5 plante care te vor ajuta să dormi

5 plante care te vor ajuta să dormi

Redactor Andreea Baluteanu

Insomniile sunt una dintre principalele probleme ale societății contemporane. Lipsa somnului ne-a afectat pe fiecare cel puțin o dată în viață, fie că era cauzată de un eveniment tulburător sau pur și simplu de prea mult stres.

Deși e perfect normal să ai din când în când o noapte în care nu dormi bine, situația se înrăutățește atunci când tulburările de somn devin o obișnuință. Noi îți recomandăm întotdeauna să apelezi la natură, înainte de a da iama în borcanul cu medicamente. Vezi care sunt cele mai bune plante pentru somn, care nu doar îți vor înfrumuseța casa, dar îți vor asigura și un somn de prunc!

Plante pentru un somn odihnitor

Pe lângă faptul că vor arăta minunat în decorul camerei tale, plantele de mai jos te vor face să adormi ca un prunc și să te trezești mai odihnită ca niciodată! 

Planta șarpe

Planta șarpe

Originară din Africa, această plantă nu are în comun cu temuta reptilă decât aspectul ușor pătat al frunzelor sale: o adevărată ușurare! Cu ce se diferențiază de „concurența” din lumea vegetală? Știm că toate plantele eliberează oxigen în timpul zilei și sunt în repaus noaptea, dar planta șarpe e o mică „minune”: ea emană oxigen pe tot cuprinsul vieții sale. E motivul pentru care e pur și simplu perfectă pentru somnul tău, oferindu-ți necesarul de aer curat.

În plus, se pare că planta șarpe are și proprietatea e a curăța aerul de toxine, motiv pentru care e cu atât mai apreciată în case. Iar culturile africane o considerau și aducătoare de noroc, un atu pe care nu îl poți ignora!

Cum ai griijă de ea? Foarte ușor! Provenind de pe „continentul negru”, această plantă nu e deloc pretențioasă. Îi place să stea în soare și nu e necesar să o uzi mai des de o dată la două săptămâni pe timp de vară. Iarna are nevoie de apă chiar mai rar de atât, așa că există riscul să uiți cu totul de ea!

Lavandă

Nu e de mirare că vederea unui câmp plin cu lavandă îți dă cel mai bun sentiment din lume! Studiile au demonstrat că această plantă are un efect calmant și relaxant asupra organismului, oferindu-ți cea mai bună stare pentru a dormi. În loc să optezi pentru un spray de cameră cu aceste extracte, mai bine cumpără un ghiveci cu lavandă: efectul va fi wow!

Lavandă

Un alt atu este că lavanda nu are nevoie de o îngrijire temeinică. Îi place să stea la soare, deci caută pe cât posibil un loc în care să bată cu putere. Vara, dacă stai la curte, las-o să se răsfețe în grădină, mângâiată de raze. Trebuie să o uzi doar atunci când e extrem de uscată și nu are nevoie de îngrășăminte.  

Crinul păcii

Purtând numele latinesc de Spathiphyllum wallissi, această plantă de origine tropicală simbolizează puritatea și inocența, așa că va fi un companion perfect în cadrul casei tale. Nu numai frumusețea o recomandă drept chiriaș al locuinței, ci și faptul că absoarbe chimicale dăunătoare din aer, precum formaldehida, dar și mucegaiul și diverși alergeni periculoși.

Crinul păcii

Și crinul păcii e o plantă extrem de ușor de întreținut. Îi place lumina, dar nu foarte tare, așa că o poți așeza de minune într-o cameră cu ferestre nu prea mari. E necesar să o uzi o dată pe săptămână, însă dublează această frecvență dacă încăperea e foarte încălzită sau e caniculă afară.

Gardenie

Purtând numele medicului și botanistului Alexander Garden, această floare e pur și simplu superbă, dar și mai îmbătător e mirosul ei, care se pare că are și efecte sedative! Nu e de mirare că, atunci când te afli în preajma ei, deja simți cum începi să plutești pe un norișor parfumat și moale!

Gardenie

Spre deosebire de exemplele de mai sus, gardenia nu e chiar atât de ușor de întreținut. Are nevoie de lumină intensă, strălucitoare, dar nu o plasa direct sub bătaia soarelui, pentru că îi va arde frunzele delicate. Trebuie udată destul de des, cu apă la temperatura camerei pe timp de vară. Lasă pământul să se usuce până la circa 13 milimetri înainte de a o hidrata din nou. Poți uda și frunzele direct, pulverizând apă pe ele, dar evită să faci același lucru cu florile sau cu bulbii!

Iasomia

Un ingredient de bază în parfumuri, se pare că aroma iasomiei are un efect relaxant, fiind un aliat naturist împotriva anxietății. E evident că, atunci când ești calmă și liniștită, vei dormi mai bine.

Iasomia

Și iasomia va înflori fericită lângă o fereastră însorită, dar experții te sfătuiesc să ai grijă cât de des o uzi. Dacă o inunzi, riști să o pierzi. Fiind considerată planta lui Dumnezeu, îți va aduce nu doar un somn de prunc, dar și pace și serenitate.

Și totuși, câte plante poți ține în casă?

Deși plantele pentru somn enumerate mai sus reprezintă o mană cerească pentru femeile care nu se pot odihni, nu același lucru poate fi afirmat despre regnul lor în general. Dat fiind faptul că multe plante elimină dioxid de carbon în timpul nopții, oamenii de știință te sfătuiesc să le limitezi accesul în dormitor.

dormitor

La aceeași părere au ajuns și experții în feng shui. Aceștia consideră că plantele susțin un proces continuu de creștere, de desăvârșire manifestată prin înflorire, iar acest efect poate perturba un somn liniștitor. Un alt argument adus în favoarea eliminării altor plante decât cele de mai sus din dormitor e legat de menirea spirituală de înălțare pe care o au reprezentantele din lumea vegetală. Cu toate că această funcție a lor le dovedește ideale pentru a le plasa în casă, nu același lucru poate fi afirmat despre dormitor.

Cu alte cuvinte, ai nevoie de plante pentru somn în dormitor, dar numai de cele pe care ți le-am indicat mai sus. Restrânge accesul altor specii în oaza ta și bucură-te de o odihnă de prunc!

Află în continuare și care sunt cele mai bune plante pentru fiecare cameră din casa ta!

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
Câți bărbați vor plânge după tine?
Incepe quiz
Câți bărbați vor plânge după tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.