va elibera substanțe care să îți irite pielea, fiind potrivit și persoanelor care au diferite sensibilități și alergii.

Balsamul de rufe natural costă mult, mult mai puțin decât absolut orice balsam de rufe din comerț.

Balsamul de rufe făcut de tine acasă poate fi personalizat oricând, în funcție de preferințele tale sau de care dintre cele 3 ingrediente de bază – oțet, bicarbonat de sodiu sau sare – le ai în casă.

Surse foto: istock

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
La ce vârstă vei face ultima oară sex?
Incepe quiz
La ce vârstă vei face ultima oară sex?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.