Cât de rău pot face substantele derivate din clor pentru animalele de companie! Iată ce spune specialistul

Cât de rău pot face substantele derivate din clor pentru animalele de companie! Iată ce spune specialistul

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Dezinfectarea străzilor cu derivați din clor pare o soluție salutară, pentru a preveni unele riscuri legate de infecția cu COVID-19. Cu toate acestea, are și părțile sale periculoase, în special în ceea ce privește sănătatea animalelor de companie. Pentru micii noștri prieteni, ingestia sau inhalarea substanțelor dezinfectante poate fi foarte riscantă și îi poate aduce la cabinetul medicului veterinar, cu simptome destul de grave. 

După anunțul făcut de unele primării că au început dezinfectarea cu produse pe bază de cloramină, mai mulți proprietari de căței au venit cu animalele la cabinetele veterinare, animalele prezentând simptome mai mult sau mai puțin servere de intoxicare. 

caine veterinar

Care sunt riscurile dezinfectării cu clor a străzilor pentru animalele de companie

Conform medicului Constantin Vasile Ifteme citat de csid.ro, dezinfectanții pe bază de clor în cantități exagerate sunt toxici pentru animalele de companie. 

”Dezinfectanţii pe bază de hipoclorit sau cloramină, în concentraţii care depăşesc procentul recomandat de producător, pot avea un potenţial toxic asupra animalelor de companie, ţinând cont că patrupedele intră în contact direct cu substanţele cu care au fost dezinfectate străzile şi trotuarele în această perioadă.”, a arătat medicul specialist  de la Centrul de Endoscopie și Chirurgie Minim Invazivă Veterinară.  

în condițiile în care străzile și trotuarele din multe cartiere sunt spălate cu apă tratată cu pastile de cloramină în concentrație destul de ridicată, cățeii scoși la plimbare, mai ales pe perioade mai lungi, sunt în risc crescut să intre în contact cu aceste substanțe. Ingerarea și contactul se pot face prin intermediul lăbuțelor, pe care și le ling sau cu care își ating zona perioculară.

Ce simptome au animalele după contactul cu dezinfectanții cu clor

”Cele mai frecvente simptome pot fi iritaţii: la nivelul pielii, mai ales zona plantară şi cea interdigitală, vomă, vărsături spontane. Dacă substanţa este ingerată prin lins sau prin inhalare, poate provoca simptomatologie respiratorie (tuse, respiraţie grea) şi oculară (conjunctivită, leziuni corneene)”, a declarat medicul  Constantin Vasile Ifteme pentru CSID

Aceste simptome pot să se declanșeze și în urma dezinfectărilor exagerate din propria locuință. Folosind concentrații mari de clor, de peste 10 % sau substanțe cu pH mai mare de 11%, poți determina probleme grave de sănătate animalului tău preferat. Printre simptomele cele mai îngrijorătoare se numără hipernatremie (creşterea concentraţiei sodiului seric), hipercloremie, acidoză metabolică, strănut persistent, tuse, edem pulmonar, blefarospasm, epifora (lăcrimare excesivă), edem al pleoapelor sau ulceraţii corneene, iritaţii ale pielii, bronşită, alveolită alergică etc.

Cum să previi intoxicarea animalelor de companie

Pentru a-l proteja pe micul tău prieten, fă plimbări scurte, eventual în locuri mai ferite, unde nu au fost aplicați dezinfectanți.  După fiecare ieșire, ai grijă să speli lăbuțele animalului cu apă și săpun veterinar. 

catel apa

„În cazul în care pielea pernuţelor şi zona interdigitală sunt foarte iritate, se pot face spălături locale cu lapte, care este indicat şi pentru simptomatologia digestivă. Prin diluţie, laptele poate diminua efectul coroziv asupra mucoasei esofagiane şi a celei gastrice.

Pentru zona oculară se pot face spălături, instilaţii cu ser fiziologic. În cazul simptomatologiei digestive, respiratorii sau oculare care nu se remite în 30-60 de minute, este indicat să vă adresaţi medicului veterinar”, arată medicul  Constantin Vasile Ifteme. 

Citește și Predicțiile înfricoșătoare ale directorului OMS: "În câteva zile vom ajunge la un milion de cazuri și 50.000 de decese"

De asemenea, ai grijă la concentrațiile de dezinfectant pe care le folosești în propria locuință și supraveghează-ți animalul atunci când speli pe jos sau cureți suprafețele, pentru a nu intra în contact cu substanțele pe bază de clor. Desigur că este bine să faci dezinfectarea suprafețelor, dar folosește concentrații adecvate, doar atunci când există riscul contraminării suprafețelor.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a arătat cu nu există dovezi științifice concrete că dezinfectarea cu clor și produse puternice este mai eficientă pentru combaterea coronavirusului, recomandând utilizarea detergenților convenționali. Nu uita că produsele pe bază de clor pot fi la fel de periculoase și pentru sănătatea ta și a copiilor tăi. 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Cele mai frumoase flori albastre de grădină
Cele mai frumoase flori albastre de grădină
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.