Cat costa un metru cub de apa si cum sa eviti pierderile din gospodarie
Probabil ca nu o data te-ai intrebat cat costa mai exact apa pe care o consumi in gospodarie si cam ce cantitate folosesti lunar. Atunci cand afli cat costa un metru cub de apa, incepi sa iti dai seama ca aceasta utilitate este destul de scumpa si poate ca ar fi cazul sa mai strangi putin cureaua. Te vom invata cum sa eviti risipa de apa in gospodarie, pentru ca nu vei face doar o economie baneasca majora, ci vei contribui si la salvarea planetei!
Cat costa un metru cub de apa in diferite orase ale tarii
In fiecare oras, exista preturi diferite pentru un metru cub de apa rece. Acestea sunt preturile cu TVA inclus pentru marile orase din Romania*:
Bucuresti: 5,75 lei/ mc apa potabila + 1,28 lei/ mc canalizare = 7.03 lei/mc;
Brasov: 4,61 lei/mc apa potabila + 3,19 lei/mc canalizare = 7.8 lei/mc;
Cluj: 3,26 lei/mc apa potabila + 3,46 lei/mc canalizare = 6.72 lei/mc;
Iasi: 3,97 lei/mc apa potabila + 2,89 lei/mc canalizare = 6.86 lei.mc;
Timisoara: 3,53 lei/mc apa potabila + 3,53 lei/mc canalizare = 7.06 lei/mc;
Sibiu: 3,82 lei/mc apa potabila + 2,64 lei/mc canalizare = 6.46 lei/mc;
Oradea: 3,97 lei/mc apa potabila + 2,11 lei/mc canalizare = 6.08 lei /mc;
Constanta: 4,09 lei/mc apa potabila + 3,63 lei/mc de canalizare = 7.72 lei/mc;
Bacau: 4,30 lei/mc apa potabila + 3,19 lei/mc canalizare = 7.49 lei.mc;
Craiova: 3.32 lei/mc apa potabila + 2.17 lei/mc canalizare = 5.49 lei/mc;
Arad: 3,65 lei/mc apa potabila + 3,55 lei/mc canalizare = 7.2 lei/mc;
Buzau: 5,75 lei/mc apa potabila + 3,22 lei/mc canalizare= 8.97 lei/mc.
* Preturile se pot modifica oricand si sunt stabilite de distribuitorii de apa din regiunile respective, respectand reglementarile impuse de ANRSC (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare).
Acesta este pretul unui metru cub de apa rece. Pentru a calcula cat costa un metru cub de apa calda, trebuie sa se ia in seama si energia termica folosita pentru a incalzi apa rece. Cum aceasta valoare variaza, pretul la apa calda nu este fix si se calculeaza luna de luna, fiind raportul dintre valoarea energiei termice facturata pentru prepararea apei calde si cantitatea de apa incalzita.
Asadar, dupa cum vezi, apa nu este deloc ieftina, iar daca te gandesti si la consumul mediu de apa, in functie de activitate, chiar incepi sa iti pui problema reducerii consumului de apa. Conform Apa Nova, folosesti aproximativ:
- 50 de litri de apa pentru un singur spalat de vase;
- 40-70 litri de apa pentru o spalare de haine;
- 5-15 litri pentru un spalat pe dinti;
- 60-80 litri de apa cu un dus de 5 minute;
- 150-200 litri de apa pentru o baie.
Iata cateva idei ca sa eviti pierderile de apa in gospodarie!
1. Cand dai drumul la apa pentru dus si astepti sa se incalzeasca, lasa apa rece sa curga intr-o galeata si uda florile cu ea sau foloseste-o pentru toaleta.
2. Opreste apa atunci cand te speli pe dinti sau cand speli vase. Ca sa economisesti si mai mult atunci cand iti clatesti gura, umple cu apa o cana inainte de a te spala si nu va mai trebui sa dai drumul la robinet pentru a te clati.
3. Investeste intr-un economizator de apa de calitate. Chiar daca nu este foarte ieftin, gandeste-te ca poti economisi intre 11 si 20 metri cubi pe an!
4. Verifica mereu tevile, robinetele si vasul de toaleta, pentru ca o scurgere minora, care nu ti se pare o problema reala, poate sa creeze o risipa de peste 26 metri cubi de apa lunar!
5. Nu folosi vasul de toaleta pentru a arunca lucruri in el. Arunca servetelele, mucurile de tigara, absorbantele si orice alt tip de obiect la cosul de gunoi.
6. Pune apa intr-un lighean sau un vas mare si spala fructele si legumele in aceasta, in loc sa lasi apa sa mearga in continuu la robinet.
7. Foloseste masina de spalat doar cand poti sa o umpli, nu o folosi pentru a curata doua perechi de jeansi si o bluza.
8. Investeste intr-o masina de spalat vase. Nu numai ca scapi de corvoada de a spala fiecare vas pe care il folosesti, dar aceasta te ajuta si sa faci o economie majora de apa. In plus, de multe ori, vasele sunt mult mai bine spalate cu un astfel de aparat decat de mana.
Acum ca ai aflat cat costa un metru cub de apa si cum poti economisi bani prin reducerea consumului de apa in gospodarie, vei fi mai atenta la aceste aspecte si, cu aceasta ocazie, vei lupta si pentru protectia mediului!