Amenajarea livingului într-un apartament de bloc: idei care să te inspire

Amenajarea livingului într-un apartament de bloc: idei care să te inspire

Redactor Raluca Margean

Amenajarea sufrageriei îți poate da bătăi de cap mai ales dacă spațiu pe care-l ai la dispoziție este unul foarte mic, așa cum este cazul în majoritatea apartamentelor la bloc.  Câtă mobilă ar trebui să cumperi? Ce vopsea se potrivește? Sunt o mulțime de întrebări la care vei găsi răspuns dacă navighezi pe internet în căutare de idei de amenajări living la un apartament de bloc. Indiferent cât de mică este camera ta de zi, există o mulțime de variante pe care le poți folosi, în funcție de spațiul și gusturile tale. Îți prezentăm în acest articol câteva idei de design pentru sufragerie pe care să le iei în considerare!

Cum amenajezi livingul dacă stai în garsonieră?

Dacă stai într-o garsonieră înseamnă că te confrunți cu o sarcină foarte grea, și anume să transformi o singură cameră într-un dormitor, sufragerie, bucătărie și, eventual, birou. Și dacă se poate, ar trebui să faci asta fără să fie prea multă dezordine în casă și fără să te simți copleșită de claustrofobie.

Chiar dacă pare imposibil, iată cum îți poți transforma garsoniera într-un spațiu confortabil, elegant și aerisit:

 • Creează zone separate în garsoniera ta.

Delimitează spațiul pentru living față de zona pentru dormit. În acest fel, vei obține iluzia unui apartament cu 1 dormitor. Există mai multe moduri prin care poți împărți spațiul din garsonieră, de la folosirea unui raft de cărți sau a ușilor glisante pentru a ascunde patul și până la delimitarea diferitelor zone cu ajutorul culorilor sau texturilor.

Iată câteva idei creative de amenajări living la un apartament-garsonieră de bloc:

Amenajează-ți o bucătărie chiar la intrarea în garsonieră și adaugă un spațiu de luat masa. Pune geamuri glisante pentru a delimita bucătăria de locul de dormit și vei obține un mic apartament.

Garsonieră cu uși glisante

Conceptul open space se potrivește de minune la spațiile foarte mici, inclusiv garsoniere.

Design interior apartament mic

Separă locul de dormit de restul camerei cu o ușă glisantă. Nu trebuie s-o tragi de fiecare dată când ai vizitatori, dacă o lași semi-deschisă astfel încât să acopere doar patul, creezi senzația de spațiu mai mare.

Design interior garsonieră

 • Folosește fiecare colțișor al camerei

Atunci când ai un spațiu foarte mic, trebuie să fii creativ și să utilizezi fiecare colțișor al camerei în folosul tău. De exemplu, în loc de bibliotecă, poți crea rafturi în partea de sus, aproape de tavan. Sau poți folosi rafturile de cărți ca perete despărțitor pentru a ascunde patul de restul camerei. O idee bună este să îți amenajezi și un mic birou în living pentru zilele când lucrezi de-acasă.

 Living room cu o canapea și birou

 • Optează pentru o masă mică, rotundă

Dacă nu ai spațiu în bucătărie pentru o masă, optează pentru conceptul open space și aranjează o masă mică, rotundă în sufragerie. Va avea mai multe întrebuințări, de exemplu o poți folosi atât ca loc de luat micul dejun sau cina, dar și ca birou.

Bucătărie open space

Cum amenajezi un living mic la bloc?

Dacă locuiești într-un apartament mic, dar nu vrei să te simți în el ca într-o cutie de chibrituri, este important să înveți câteva trucuri de design pentru a-ți decora spațiul în așa fel încât să pară mai mare decât este. Amenajarea unui living într-un apartament de bloc va fi floare la ureche dacă ții cont de unele aspecte esențiale, precum paleta de culori sau alegerea corectă a mobilierului.

Iată câteva sfaturi de la designeri pentru amenajări de living într-un apartament de bloc:

 •  Folosește o paletă de culori deschise

Când vine vorba de designul unui apartament mic, paleta de culori trebuie să creeze iluzia unui spațiu mai mare. Din acest motiv, în general, cele mai potrivite sunt nuanțele deschise, precum: albul, alb-murdar sau pastelurile. Aceste culori ajută la crearea unui sentiment de deschidere și expansiune. Poți vopsi pereții în alb și poți opta pentru o mobilă în totalitate albă, inclusiv obiecte de decor sau perdele. Poți include câteva piese de mobilier în culori puternice pentru a adăuga contrast și a alunga monotonia vizuală.

Living room în culori foarte deschise

 • Aranjează corect mobilierul

Felul în care aranjezi mobilierul într-un apartament mic este extrem de important deoarece acesta consumă foarte mult spațiu. Iată câteva lucruri de care să ții cont atunci când îți alegi și aranjezi mobilierul:

 1. Folosește doar piese de mobilier multifuncționale
 2. Optează pentru mese extensibile sau pliabile care pot fi ascunse pentru a economisi spațiu atunci când nu sunt utilizate
 3. Alege piese de mobilier de dimensiuni mai mici
 4. Creează-ți un sistem de organizare foarte bine pus la punct și nu-ți lăsa toate lucrurile personale la vedere deoarece ar putea lăsa impresia unei dezordini
 5. Nu încărca spațiul cu prea multe obiecte de decor, deoarece ar putea părea că spațiul este prea înghesuit
 •  Folosește-te de oglinzi pentru a crea iluzia de spațiu mai mare

Evident, oglinzile pot mări camera. Ele creează o iluzie de profunzime și luminează încăperea. Ar fi bine să aranjezi oglinzi supradimensionate pe pereții goi mari sau pe dulapuri. În acest fel, vei extinde vizual spațiul limitat. Dacă nu ai această posibilitate, folosește oglinzi mari pe care să le pui pe podea.

Colaj cu oglinzi mari pe perete sau dulap

 • Apelează la obiecte de mobilier transparente

Ia în considerare utilizarea unei mese din sticlă sau acrilic transparent în loc de piese din lemn masiv. Astfel de obiecte de mobilier se integrează perfect în orice decor și imprimă o atmosferă deschisă și aerisită. În plus, acrilul turnat este un material extrem de robust, putând fi folosit ca bancă sau scaun dacă este necesar.

 • Alege un stil minimalist

Nu folosi prea multe texturi, culori și modele diferite, deoarece acest lucru poate părea haotic într-o cameră mică. Dacă este posibil, utilizează un covor care are o culoare similară cu podeaua sau renunță de tot la covor, mai ales dacă ai un parchet foarte frumos.

Cum amenajezi livingul la bloc în funcție de forma camerei

Pe lângă dimensiune, forma camerei este deosebit de importantă pentru amenajarea unui living într-un apartament de bloc. Dacă sufrageria este îngustă, cu geamuri mari sau multe uși, va fi o provocare să găsești cea mai bună variantă de design. Dar, cu puțină creativitate și cu ajutorul sfaturilor de la specialiști, cu siguranță vei reuși să-ți amenajezi un cămin de vis.

Pentru sufragerie îngustă

În cazul unui living îngust, opțiunea cea mai potrivită este ca pe un perete să aranjezi biblioteca și alt mobilier funcțional, iar pe peretele opus canapeaua. Specialiștii recomandă să optezi pentru mai puțin mobilier și să alegi unul compact și multifuncțional, deoarece în acest fel nu încarci spațiul prea tare. Optează pentru piese de mobilier mai înguste (canapea și bibliotecă) ca să-ți mai rămână loc de mișcare.

Iată câteva idei de amenajări living îngust într-un apartament de bloc:

 • Folosește trucul culorilor deschise și cât mai puțină mobilă, care să nu îngreuneze spațiul de mișcare.

Apartament decorat în stil minimalist

 • Dacă ai un living room îngust, cel mai bine ar fi să renunți la canapelele late sau colțare și să alegi un model mai mic.

Apartament cu mobilier galben

 • Trucul oglinzilor funcționează la orice formă și dimensiune a camerei.

Garsonieră lungă și îngustă

Pentru sufragerie pătrată

Sufrageria pătrată necesită aranjarea simetrică a mobilei. Poți crea mai multe zone de interes și, în funcție de preferințele tale în materie de texturi și culori, există multiple variante interesante. Iată câteva idei care să te inspire:

 • Alege 2 culori predominate pentru decorul sufrageriei tale și folosește nuanțele respective atât pentru mobilier, cât și pentru pereți. 

Design interior apartament în 2 culori

 • Decorează pereții fie cu tapet, fie cu tablouri. Nu-ți fie frică de culori, ele înviorează o încăpere.  

Living room amenajat cu tapet

 • Dacă ai mai multă mobilă (bibliotecă, dulapuri), optează pentru nuanțe foarte deschise, pentru a da senzația de spațiu mai mare.

Sufragerie cu canapea și dulapuri

 • Perdelele și draperiile sunt adesea trecute cu vederea, dar ele pot avea un impact mare în spațiile interioare. Alege perdele mai înalte decât geamurile și mai lungi. În acest fel oferi mai multă înălțime unui apartament mic și vei extinde spațiul vizual al ferestrelor.

Ferestre cu draperii

Pentru sufragerie cu multe uși sau geamuri

Dacă ai multe uși sau geamuri în sufragerie, este important să creezi cât mai multe spații funcționale pe pereții rămași. Iată câteva idei de amenajări living cu multe uși sau geamuri într-un apartament de bloc:

 • Aranjează-ți un colțișor special, care să devină centrul atenției. Atârnă pe pereți mai multe tablouri sau fotografii și un fotoliu în care să citești cartea ta preferată.

Fotoliu în colț și multe fotografii pe perete

 • Trage piesele de mobilier mai spre centrul camerei. Utilizează simetria unei perechi de canapele potrivite și adaugă un covor confortabil pentru a ancora zona de conversație. 

Fotoliu galben

 • Pune o canapea între ferestre sau uși și atârnă pe pereți tablouri de dimensiuni mari.

Colțar alabastru între 2 geamuri

 • Aranjează câteva rafturi de cărți între uși sau ferestre.

Bibliotecă

Cum amenajezi un living multifuncțional

Una dintre cele mai ușoare modalități de a crea o cameră multifuncțională este conceptul open space. Acesta constă în integrarea bucătăriei cu sufrageria. În acest fel, este mai ușor să gătești și să socializezi în același timp.

Concept open space de bucătărie și sufragerie

Poți amenaja un spațiu mic de socializare cu o măsuță de cafea și două scaune, alături de biblioteca din sufragerie. Vei crea un loc intim unde prietenii tăi se vor simți minunat. Adaugă plante verzi de apartament pentru a înveseli cât mai mult camera.

Masa de cafea și bibliotecă

Amenajează-ți un birou pentru a sta confortabil atunci când ai o ședință pe Zoom.

Sufragerie cu ferestre foarte mari

Aranjează-ți un mic colț de relaxare unde să citești sau să-ți răsfeți animalul de companie.

Fotoliu și cățel pe pernă

Așadar, cu aceste idei de amenajări a unui living de apartament la bloc, poți profita la maximum de sufrageria ta mică, creând iluzia unui spațiu mai mare. Pe cât posibil, păstrează spațiile mici simple, dar nu te limita doar la stilul minimalist. Experimentează și exprimă-ți personalitatea folosind culor și texturi diferite. 

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com, iStock.com

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.