Alimente toxice pentru pisici

Alimente toxice pentru pisici

Andreea Constantin

Orice proprietar conştiincios ştie că un animal de companie nu este o jucărie, ci o responsabilitate. Spunem acest lucru deoarece, pe lângă beneficiile pe care acesta le aduce în viaţa oamenilor, îngrijirea lui implică şi o serie de responsabilităţi şi sarcini, de la oferirea unui cămin primitor, până la oferirea unei hrane de la calitate şi acces la servicii medicale.

Este important să ştii că pisica este extrem de sensibilă la anumiți compuși și substanțe chimice, pe care corpul ei nu le poate elimina corect sau în totalitate. Acest lucru poate avea efecte nedorite şi poate conduce chiar la decesul animăluţului. Prin urmare, este extrem de important ca toţi proprietarii de pisici să se documenteze temeinic şi să ţină pisica la distanţă de toate alimentele şi substanţele toxice ce îi pot pune în pericol viaţa. 

Iată în continuare o parte dintre alimentele toxice pentru pisici. Este important să reţii ca aceasta nu este o listă completă, prin urmare, pentru protecţia  pisicii tale îţi recomandăm să nu laşi în preajma acesteia nicio substanţă de care nu eşti sigur şi nu o hrăni cu alimente cu care ea nu este obişnuită sau nu sunt recomandate de către medicul veterinar. 

 

Medicamente

Nu îi oferi pisicii tale medicamente pe care tu le foloseşti în mod uzual. Este adevărat  că unele medicamente destinate oamenilor pot fi oferite şi pisicilor, însă acestea  se oferă doar la recomandarea medicului veterinar și în dozele prescrise de acesta. Prin urmare, trebuie să ştii că paracetamolul, aspirina și ibuprofenul sunt extrem de periculoase pentru pisici şi nu trebuie să i le oferi sau să le laşi la întâmplare prin locuinţă. 

Substanţe chimice

Dezinfectanţii fenolici, cei pe care îi folosim în mod constant la curăţarea toaletelor şi alcoolul alb sunt extrem de nocive pentru micile ghemotoace de blană. De asemenea, trebuie să mai menţionăm permetrina şi antigelul, alte substanţe ce nu trebuie lăsate în locurile în care pisica ta poate ajunge cu uşurinţă.

Plante

Cu toate că pisica ta va evita să mănânce anumite alimente care sunt periculoase pentru ea, deoarece ele au un gust amar, în unele cazuri s-ar putea să fie atrasă de anumite plante care îi pot pune în pericol sănătatea. 

Pentru a evita acest lucru, îţi recomandăm să nu plantezi în grădina ta şi nici să nu ţii în locuinţă plante care sunt toxice pentru ea, precum:

- Crinul;
- Laurul;
- Vâscul;
- Iederă;
- Poinsettia;
- Ciclamenul;
- Glicina;
- Rododendronul;
- Sângele-voinicului;
- Mărul tropical;
- Alimente 

Este important să ştii că unele alimente pe care le ai în casă pot fi extrem de periculoase pentru pisica ta. Iată câteva alimente care pot provoca diferite boli, leziuni grave ale organelor şi chiar deces.

- Ciocolata – ca şi în cazul câinilor, ciocolata este extrem de periculoasă şi pentru pisici. Acest lucru este cauzat de teobromină – un alcaloid xantinic prezent în boabele de cacao, în boabele de cafea și în frunzele de ceai. Dacă o pisică mănâncă o cantitate mare de ciocolată poate muri.
- Ceapa şi usturoiul – ele pot cauza tulburări gastrointestinale, ducând la diaree.
- Strugurii şi stafidele – dacă sunt consumate pe o perioadă lungă, aceste alimente pot conduce la insuficienţă renală.
- Ouă crude – pot provoca toxiinfecţie alimentară;
- Cantităţi mari de ficat – pot provoca intoxicarea cu vitamina A.
- Carnea  și oasele crude – poate transmite bacterii patogene precum: Salmonella, Campilobacter dar și virusul pseuo-rabiei, agenți patogeni care din păcate sunt fatali pentru pisici.

În cazul în care pisica ta a consumat un aliment periculos, mergi imediat la medicul veterinar.

Articolul urmator
Cum întreții corect lingurile de lemn
Cum întreții corect lingurile de lemn
Ce tip de barbat te poate face fericita?
Incepe quiz
Ce tip de barbat te poate face fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.