Cât de des trebuie să-ți speli așternuturile. Ce spun specialiștii

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Menținerea curățenei în gospodărie nu este deloc ușoară, însă există anumite obiecte care îți pot pune în pericol sănătatea dacă nu sunt curățate cu regularitate. Experții dezvăluie cum să ne menținem casa curată și să împiedicăm apariția germenilor și microbilor.

Simpla curățenie săptămânală nu este suficientă pentru a combate bacteriile din jurul locuinței tale. Potrivit unui studiu în care s-au analizat cât de murdare sunt obiectele cotidiene, s-a aflat că există multe care strâng mai multă murdărie în timp decât ne-am putea imagina vreodată. Așadar, ceașafurile, pernele sau prosoapele sunt doar câteva dintre articolele care acumulează cele mai multe bacterii.

o femeie sta in picioare langa un pat si tine in mana o perna

Cât de des trebuie să-ți speli așternuturile?

Lenjeria de pat strânge foarte multă mizerie în doar câteva zile, de la transpirație, uleiuri corporale, salivă, murdărie din exterior, lichide din timpul actelor sexuale, urină sau chiar materii fecale. Mary Marlowe Leverette, expertă în curățenie, a declarat pentru ATTN că dacă se întâmplă să ai o rană în timp ce dormi pe cearșafurile murdare există o mare posibilitate să te pricopsești cu o infecție.

un pat cu asternuturi folosite

"Piciorul atletului (n.r. infecție a piciorului), dar și alte ciuperci pot fi transferate din țesături. Curățarea mai puțin frecventă a cearșafurilor și a fețelor de perne permite fluidelor să se infiltreze în perne și saltele, iar acestea sunt mult mai dificil de curățat decât transferarea lor în mașina de spălat", spune ea.

În plus, celulele moarte care se colectează pe timpul nopții pot atrage acarieni și pot afecta respirația persoanelor care suferă de astm. Așadar, este recomandată spălarea așternuturilor o dată pe săptămână, la minim 60 de grade, pentru ca toți microbii să fie distruși. Conform unui sondaj realizat de YouGov, una din 20 de persoane spală cearșafurile o dată pe lună, iar mai mult de o treime la 14 zile.

doua maini aseaza asternuturile in interiorul masinii de spalat rufe

În privința saltelelor, acestea trebuie înlocuite la fiecare opt ani. Specialiștii de la Dreams au aflat, în urma unui sontaj la care au participat 30.000 de persoane din Marea Britanie, că mai mult de jumătate ar putea dormi pe o saltea cu vechime de 40 de ani, iar o treime dintre aceștia alege să doarmă pe saltele uzate de peste 15 ani.

Citește și: Cum să speli corect de mână hainele, ca să le prelungești viața

un barbat aseaza o saltea pe cadrul unui pat

Cât despre prosoapele de mâini, aceste obiecte de uz caznic trebuie spălate la fiecare două zile. Ori de câte ori ne ștergem mâinile se strâng o mulțime de bacterii pe suprafața acestora. Dacă nu ne spălăm în mod corespunzător, toată murdăria se transferă pe acestea, iar atunci se formează mediul perfect pentru ca bateriile să se dezvolte în voie, din cauza umezelii și a texturii.

mai multe prosoape impaturite intr-o baie, pe fundal un ghiveci cu flori colorate

Prosoapele de baie trebuie spălate și acestea după două sau trei utilizări, conform expertei în curățenie Ralitsa Prodavova: "De fiecare dacă când vă folosiți prosopul pentru a vă curăța corpul, celulele moarte ale pielii se agață de material și persistă acolo. Dacă simți miros de mucegai când duci prosopul la nas, acest lucru înseamnă că acolo există deja bacterii care se dezvoltă, deci trebuie dus imediat la spălat".

Surse articol: Healthline / Goodhousekeeping / Dreams

Surse foto: IStock

Articolul urmator De ce să pui hârtie igienică în frigider. Trucul pe care trebuie să-l știe orice român

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.