Calendarul grădinarului: când să cultivi corect plantele

Calendarul grădinarului: când să cultivi corect plantele

Sorina Corneanu

Dacă îţi doreşti o grădină ca la carte, dar totul pare greu de realizat, nu te descuraja! Cu sfaturile corecte, multă răbdare, interes şi un strop de pricepere, totul va ieşi perfect. Tot ce ai nevoie este calendarul grădinarului, un ghid complet de sfaturi care să te ajute să îţi construieşti şi îngrijeşti grădina cu succes, bucurându-te de fructe, legume şi flori minunate!

Calendarul gradinarului - ce poţi face în fiecare lună în grădină 

Ianuarie

Odată cu solstițiul de iarnă din 21 decembrie, zilele devin mai lungi, iar acest lucru nu trece deloc neobservat de plante, care vor încerca să răzbată, să crească şi să exploateze la maximum plusul de lumină.

Profită de luna ianuarie pentru a comanda seminţele de cartofi şi a pregăti pământul pentru sparanghel. Totodată, dacă vrei să te bucuri de o brazdă excelentă de ceapă, alege să o plantezi în luna ianuarie.

brazde de salata proaspata

În ceea ce priveşte brazdele cu flori şi fructele, în ianuarie poţi planta pomi fructiferi pe care ţi-i doreai dintotdeauna şi poţi începe să cureţi buruienile rămase în jurul plantelor sănătoase.

Ianuarie e luna perfectă în care să te ocupi de seră. Curăță geamul în interior și în afară, apoi izolează întreaga seră folosind folie. Nu uita să verifici plantele săptămânal, pentru a te asigura că nu putrezesc sau nu sunt distruse de dăunători.    

Februarie

Luna februarie este deja mult prea rece pentru a mai planta în exterior. Rezumă orice activitate agricolă la ghivece de interior şi sere! Acum este momentul optim pentru a procura seminţele şi a le planta în seră, la căldură, pentru a te putea bucura de ele la primăvară. Varza, morcovii, salata verde şi ridichile sunt ideal de plantat în februarie, pentru a întâmpina primăvara cu legume sănătoase şi proaspete!

Dacă intenţionezi să plantezi zmeură şi câţiva pruni, acum e momentul potrivit! Pentru că poate fi destul de frig, asigură-te că laşi seminţele la o adâncime de cel puţin 6 centimetri sub pământ. Profită de luna februarie pentru a planta trandafiri. Poţi să îi plantezi şi în exterior, însă poţi evita eşecul aducându-i în seră. Asigură-le îngrăşământ calitativ!

Martie

În martie se recomandă plantarea roșiilor de seră, a vinetelor și a ardeilor, precum şi grija sporită pentru acestea. Orice scădere drastică de temperatură le poate distruge!

rosii proaspete

Pomii fructiferi pe care i-ai plantat în lunile geroase sunt în plină dezvoltare acum. Asigură-le îngrăşământ şi acordă-le atenţie sporită. Curăţă orice dăunător din jurul lor şi gândeşte-te să treci şi la săditul căpşunelor! Fii cu ochii pe ele, iar dacă temperatura scade neaşteptat, fii pregătită să le acoperi imediat cu o pătură groasă!

Trandafirii de dulceaţă sunt cei care au cel mai mare succes să se extindă atunci când sunt plantaţi în martie. Poţi comanda şi o broşură care să te ajute cu mai multe instrucţiuni despre îngrijirea acestora!

Aprilie

Aprilie e o lună înşelătoare. Dacă acum plantele se bucură de soare, în următoarea oră pot fi îngheţate sau distruse de o ploaie puternică. Aprilie este luna ideală şi pentru a sădi pomi fructiferi şi a pregăti brazdele pentru căpşune. Poţi sădi trandafirii, fără a uita să le porţi o grijă deosebită şi să le asiguri lumină şi căldură suficientă.

Vezi cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume!

Mai

În luna mai pot fi plantate răsaduri diverse. Cele mai frecvente activităţi pe care grădinarul le poate susţine în luna mai includ:

  • Plantarea de fasole
  • Fertilizarea trandafirilor şi a arbuştilor
  • Fertilizarea brazdelor de legume

Iunie

Întreținerea generală a grădinii preia cea mai mare parte a timpului în luna iunie. Acum este obligatorie udarea brazdelor dimineaţa şi seara, precum şi sădirea de mazăre şi cartofi timpurii. În vremea caldă, cel mai important lucru pe care îl poţi face în grădină este menținerea plantelor bine udate. Solul este ideal acum pentru cultivarea verzei de Bruxelles, a verzei, ţelinei, dovleceilor, castraveților, sfeclei roșii, morcovilor și salatei verzi.

Iulie

Iulie este luna în care te poţi bucura de ce ai realizat în lunile anterioare. Acum plantele încep să înflorească. Singura ta sarcină este aceea de a uda grădina dimineaţa sau seara, niciodată în mijlocul zilei! Opţional, poţi sădi fasole, sfeclă roșie, varză de primăvară, morcovi, conopidă pentru anii următori, cicoare şi coriandru.

August

În această lună trebuie îndepărtate cozile ofilite ale arbuştilor, iar începutul lui august este ideal pentru semănat sfeclă şi spanac. Legumele cu durată lungă de cultivare, cum sunt varza, ardeii, ţelina, roşiile şi castraveţii, ar mai trebui fertilizate o dată, cel târziu la finalul lunii. Dacă pleci în vacanţă, asigură-te că ai udat şi îngrijit bine plantele, astfel încât să nu ai surprize neplăcute la întoarcere. Gândeşte-te la un sistem care să le ude în lipsa ta.

Septembrie

Recoltarea este principala sarcină pe care o ai în grădina de legume și fructe în această lună. Grăbeşte-te să închei recoltarea legumelor precum ceapa şi cartofii. Totodată, dacă vrei să ai la iarnă verdeaţă proaspătă pentru ciorbe, poţi planta mărar, pătrunjel şi leuştean în ghivece mari de interior. Vremea este încă bună pentru a planta usturoi în exterior şi, bineînţeles, nu uita să găseşti o metodă de a proteja căpşunele şi zmeura, înainte să le distrugă vremea schimbătoare.

Octombrie

plante de toamna

Luna octombrie este destinată recoltelor. Se culeg merele, perele, nucile, roşiile, castraveţii şi dovlecii, iar după jumătatea lunii începe şi culesul gutuilor. Totodată, octombrie este perioada perfectă pentru a planta cireşi, vişini, piersici, caişi, peri, meri şi pruni. Ghivecele cu flori trebuie duse în interior, pentru că temperaturile nu mai sunt optime pentru dezvoltarea plantelor de exterior. Nu uita să înveleşti şi trandafirii cu folie specială şi să le laşi îngrăşământ suficient la rădăcină. Tot în octombrie se plantează brazii şi tuia, deci profită şi înfrumuseţează-ţi grădina, pentru ca vara viitoare să te bucuri de mai mult aer curat şi mai multă umbră.

Noiembrie

Nu renunţa să mai îngrijeşti grădina doar pentru că a venit frigul. Plantele încă au nevoie de atenţie. Curăţă arborii, arbuștii și plantele care sunt încă verzi, înlătură frunzele uscate şi plantele parazite; acestea atrag dăunători care îţi vor strica recolta.

Decembrie

În gradină e întotdeauna ceva de făcut. Chiar şi iarna. Poţi îngriji trandafirii, curăţând lăstarii şi oferindu-le un suport pentru a se dezvolta armonios. Nu curăţa uscăciunile! Iarna, acestea sunt un scut de protecţie pentru plante, le ajută să suporte îngheţul şi protejează mugurii.

Acum, că ştii cum poţi să ai gradina la care ai visat, nu îţi rămâne decât să te înarmezi cu răbdare şi să porneşti la cumpărături, apoi la treabă. Spor!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre cârtița cu nas stelat
Totul despre cârtița cu nas stelat
Testul care îți ghicește vârsta în funcție de plantele preferate
Incepe quiz
Testul care îți ghicește vârsta în funcție de plantele preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.