Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont

Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont

Redactor Andreea Baluteanu

Nu te vom judeca câtuși de puțin dacă îți rozi unghiile de frică și de emoție înainte de aranjarea mesei festive. Indiferent dacă la masa ta stau persoane excepționale precum soacra, Regele Charles sau un invitat cu realizări excepționale sau pur și simplu îți tratezi membrii familiei ca pe personalități marcante, e natural să te simți tensionată.

14 trucuri geniale de curățenie pe care leneșii le vor aprecia

Însă să știi că regulile de etichetă când vine vorba despre despre aranjarea mesei festive nu sunt nici pe departe atât de înspăimântătoare, sau cel puțin nu o dată ce le cunoști! Sunt logice, așa că le vei reține din momentul în care le vei pricepe temeiul. Bineînțeles că suntem aici ca să te ajutăm cu trucuri simple de design și cu reguli de etichetă!

Descoperă arta aranjării meselor festive și impresionează-ți invitații!

Aranjarea mesei festive nu trebuie nici pe departe să fie dificilă. Iată câteva trucuri care îți vor fi de mare, mare ajutor!

Planifică din timp!

Să știi că o petrecere excepțională nu e rezultatul unei trude de o zi, ne pare rău să ți-o spunem dacă ești genul care robotește pe ultima sută de metri. Dar nu numai meniul și lista de invitați trebuie puse la punct din timp! Gândește-te și cum așezi oaspeții la masă, ca să stimulezi conversația (bunica ta va avea puține subiecte în comun cu colegul tău de la muncă, dar se va înțelege cu mama acestuia, de exemplu). Nu în ultimul rând, fă curat lună în toate spațiile în care invitații vor avea acces (de preferință în toată casa), lustruiește argintăria și tacâmurile, paharele de cristal, vazele și restul veselei.

Construiește o ambianță perfectă!

Nu numai aranjarea mesei festive contează! Fii atentă ca scaunele să fie în cea mai bună stare, ca muzica să aparțină unui gen agreat de toată suflarea (jazz-ul e o alegere atât de sofisticată, mai accesibil ca muzica clasică și mai rafinat decât un playlist ambiental), ca lumina să se reverse discret din mai multe surse, ca din vaze să surâdă flori proaspete.

Poți plasa cartonașe personalizate cu numele invitaților

Adori ideea cartonașelor cu nume pentru că ți se pare atât de stylish? Trebuie să te descurajăm să apelezi la ea dacă ai mai puțin de 4 invitați, indiferent dacă se cunosc sau nu între ei. Dacă cina e însă frecventată de un număr mai mare, apelează la aceste detalii. Poți personaliza cartonașele (de exemplu, lipind pe ele flori uscate) dacă te pricepi și dacă decorul e compatibil. Nu e însă nevoie să adaugi un cartonaș cu numele tău!

Imprimă o tușă de verde și de natură decorului tău!

Cum aranjezi mesele festive? Cu ajutorul naturii! Am vorbit mai sus despre florile proaspete, dar la fel de bine poți încadra crenguțe printre farfurii, poți apela la frunze verzi cu un look estetic sau la aranjamente cu petale. Totul e să se încadreze în tematică. Vesela cu detalii inspirate de natură e de asemenea un mare plus! Super truc? „Respectă” anotimpul de afară: uite ce frumos arată acest decor tomnatic!

masa aranjata festiv in fata unui semineu cu farfurii, pahare, sfesnice si flori

Reguli de eticheta pentru aranjarea mesei festive

Aranjarea meselor festive care ține cont de etichetă e cu adevărat o întreprindere spectaculoasă! Dar hai să privim puțin ce se întâmplă înainte ca distinșii tăi oaspeți să ia loc la masă!

E important de reținut că, la ocaziile speciale, aperitivele (atât antreurile, cât și băuturile) sunt servite într-o zonă informală, nu la masă. Nu reprezintă deci obiectul articolului nostru.

Masa festivă începe cu anunțarea oaspeților că se va servi cina. Dacă dorești să ții un toast, așteaptă ca invitații să se așeze. În cazul în care găzduiești un eveniment de cinci stele, nu ar strica să angajezi personal specializat. Dacă nu e cazul, ai grijă ca debarasarea meselor să se facă cu cât mai multă subtilitate posibil. Se preiau farfuria și tacâmul folosit de la fiecare oaspete, în niciun caz nu se adună toate la un loc, doar la evenimentele informale se procedează așa.

Reîntorcându-ne la aranjarea mesei festive, să știi că reprezintă un motiv bun pentru a-ți etala „comorile” de familie. Dacă ai piese de argint, nu te sfii să le pui pe masă. Nu vor lipsi nici paharele de cristal, porțelanurile de calitate și șervețelele fine.

Să trecem la etichetă. Să știi că specialiștii o consideră la fel de importantă precum cunoașterea bunelor maniere! De fapt, nu e deloc complicată, ci logică, și odată ce o deprinzi, nu o mai uiți. Semnificative sunt cuvintele consultatului de etichetă Pamela Hillings: „Odată ce realizezi că aranjarea mesei e bazată pe logică, lucrurile devin mai puțin intimidante”. Regula e simplă: tacâmurile se folosesc de la exterior către interior, avansând până ce ajungi lângă farfurie. Furculițele sunt plasate în stânga, cuțitele și lingurile în dreapta, paharele, deasupra cuțitelor, spre dreapta, farfuriuța de pâine cu cuțitul de unt în stânga sus, deasupra furculițelor, lingurița și furculița pentru desert exact deasupra farfuriei.

Cât privește amplasarea paharelor, paharul de apă e poziționat exact deasupra primului cuțit, la dreapta sa „șade” paharul de vin alb, iar cel de vin roșu în partea centrală de sus. Dacă se va servi șampanie, paharul va fi amplasat în partea extremă dreaptă, pentru ca oaspeților să le fie la îndemână să îl ridice pentru toast.

Prima farfurie care se așează e „farfuria de serviciu” sau farfuria de servire.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sterling Etiquipedia (@etiquipedia)

Iată o scurtă recapitulare a etichetei!

  1. Peste farfuria de serviciu o așezi pe cea de supă (sau de fel principal, dacă nu ai supă în meniu).
  2. Adaugă farfuria de pâine în partea stângă sus. Cuțitul va fi plasat orizontal, cu tăișul spre oaspete și mânerul orientat spre dreapta, ca să poată fi apucat ușor.
  3. Șervețelul îl așezi în partea stângă sau frumos împăturit pe farfurie.
  4. În stânga înșiri mai întâi furculița de salată și apoi pe celelalte, în funcție de câte feluri vor fi aduse, spre farfurie, în ordinea servirii.
  5. Pe partea dreaptă începi cu cuțitele (mereu cu tăișul spre tine, nu spre vecinul tău de masă), urmează apoi lingura de supă.
  6. Deasupra farfuriei plasezi lingurița și furculița de desert. Atenție, mânerele lor trebuie aliniate mâinii cu care vor fi folosite (mânerul linguriței spre dreapta, al furculiței spre stânga), mimând amplasarea la masă.
  7. Urmează să așezi paharele.

Așa e că nu mai e așa de greu?

Nu uita să adaugi solnițele și recipientele pentru piper. În aranjarea tradițională a meselor românești sunt incluse și paharele de țuică (apar în „Codul bunelor maniere astăzi” de Aurelia Marinescu), dar cum această băutură e tot mai rar folosită, aceste articole pot lipsi. Dacă intenționezi să îți răsfeți oaspeții cu o tentație specific românească, menționăm că, după ce sunt folosite, paharele de țuică trebuie îndepărtate.

Cât privește ordinea servirii, prima la rând e supa, urmată de salată și de felurile principale. Se încheie cu pește. La final se oferă desertul, iar înainte de a fi plasat pe masă, nu mai trebuie să mai fie prezent niciun tacâm, niciun pahar (în afara celor de apă și/sau șampanie sau a celui de vin) și nicio altă farfurie, cu excepția, evident, a celor de desert. Nu uita că desertul e din toate punctele de vedere „cireașa de pe tort”. E indicat ca înainte de aducerea sa să inviți oaspeții să facă câțiva pași într-o altă zonă a casei, pentru a-și întinde și relaxa musculatura; dacă nu ai spațiul potrivit, e încurajată și puțină mișcare în încăperea în care s-a servit cina.

Sfaturi practice pentru a optimiza spațiul și a crea un decor rafinat la mesele festive

Ai o masă mică sau cauți să optimizezi spațiul? Sfatul nostru este să nu faci rabat de la eticheta de aranjare a meselor festive. Sunt însă câteva trucuri ce te pot ajuta!

Nu trebuie să folosești recipiente de sare și piper pentru fiecare invitat. Sunt suficiente câte unul la 4-5.

Uleiul, oțetul, muștarul sau smântâna nu se așează pe masă dacă nu ai spațiu, ci separat, spune Aurelia Marinescu în „Codul bunelor maniere astăzi”. Sosul se aduce în sosieră, fiecare invitat se servește și înmoaie alimentul tăiat în sos, nu presară niciodată dressingurile direct pe carne sau pe garnitură și nici nu le amestecă sub formă de pastă.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Replacements, Ltd. (@replacementsltd)

De asemenea, pentru a optimiza spațiul, poți adăuga un singur element central, cum ar fi o vază cu flori, dar nu prea înaltă, ca să nu obstrucționezi vederea invitaților. De efect sunt și suporturile de lumânări sau sfeșnicele, dar ocupă spațiu.

Aranjarea mesei cu șervetele: la ce să fii atentă

Când vine vorba despre șervețele, reține că se plasează în partea stângă. Protocolul poate dicta să le așezi sub furculițe, dar noile reguli de etichetă „strâmbă din nas”, și nu fără motiv. Obiecția specialiștilor este că, atunci când, la începutul mesei, invitații despăturesc șervețelul ca să și-l pună în poală, se va crea un zgomot neplăcut prin mutarea atâtor tacâmuri în același timp.

Dacă ești îndemânatică, poți să îl plasezi direct în farfurie, în aranjamentul prezentat la finalul filmulețului de mai jos!

Sigur că poți apela și la inele pentru șervețele!

Inspiră-te din cele mai recente tendințe de design și creează o atmosferă de poveste la evenimentele tale!

Iată câteva idei pentru cele mai frumoase aranjamente de mese festive!

Culori vibrante

Dacă ai în plan o cină somptuoasă, atunci ai grijă să regăsești pe masă același tipar surprins în tușe vibrante. Vesela cu fluturi și paharele în nuanțe de mov și roz se completează de minune cu tacâmurile verzi și aranjamentele florale bogate!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christian Lacroix Maison (@christianlacroixmaison)

Recreează o atmosferă de poveste!

Sfeșnice de bronz, crenguțe decorative, accent pe lemn și pe rustic, o masă luată afară, sub decorațiunile luminoase ce scânteiază în copaci: iată un aranjament de-a dreptul feeric!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Replacements, Ltd. (@replacementsltd)

Idei accesibile și originale pentru a personaliza mesele festive

Te tentează aranjarea meselor festive, dar să nu fie nici scumpă, nici o bătaie colosală de cap? Iată câteva trucuri accesibile și originale!

Alege o temă metalizată!

E simplu și de efect, fiindcă în general tacâmurile au vibrații metalizate ce se pot regăsi ușor și pe veselă, și pe decorațiuni. Poți coopta și alte elemente cu infuzii calde (suporturi din lemn, sfeșnice de bronz, flori în nuanțe de maro, cărămiziu, portocaliu teracota). Uite ce frumos funcționează tonalitățile de auriu în fotografia principală a articolului nostru!

Duo de culori!

E simplu să aranjezi masa festivă când nu îți bați capul cu asortarea nuanțelor. Lasă auriul vedetă, ca mai sus, întovărășit de nuanțe din aceeași familie de culori. Nu e mai simplu numai cu două, precum albastrul și verdele de mai jos?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Replacements, Ltd. (@replacementsltd)

Așadar, aranjarea meselor festive nu trebuie să reprezinte provocarea vieții tale, ci o adevărată plăcere. Da, chiar și atunci când respecți eticheta, cu trucurile noastre!

Surse foto: iStock, Instagram

Surse articol: ellementry.com, marthastewart.com, reflections-copenhagen.com, Adevarul, Real Simple

Articolul urmator
Totul despre cârtița cu nas stelat
Totul despre cârtița cu nas stelat
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.