Ce se întâmplă dacă lași hainele în mașina de spălat prea mult timp

Ce se întâmplă dacă lași hainele în mașina de spălat prea mult timp

Ramona Jurubita

Sigur și tu ai lăsat măcar o dată rufele ude în mașina de spălat. În lumea agitată în care trăim, grija hainelor nu se numără printre priorități și mulți uită să le mai scoată din mașină după ce se termină ciclul de spălare sau nu au timp să le pună imediat la uscat.

Acest obicei, voluntar sau involuntar, îți poate pune în pericol atât hainele preferate, cât și sănătatea. Vrei să știi de ce nu ar trebui să mai stai la fel de liniștit/ă în timpul în care piesele vestimentare rămân acolo una peste alta îmbibate în apă? Iată ce se întâmplă când uiți să le muți în uscător sau să le întinzi la aer pentru a se zvânta:

Hainele vor prinde un miros urât
Nimeni nu vrea să poarte haine neplăcut mirositoare, nu-i așa? Pe lângă murdărie, acesta este principalul motiv pentru care ne spălăm rufele. Toți vrem să punem pe noi țesături curate, parfumate și moi. Dar dacă nu avem grijă de ele și nu ne organizăm celelalte treburi în funcție de programul de spălare, s-ar putea să obținem efectul invers.
Potrivit Institutului Whirlpool pentru Știința Fabricilor, este nevoie de 8-12 ore pentru ca hainele umede să dezvolte un miros neplăcut. Asta înseamnă că nu trebuie să te stresezi prea tare dacă le-ai uitat două-trei ore captive în cuvă. Dar dacă ai depășit termenul limită, nu mai are rost să deschizi ușa mașinii de spălat. Indicat ar fi să le speli din nou și abia apoi să le pui la uscat.

Mașina de spălat va mirosi la fel de urât
Nu doar rufele pot fi în pericol, ci și ajutorul tău numărul unu – mașina de spălat. Umiditatea și temperatura ridicată favorizează apariția ciupercilor și a bacteriilor, așa că îți poți da seama ce se formează pe cauciucul din spatele ușii. Dacă faci această greșeală de mai multe ori, straturile de mizerie și mucegai se vor depune în repetate rânduri. Asta înseamnă că va fi afectată și calitatea spălării, dar și durata de viață a electrocasnicului.

Poate apărea transferul de culori
Dacă ai pus la curățat haine care nu au aceeași nuanță, pericolul să le distrugi este foarte mare! Apa înmoaie vopseaua din țesături, așa că transferul se va face foarte ușor. În cazul în care ai pus unele articole mai deschise cu unele închise, nu ar trebui să fii surprins/ă dacă vor arăta altfel când îți vei aminti de ele.

Femeie șocată după ce hainele ei s-au pătat în timpul spălării

Mucegaiul se poate dezvolta în țesături
Fiindcă mediul umed este perfect pentru mucegai, acesta poate crește pe haine în doar câteva ore. Țesătura va fi astfel deteriorată și nu va mai fi la fel de moale la atingere. În plus, aspectul ei va lăsa de dorit și vei ajunge să renunți, treptat, la hainele tale preferate. Din păcate, un nou ciclu de spălare s-ar putea să nu îndepărteze în totalitate depunerile. Este alegerea ta și tu decizi dacă ai mai multă grijă de rufe sau dacă le neglijezi în continuare.

Ce poți face dacă ai uitat să le scoți la timp?
Trebuie să le pui din nou la spălat și să optezi pentru o temperatură mai mare, de cel puțin 60 de grade Celsius. Apoi, este necesar să le pui pe uscător sau pe sfoară la soare. Doar apa fierbinte și razele ultraviolete pot îndepărta bacteriile și mirosurile neplăcute.

Acum ai văzut ce se poate întâmpla dacă nu îți pui alarma să sune când se termină ciclul de spălare? Ar fi momentul să iei o decizie cu privire la viitorul dulapului tău, căci s-ar putea să îți schimbi garderoba mai repede decât te-ai fi așteptat. Dacă nu îți dorești acest lucru, ar trebui să găsești metode care să te ajute să nu mai uiți să pui rufele la uscat.

Descoperă: Beneficiile neobișnuite pe care le are spălatul de mână al vaselor

Surse foto: iStock

Surse articol: ApartmenttherapyAmericantwoshotDailymail

Articolul urmator
Cum întreții corect lingurile de lemn
Cum întreții corect lingurile de lemn
Ești prea bună pentru această lume?
Incepe quiz
Ești prea bună pentru această lume?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.