5 criterii esențiale pe care să le ai în vedere când alegi un apartament

5 criterii esențiale pe care să le ai în vedere când alegi un apartament

Cristina Gherghina

Atunci când vrei să-ți cumperi un apartament trebuie să ții cont de mai multe aspecte, nu doar de preț sau de numărul de camere. Multe din aceste detalii scapă uneori cumpărătorilor care nu au prea multă experiență și astfel se pot trezi că au ales o locuință care de fapt nu li se potrivește. Iată cele mai importante 5 criterii pe care să le ai în vedere înainte să semnezi contractul de cumpărare.

apartament

Sursă foto: Pixabay

  1. Utilitățile și facilitățile oferite

Mai ales în cazul unui bloc nou, care nu este încă finalizat, trebuie să te asiguri că toate utilitățile vor funcționa perfect atunci când te vei muta. Discută cu dezvoltatorul și verifică dacă există contracte valabile pentru canalizare, apă potabilă, gaze, curent electric, salubrizare și ai grijă ca toate acestea să fie incluse în prețul final, ca să nu fii obligat să plătești în plus pentru racordare.

Din punct de vedere al facilităților, ar fi bine să te interesezi de următoarele aspecte:

  • Exista un loc de parcare gratuit sau unul pentru care va trebui să plătești?
  • Ai în zonă mijloace de transport în comun?
  • Ai în apropiere magazine, farmacii, clinici, parcuri, locuri de joacă?
  • Sunt grădinițe, creșe, școli, licee în apropiere?
  • Complexul în care se află blocul beneficiază de pază?

Aceste întrebări sunt foarte importante și nu ar trebui să iei o decizie de cumpărare înainte de a primi răspuns la toate. 

  1. Amplasarea

Zona în care se află apartamentul este foarte importantă. Trebuie să alegi o locuință care să fie într-o zonă curată, liniștită, dar totodată destul de aproape de centrul orașului și cu acces rapid la mijloacele de transport. Ideal ar fi să existe multă verdeață, parcuri, copaci care să asigure umbră, iar traficul să fie cât mai redus, astfel încât să scapi de gălăgie și de poluare. 

  1. Prețul

Cu siguranță, prețul va fi aspectul decisiv atunci când vei face alegerea. Știi bine care este bugetul de care dispui sau suma maximă pe care o poți obține prin credit, prin urmare trebuie să ai răbdare și să cauți oferte care să fie pe buzunarul tău. Nu te grăbi să alegi, poți să cauți oferte chiar și câteva luni. 

Compară anunțurile de la mai multe agenții imobiliare și vezi pe ce anume este specializată fiecare. Spre exemplu, pentru apartamente în Cluj poți găsi oferte la Blitz Imobiliare. De asemenea, poți găsi reduceri semnificative și la dezvoltatorii imobiliari care construiesc diferite complexuri rezidențiale.

  1. Starea apartamentului

Dacă vrei să cumperi un apartament mai vechi, care a fost locuit înainte, trebuie să verifici cu mare atenție în ce stare se află. În acest fel îți poți da seama câți bani va trebui să investești ulterior pentru renovarea lui.

În cazul în care vei cumpăra un apartament nou, ar fi bine să te asiguri că îl vei lua „la cheie”, cu toate finisajele puse, astfel încât să nu mai plătești în plus pentru gresie, faianță și parchet.

  1. Costurile de întreținere

Un aspect la care puțini cumpărători se gândesc îl reprezintă facturile lunare pe care le vor avea de achitat la întreținere. Într-un bloc vechi, care nu este izolat, costurile de întreținere vor fi mai mari, mai ales dacă nu există centrală proprie și trebuie să plătești pentru pierderile de căldură din sistemul centralizat. 

Avantajul unui bloc nou este că acesta va avea centrală termică proprie și teoretic va fi bine izolat, dacă dezvoltatorul a lucrat cu materiale de calitate și cu muncitori pricepuți. Prin urmare, ar fi bine să te interesezi și de acest aspect.

Dacă vei lua în calcul toate aceste criterii importante, atunci vei găsi cu siguranță cel mai potrivit apartament pentru nevoile și bugetul tău.

Surse foto: Pixabay; Istock

Articolul urmator
Ce modele de tapet să alegi?
Ce modele de tapet să alegi?
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.