Ce tratamente sa folosesti pentru vita de vie

Ce tratamente sa folosesti pentru vita de vie

Andreea Gluh, redactor

Vita de vie este o planta care ocupa areale cu o suprafata semnificativa in tara noastra. Importanta comertului cu vin si struguri este cunoscuta, aceste produse aducand sume importante de bani la buget. Pe langa marii producatori, exista si micii cultivatori, care cresc vita de vie pentru folosul propriu. Daca intri si tu in aceasta categorie, cu siguranta vrei ca planta sa se dezvolte in conditii cat mai bune si sa fie ferita de daunatori. In cele ce urmeaza, noi iti vom spune ce tratamente pentru vita de vie poti sa folosesti.

Tratarea bolilor vitei de vie

Bolile vitei de vie se impart in trei categorii: cele provocate de bacterii, cele provocate de virusuri si de mycoplasme si cele provocate de fungi.

1. Tratamente pentru vita de vie in cazul bolilor bacteriene

Cea mai de temut boala bacteriana este cauzata de Agrobacterium tumefaciens. Simptomele constau in dezvoltarea unor tumori pe partile aeriene ale plantei, motiv pentru care boala este cunoscuta si sub denumirea de cancerul bacterian. Din pacate, se pare ca singura metoda de a rezolva problema consta in distrugerea definitiva a plantei. Avand in vedere faptul ca bacteria reuseste sa supravietuiasca pana la doi ani in sol si ea poate afecta si alte specii (trandafirul, prunul,marul, ciresul, salcia, zmeurul), este bine sa eviti sa cultivi orice altceva pe suprafata respectiva in tot acest timp. In plus, in scopul prevenirii viitoarelor imbolnaviri, este bine sa se sterilizeze solul cu abur cu cel putin doua saptamani inainte de a-l recultiva si chiar se pot aplica tratamente chimice cu produse specifice, cum ar fi Dibutoxul si Formolul.

2. Tratarea bolilor cauzate de virusuri si micoplasme

Virusurile si micoplasmele pot provoca si ele boli ce duc la scaderea productiei de struguri. Vita de vie este adesea in pericol de a fi afectata de boli precum:

- ingalbenirea aurie (vinovata pentru aceasta se face o micoplasma ce ii este transmisa plantei prin intermediul intepaturii unei insecte, Scaphoideus titanus), care se manifesta prin degradarea lastarilor;

- scurtnodarea, ale carei simptome constau in aparitia unor noduri pe lastari, in timp ce frunzele au aspectul unui mozaic, fiind patate. Se pare ca de aceasta boala se face vinovata o specie de viermi, acestia raspandind boala in sol;

- marmorarea, care duce la formarea unor benzi de forma unei pene, de culoare verde deschis, de-a lungul nervurilor principale si secundare;

- mozicul nervurian, care se manifesta in mod asemanator cu marmorarea;

- boala lemnului striat, vizibila in zona unde s-a facut altoirea, aici aparand o serie de umflaturi cu aspect rugos. De asemenea, scoarta altoiului capata o textura spongioasa;

- rasucirea frunzelor, care se manifesta prin subdezvoltarea plantelor si rasucirea frunzelor acesteia de-a lungul nervurii centrale. Toamna, pe frunze apar pete asemanatoare unor arsuri.

In cazul unor boli virale, este indicat sa se distruga exemplarele infectate. In plus, la o plantare viitoare, trebuie evitate solurile cu un procent ridicat de argila, intrucat acestea retin apa, iar vita de vie nu este o planta higrofila, ci dimpotriva.

De asemenea, solurile de pe care s-au defrisat culturile de vita de vie din cauza unor asemenea boli ar trebui cultivate vreme de cel putin patru ani cu alte plante, cum ar fi lucerna.

3. Ce tratamente pentru vita de vie exista in cazul bolilor cauzate de fungi

Ciupercile sunt si ele cauzatoare de boli, cele mai raspandite fiind urmatoarele:

-antracnoza, cauzata de ciuperca Gleosporium ampelophagum, care se manifesta prin aparitia unor pete brun-roscate pe frunze si pe lastari, adesea avand aspectul unor ulceratii. Cele mai bune tratamente pentru vita de vie, in acest caz, sunt reprezentate de stropirea cu zeama bordeleza (clasica piatra vanata in amestec cu oxid de calciu) sau cu Dibutox, in timpul de repaus vegetativ, cand rata de crestere a lastarilor scade, adica in lunile iunie-iulie;

- putregaiul cenusiu, cauzat de ciuperca Botrytis fuckeliana, care se manifesta prin mucegairea boabelor mature. Tratamentul consta in stropirea cu Rovral, substanta folosita de trei ori pe parcursul unui an: cand vita de vie a inflorit, cand boabele de strugure s-au format si cand strugurii au inceput sa se coaca;

- fainarea, cauzata de ciuperca Uncinula necator, prezenta in forma denumita Oidium tuckeri. Aceasta din urma afecteaza toata planta, de la lastari pana la fructe, manifestandu-se prin formarea unui strat de culoare cenusie si, mai apoi, prin craparea boabelor. Tratamentul consta in folosirea sulfului pulbere sau a celui muiabil;

- mana vitei de vie este cauzata de o ciuperca denumita Plasmopara viticola. Simptomele constau in aparitia unor pete galbui pe frunze, acestea capatand, mai apoi, o consistenta specifica ciupercilor, asemanatoare pufului. In timp, frunzele capata o culoare bruna si se usuca. Odata cu apropierea iernii, apar pete inchise la culoare in care hiberneaza sporii ciupercii, chiar daca frunzele cad pe sol.

Tratamentele pentru vita de vie afectata de mana constau in stropiri cu zeama bordeleza, cu oxiclorura de cupru si cu o serie de substante care se procura de la magazinele de specialitate. In plus, trebuie sa se tina seama de cateva masuri de preventie, cum ar fi:

- legarea corecta a lastarilor;

- evitarea ingrasamintelor cu azot in exces;

- evitarea umezelii excesive a solului.

Pe langa aceste boli, vita de vie este adesea atacata si de daunatori cum ar fi Eudemis (Lobesia botrana), un fluture cenusiu, de dimensiuni mici, care depune oua pe planta, distrugand fructele. Un alt fluture daunator este Cochilis (Clysia arnbiguella), asemanator cu Eudemis. Pentru combaterea acestora se folosesc insecticide achizitionate de la magazinele de specialitate.

Alti daunatori sunt paianjenii Eriophyes vitis si Tetranychus urticae, care isi tes panzele, afectand frunzele. Tratamentele pentru vita de vie folosite in astfel de cazuri constau in stropirea cu Dibutox in perioada de repaus vegetativ in combinatie cu alte substante, in perioada de crestere si inflorire a plantei. In plus, trebuie sa se distruga buruienile aflate la baza tulpinii vitei de vie, pentru ca aici isi au arahnidele cuibul.

Acum ca ai aflat ce tratamente pentru vita de vie trebuie sa folosesti, descopera si ce proprietati au strugurii, dar si ce bunatati poti prepara din ei.

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?
Incepe quiz
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.