Cum crești acasă trompeta îngerilor

Cum crești acasă trompeta îngerilor
Redactor Andreea Baluteanu
Joi, 04.07.2024

Florile care atârnă, exact cum îi spune numele, precum trompeta unui înger vrăjit de nuanțele plăcute ochiului, de la alb pur la un galben pal sau un roz intens, ramurile solide, verdele frunzelor pe fundal și parfumul răvășitor, care animă aerul cald al serii, toate acestea sunt motive pentru a te îndrăgosti de planta pe care ți-o vom prezenta azi.

Bonus: nici măcar nu e greu de îngrijit, așa că toată acea intrare dramatică de mai sus nu se traduce și în chinul de a o menține fericită și sănătoasă. Află de mai jos tot ce trebuie să știi despre trompeta îngerilor!

Cum îngrijești portocalul în ghiveci

Cuprins

Ce este trompeta îngerilor?

I se spune Brugmansia arborea și este nativă a zonelor Americii de Sud, regăsindu-se în mod natural în Peru, Ecuador, Bolivia sau Chile. De acolo a preluat dragostea pentru un climat cald și umed, dar să știi că s-a adaptat ușor și în alte condiții.

Florile sunt destul de lungi, ajungând până la 15-25 cm, fiind înclinate precum instrumentul în care suflă ființele celești sau, mai pământean, ca o rochie de bal. Trompeta îngerilor emană un miros asemănător anasonului și va reprezenta o încântare în grădina ta. Iarna va trebui însă să o adăpostești în casă sau să o lași la hibernat.

Brugmansia înflorește de la mijlocul verii până în toamnă, dar dacă ai grijă de ea, e posibil să te bucuri de frumoasele sale petale pe tot parcursul anului.

Tipuri de trompeta îngerilor

Ne-am îndrăgostit de ea pentru multitudinea și diversitatea soiurilor. Iată cu ce pretinde să te cucerească!

După cum îi spune și numele, Brugmansia suaveolens este o apariție diafană! Provine din Brazilia și o să te încânte cu florile albe, galbene sau roz. Are frunze ovale și a mai fost poreclită și Lacrimile Îngerului.

La fel de prețioasă ca aurul, Brugmansia aurea produce flori galbene, fiind originară din Ecuador și Venezuela. E una dintre cele mai parfumate specii, răspândind un miros răvășitor, mai ales seara.

Una dintre cele mai rare specii, Brugmansia vulcanicola are flori de nuanța somonului și e nativă din Munții Anzi.

Un adevărat spectacol este și Brugmansia versicolor, ce vine din Ecuador. Inițial, florile sale sunt albe, dar capătă tonuri de piersică, caisă sau roz pe măsură ce se maturizează.

Cum plantezi trompeta îngerilor

Sfatul experților în grădinărit e să cumperi planta sau, eventual, să „împrumuți” un butaș pentru a o înmulți tu singur/ă. E greu să o crești din semințe. Mai mult, dacă apelezi la această din urmă metodă, e posibil inclusiv ca soiul să difere; lăstarul va fi însă identic plantei-mamă.

Secretul unei trompete a îngerilor fericite și radioase este să optezi pentru un sol afânat, bine drenat, fertil, în care să amesteci, în mod ideal, un mix pentru grădină, nisip și turbă. Dacă ai de gând să o plantezi în pământ, direct, măcar adaugă îngrășăminte sau compost pentru valoare nutrițională.

Sapă o gaură care să fie mai extinsă decât amploarea rețelei de rădăcini a plantei, ca să aibă loc să crească în timp. Adaugă solul și apoi udă din belșug, fără ca pământul să băltească, însă.

Cum îngrijești trompeta îngerilor

Fiind atât de frumoasă, nu e neobișnuit să îți spui că ai da totul pentru ea, dar nici măcar nu îți cere multe. Există patru mari revendicări în ceea ce privește această frumoasă plantă: să stea în soare, să fie udată frecvent, să fie fertilizată și să nu o abandonezi în frig. Nu va rezista la temperaturi mai mici de 5 grade.

Iată mai jos, punctual, de ce are nevoie de la tine!

Temperatură. Rezistă până la 8-10 grade noaptea, iar ziua adoră valorile cuprinse între 16 și 28 de grade. Ține-o departe de frig și îngheț iarna, fie transformând-o într-o plantă de casă, fie lăsând-o „să doarmă” (mai multe, mai jos).

Lumină. Va „prospera” la soare, având nevoie de minim 6-8 ore de expunere zilnică. Adoră să se „bronzeze”, dar nu e totuși cea mai mare fană a soarelui arid, ardent, așa că ar fi indicat să aibă un pic de umbră după amiaza.

Solul. Humă, argilă, lut, nisip, e o plantă destul de puțin pretențioasă din acest punct de vedere, dar nu face niciun compromis când vine vorba despre drenare. Are nevoie de soluri bine drenate, umede. Dacă o crești în ghiveci, să știi că apreciază mixurile pentru camelii și azalee. În cazul în care „locuiește” în grădină și solul tău e sărac în nutrienți, fertilizeaz-o des.

Apă. Aici e cel mai sensibil punct când vine vorba despre trompeta îngerilor. Ud-o abundent, în mod regulat, astfel încât să aibă mai mereu un sol umed, dar nu „înecat” în apă, caz în care rădăcinile pot putrezi. Grădinarii nu se hazardează să îți ofere o cifră exactă, căci totul depinde de climat, dar adaugă că în zilele foarte călduroase, cu secetă, poate fi necesar să o hidratezi de două ori pe zi. Cel mai important e să verifici, asigurându-te că solul nu se usucă. Iarna nevoile sale sunt mai puțin pregnante.

Să știi că e o plantă „care vociferează”, așa că o să știi cu siguranță dacă nu o uzi suficient, pentru că i se ofilesc florile. Are însă o toleranță și o rezistență ridicate, prin urmare își va reveni dacă îi adaugi apă.

Fertilizare. Precum toate plantele cu flori mari și frunziș abundent, și Brugmansia va necesita o fertilizare abundentă. Dacă vrei să aveți o relație armonioasă, o poți hrăni o dată pe săptămână (chiar și de două ori, dacă are dimensiuni generase), folosind un fertilizator solubil în apă și evitând formulele cu eliberare lentă. Planta aceasta e nerăbdătoare.

Să tai sau nu trompeta îngerilor?

Să știi că, lăsată să se „desfășoare”, trompeta îngerilor o să aibă tendința să îți ia cu asalt toată grădina, așa că e necesar să îi domolești avântul.

trompeta ingerilor crescuta afara intr-un ghiveci pe iarba verde

Răspunde bine la toaletare/tăierea ramurilor și nu se va supăra pe tine nici dacă exagerezi. Dimpotrivă, cum crește repede, preferă să faci intervenții drastice, atât pentru a-i păstra forma, dar și pentru a elibera spațiu pentru creșterea unor noi ramuri/flori.

Folosește instrumente de grădinărit ascuțite și curate, și, dacă nu știi de unde să începi, alege acele ramuri care se intersectează. Se întâmplă adesea, și așa se vor asfixia unele pe altele, blocând circulația aerului. În acest caz pot deveni predispuse la atacurile dăunătorilor.

Cel mai bine e să toaletezi trompeta îngerilor primăvara devreme. O poți face și după ce ai plantat-o, atunci când se desprinde prima ramură în Y. În acest moment poți alege creanga centrală, ce va constitui trunchiul, urmând să tai de pe părți tot ce îmbătrânește pentru a revitaliza colorata Brugmansia.

5 lucruri de care să ții cont dacă ai acasă trompeta îngerilor

Poate cel mai important aspect pe care să îl reții dacă ai acasă această plantă e că e toxică. Din păcate, nu glumim, probabil că e prețul pe care trebuie să îl plătim fiindcă e așa de frumoasă și de nepretențioasă. Face parte din familia nightshade/solanacee, conținând alcaloizi tropanici, un compus organic pe bază de azot otrăvitor atât pentru om, dar și pentru animalele de companie. Cele mai periculoase sunt semințele și frunzele, dar și dacă lucrezi în grădină fără mănuși poți să experimentezi reacții. Spală-te întotdeauna pe mâini după ce ai luat contact cu ea și ține departe copiii, câinii și pisicile.

Ce mai trebuie să știi e că iarna e musai să o duci în casă. Poți să o păstrezi într-o cameră luminoasă sau într-o seră, continuând să o fertilizezi și să o uzi mai rar decât vara, așa cum procedezi și cu celelalte plante de casă. Dacă ai grijă de ea și temperatura e adecvată (peste 15 grade) poate să înflorească tot anul.

Vrei mai degrabă să o lași să se odihnească? Planta poate fi plasată atunci în pod, în garaj sau în pivniță, într-un loc întunecat, care să nu fie mai rece de 10 grade. Adaugă apă o dată pe lună. Poți să o tunzi, reducând-o la circa o treime din circumferință. Nu te speria dacă o să îi cadă frunzele, e normal cât timp tulpina rămâne verde. O să își revină.

Să știi că, în ambele cazuri, trompeta îngerilor are nevoie primăvara de aclimatizare. Pe măsură ce vremea se încălzește și se face tranziția de la iarnă, începe prin a o uda mai des, aproximativ o dată pe săptămână. Când s-a încălzit afară, așaz-o într-un loc cu soare, dar nu la expunere directă, pentru circa 8 ore, urmând ca apoi să o aduci înapoi în casă. O să vezi cum încet, încet, îi dau frunze și crengi noi, cam în aproximativ o săptămână. Nu e așa că se simte ca un miracol?

Dacă vrei să fii mai catolic decât papa (dar se înțelege, o iubești mult pe Brugmansia), înfășoară rădăcinile plantei în hârtie umedă cât o ții la hibernare iarna în casă. Așa vei face tranziția mai ușor.

Cum o înmulțești?

Dacă vrei să mai plantezi o trompeta îngerilor sau să o faci cadou unui amic, iată cum să procedezi.

Alege o tulpină cam de circumferința unui deget și taie o secțiune de circa 15-20 de cm. Lasă o porțiune scurtă, de 2 centimetri cu frunzulițe, spre vârful ramurii, dar înlătură-le pe toate celelalte.

Pune planta în apă, acoperind-o până la circa 7 cm, într-un loc cald și cu soare. Schimbă apa zilnic, până ce trompeta îngerilor e gata să fie replantată. Alege în primă fază un recipient de 3 l, dar ia aminte că trompeta îngerilor crește repede și va trebui să îi găsești o nouă gazdă curând sau să o plantezi în grădină.

Boli și dăunători de care să ferești trompeta îngerilor

Afidele, acarienii, păduchii blănoși și musculițele albe sunt cei mai comuni prădători ai Brugmansiei. Poți să folosești soluții din comerț, aplicate de îndată ce observi daunele (altfel frunzele se îngălbenesc și planta poate să moară) sau alcool izopropilic, pe care să îl aplici cu un bețișor de vată pe zonele cu insecte. Dacă vrei să pulverizezi, nu o face direct, amestecă jumătate parte de alcool izopropilic cu apă și sprayază pe frunză.

prim plan cu copac cu frunze si flori de trompeta ingerilor

Dacă adori tratamentele naturiste, poți alege ulei de neem.

Planta mai poate fi afectată de infecții fungice sau viroze, bacterioze sau fuzarioză.

Menținând-o curată, previi aceste atacuri, așa că obișnuiește să ștergi frunzele, să mături în jurul lor și să toaletezi arborele.

Trompeta îngerilor e o plantă care trăiește mult, chiar și câteva decade, atunci când e îngrijită cum trebuie, motiv să o adăpostești în casa ta. Te-am tentat să o faci?

Vezi si
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Andreea Baluteanu | Joi, 04.07.2024

Surse foto: iStock

Surse articol: southernliving, marthastewart, thespruce, livingcolorgardencenter,

Articolul urmator »
Mușcătura de ploșniță: cum o recunoști și cum o tratezi
Mușcătura de ploșniță: cum o recunoști și cum o tratezi
Andreea Baluteanu | Marţi, 18.06.2024
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe