Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cele mai bune plante pentru un acvariu de apartament

Paula Rotaru

Dacă ai citit articolul despre speciile de pești care îți aduc noroc în viață și te-ai hotărât să îți achiziționezi un acvariu, este foarte important să știi și cum trebuie decorat acesta. Un rol major îl au delicatele plante de acvariu, care arată uimitor, dar sunt importante și pentru filtrarea naturală a apei, aspect care reduce riscul de boli la pești și favorizează reproducerea acestora.

Dacă ești începătoare, ți-am pregătit o listă cu 10 plante de acvariu pe care trebuie să le ai!

Care sunt cele mai bune plante de acvariu

Următoarele plante pe care ți le vom prezenta sunt foarte rezistente, cresc ușor și se adaptează rapid condițiilor din acvariu:

Java Moss

Aceasta este cea mai comună plantă de acvariu și este îndrăgită de entuziaștii acvaristicii, deoarece crește relativ repede și nu are nevoie de foarte multă lumină. Nuanța frumoasă de verde poate fi obținută prin fertilizarea cu fier, iar creșterea plantei poate fi accelerată prin adiția de dioxid de carbon. Pentru a evita plutirea plantei, este indicat să o atașezi de roci sau buturugi, la fundul acvariului. Java Moss este ideală pentru acvariile amenajate pentru reproducerea peștilor, asigurându-le o ascunzătoare excelentă puilor. 

plante de acvariu java moss

Plante acvariu naturale: Marsilea Minuta

Frunzele acestei plante de acvariu se aseamănă foarte mult cu cele ale trifoiului cu patru foi și creează un „covoraș” verde impresionant. Însă trebuie să acorzi o mai mare importanță îngrijirii acestei plante, pentru că tinde să favorizeze depunerea reziduurilor, iar acest lucru poate dăuna sănătății peștilor. Dacă planta începe să se îngălbenească, e cazul să asiguri o mai bună filtrare a apei. Dacă nu știi cum trebuie să procedezi, cere opinia unui specialist în acvaristică.

plante de acvariu marsilea

Plante de acvariu: Pygmy Chain Sword

Deși se descurcă de minune în condiții de luminozitate medie, această plantă iubește intensitatea luminoasă puternică, dezvoltând vârfuri de culoare roșie, care conferă un aspect unic acvariului. Pentru a se dezvolta armonios, planta are nevoie de un substrat sănătos și de substanțe nutritive. Fertilizarea cu fier accentuează culoarea roșiatică a frunzelor.

plante de acvariu pentru incepatori

Staurogyne repens

Originară din Amazon, această plantă de culoare „verde proaspăt” este ideală pentru prim-planul acvariului, datorită aspectului inedit. Planta sub formă de arbust scund, cu frunze mici și verzi, preferă iluminatul mediu spre puternic, substratul bogat în nutrienți și suplimentele de dioxid de carbon, precum și fertilizarea periodică. La plantarea în acvariu, nu te teme să tunzi vlăstarii lungi, pentru că astfel vei stimula creșterea noilor frunze și vei menține forma joasă și compactă a arbustului.

plante de acvariu staurogyne

Plante acvariu nepretentioase: Anubias Nana

Numită și „planta de plastic ce crește”, Anubias Nana este perfectă pentru cei care sunt mai neglijenți în ceea ce privește îngrijirea acvariului. Este o plantă de acvariu „tolerantă” și produce frunze care rezistă ani întregi, chiar și în condiții extreme de luminozitate, de la foarte scăzută până la foarte puternică. Pentru a reduce incidența algelor, este indicată totuși fertilizarea cu fier și adiția cu dioxid de carbon, precum și îndepărtarea frunzelor bătrâne și asigurarea unui substrat sănătos. Planta are tendința să se agațe de orice prinde în cale, așa că o poți planta în apropierea lemnelor sau rocilor din acvariu, care vor fi acoperite de aceasta în timp.

plante de acvariu anubias

Cele mai bune plante de acvariu: Amazon Sword

După cum îi spune și numele, această plantă își are originile în apele Amazonului și este o mare iubitoare de lumină, care o ajută să crească frumos. Amazon Sword este potrivită mai degrabă acvariilor de mari dimensiuni, pentru că frunzele sale pot ajunge până la 40 de centimetri. Acestea asigură un fundal minunat dacă planta este poziționată în partea din spate a acvariului. De asemenea, Amazon Sword este o gustare minunată pentru carașii aurii, care adoră să-i ronțăie frunzele crocante.

cele mai bune plante pentru acvariu

Pogostemon Helferi

Aceasta este una dintre cele mai frumoase plante de acvariu, datorită frunzelor verzi și încrețite, care conferă un accent deosebit în aquascape. Planta mai este cunoscută și sub numele Dao Noi, care înseamnă „Mica Stea”. Pentru întreținerea ei, este nevoie de lumină moderată, un substrat fertil și dioxid de carbon, iar îngălbenirea frunzelor semnalează o insuficientă a fierului sau condiții slabe de iluminare.

plante de acvariu helferi

Crypt Wendtii

Originară din Asia, această plantă de acvariu  nu este deloc pretențioasă și rezistă foarte mult, chiar și sub lumină slabă (în funcție de iluminare, frunzele sunt verzi sau maro-roșcate). Este o plantă care se pretează acvariilor de mici dimensiuni și preferă o apă ușor acidă. Pentru a crește sănătos, planta are nevoie de o bună iluminare pe timpul iernii (zia trebuie prelungită până la 12 ore cu o lumină artificială). În caz contrar, planta își va pierde frunzele. În bazinele mici, cu o iluminare moderată, planta este excelentă pentru decorul zonei de mijloc sau de fundal.

plante de acvariu crypt

Micro Sword

Aceste „micro-săbiuțe” sunt plante de acvariu adorate de începători și maeștri ai acvaristicii deopotrivă, deoarece au un aspect inedit și nu depășesc doi centimetri în înălțime, find potrivite pentru orice tip de bazin. Totodată, sunt plante care cresc foarte repede și nu au nevoie de îngrijire specială. Frunzele abundente vor asigura protecție puilor și comunităților de pești atacate de speciile mai „certărețe”.

plante de acvariu micro sword

Plante de acvariu: Java Ferns 

O altă plantă de acvariu ideală pentru începători este Java Fern, care ajută la reducerea sau creșterea algelor și îmbunătățește claritatea apei. Deoarece este o plantă care poate atinge dimensiuni destul de mari în condiții de iluminat mediu (20-25 de centrimetri înălțime și 10-20 de centrimetri circumferință), nu este recomandată pentru acvariile mici. Chiar dacă are un ritm lent de creștere, planta se dezvoltă frumos și nu necesită un proces de îngrijire aparte. Dacă observi puncte pe spatele frunzelor, nu te îngrijora: acestea nu sunt semne de boală, ci spori care ajută la apriția noilor plante. Se recomandă situarea plantei în partea de mijloc sau în spatele acvariului.

plante de acvariu java fems

Înainte să cumperi plante de acvariu, ține cont de următoarele aspecte: gradul de luminozitate, nutrienții și nivelul de dioxid de carbon. Chiar dacă plantele de acvariu nu sunt la fel de sensibile precum peștii, pentru a crește, ele au nevoie totuși ca apa să se încadreze în parametrii optimi.

Tu ai acasă un acvariu? Spune-ne în secțiunea de comentarii ce plante de acvariu ai ales și în ce constă procesul lor de îngrijire. 

Pentru o doză de inspirație, descoperă top 10 acvarii de vis pentru casa ta!

Surse foto: pixhder.com, pinterest.com, aquariumtidings.com, homesweetplant.blogspot.com, acuarioadictos.com, www.flowgrow.de, aquaticmag.com, aquascapeaddiction.com, reddit.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!