Care sunt schimbările pe care trebuie să le faci în casa ta odată cu venirea frigului

Care sunt schimbările pe care trebuie să le faci în casa ta odată cu venirea frigului

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Decembrie este doar la o lună distanță, așa că dacă nu te-ai pregătit încă pentru sezonul rece acum este ultima șansă. Apelează cu încredere la specialiști acolo unde nu poți face personal pașii necesari pregătirii casei tale pentru iarnă, însă nu uita să urmezi toate recomandările de mai jos pentru a face schimbările în timp util:

femeie care urca pe scara

1. Asigură-te că ai o casă bine izolată termic

Pentru a vedea dacă îți intră frig în casă poți face singură următorul test: dacă distanța dintre cercevea (cadrul în care este fixat geamul la o fereastră sau la o ușă) și toc este mai mare decât grosimea unei monede înseamnă că ferestrele și ușile tale nu sunt izolate corespunzător și frigul va intra în casă.

Cheamă un specialist care te poate ajuta să izolezi cu benzi de etanșare, chedere de cauciuc sau alte soluții la îndemână și dacă e necesar, roagă-l să înlocuiască inclusiv încuietorile.

Aceste probleme sunt mai puțin probabile în cazul ferestrelor cu geam termopan, însă nu se exclud. Poți minimiza pierderile de căldură cumpărând și draperii groase care vor izola și mai mult ferestrele.

Tot pentru păstrarea căldurii, poți instala și un filtru de aer care va curăța aerul din cameră. Astfel nu vei mai fi obligată să aerisești casa des.

2. Bagă florile în casă

Dacă nu ai o seră, e de preferat ca pentru acest pas să te pregătești puțin înainte. Gândește-te unde-ți vei muta ghivecele cu flori, dacă ai loc în casă sau trebuie să-ți amenajezi un loc special sau un sistem care să susțină ghivecele fără să ocupe mult spațiu.

Dacă ții la felul în care ți-ai decorat casa poți căuta ghivece decorative care să se încadreze perfect în colțișorul pregătit de tine.

Tot la partea de grădinărit, dacă stai la curte e important ca înainte de sosirea vremii rele să inspectezi copacii de lângă casă iar dacă observi că au ramuri uscate sau care au crescut aproape de cabluri de curent, cheamă din timp un specialist care să le toaleteze pentru a înlătura pericolul ca acestea să cadă peste casă sau să provoace pene de curent la prima furtună.

De asemenea, nu uita să închizi instalația exterioară de apă. Nu e nevoie să faci acest lucru până la venirea frigului dar e important ca la primele semne de ger să golești instalația și să întrerupi alimentarea acesteia, pentru a evita pericolul spargerii țevilor.

3. Pune siguranța pe primul loc

Dacă în casă ai șemineu sau sobă, înainte să le dai drumul asigură-te că ai făcut o verificare riguroasă a instalației. Cheamă un profesionist care să verifice coșul, țevile etc.

În același timp, nu uita să verifici alarma de fum, detectorul de monoxid de carbon și alte aparate asemănătoare care te pot alarma în cazul unor scurgeri de gaze. Pe perioada iernii vei sta mai mult în casă și vei aerisi mai puțin decât o faci pe timpul verii.

De asemenea, dacă stai la curte asigură-te că scurgerile sunt funcționale și curăță jgheaburile și burlanele ca să le pregătești pentru venirea ploilor și a ninsorilor.

4. Pregătește un safety kit

În caz de furtuni de zăpadă care nu-ți vor permite să te deplasezi cu mașina, fă-ți mai bine cumpărăturile din timp și stochează, dacă ai spațiu de depozitare, alimente, pături călduroase, sticle de apă etc.

De asemenea, ar fi bine să ai o lopată și poate chiar un generator de curent.

Pe lângă obiectele practice, kitul tău de supraviețuire ar trebui însă să conțină și lucruri de răsfăț cum ar fi lumânări, ciocolată, ceai de plante, o pereche călduroasă de șosete și cărți de citit sau colorat, plus o selecție de filme bune pentru serile lungi de iarnă.

În afară de toate aceste recomandări pentru întreținerea casei, nu uita că și tu trebuie să te pregătești de venirea frigului. Ai mai multă grijă la ce mănânci, nu renunța la sport doar pentru că a venit frigul și pentru a evita
depresiile legate de lipsa soarelui, nu te izola în casă ci păstrează-ți o viață socială cât mai bogată.

Surse foto: Shutterstock

Articolul urmator
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.