Cele mai frumoase flori albastre de grădină

Cele mai frumoase flori albastre de grădină

Redactor Raluca Margean

Florile albastre au un amestec de pigmenți vegetali care reflectă lumina în așa fel încât să creeze iluzia albastrului natural. Reprezentând mai puțin de 10% din regnul plantelor cu flori, plantele cu flori albastre naturale sunt o raritate, dar dacă vrei să ai în curtea ta astfel de minunății, îți prezentăm în acest articol care sunt cele mai populare flori albastre de grădină, cum le cultivi și îngrijești ca să te bucuri mai mult de ele!

Cele mai populare flori albastre de grădină

Plantele cu flori albastre adaugă o pată de culoare și induc o atmosferă calmă și răcoritoare peisajului tău. Iată care sunt cele mai populare flori albastre de grădină, plante perene, flori ușor de întreținut, în diferite nuanțe de albastru.

1. Hortensie albastră

Hortensie albastră
Sursa foto: Pexels.com

O hortensie mare, albastră, este absolut uluitoare. Poți obține o nuanță de albastru limpede și spectaculoasă prin creșterea acidității solului, de exemplu prin adăugarea de sulf în sol.

Hortensia albastră înflorește vara, de obicei între luna iunie și august. Poate fi cultivată în grădină, dar și în ghivece mari, pe balcoane și terase. Preferă solul umed, bine drenat, bogat în materie organică. Expunerea la soare trebuie să fie parțială, așadar plantează-le în locurile care primesc soarele de dimineață și după-amiază.

Nu le planta sub un copac, deoarece concurența rădăcinilor și lipsa luminii solare le vor împiedica să prospere. De asemenea, evită să le plantezi în zone expuse, unde vânturile puternice ar putea rupe tulpinile.

2. Iris albastru

Floare de iris albastru
Sursa foto: Pexels.com

Numiți după zeița greacă a curcubeului, irișii sunt deosebit de frumoși, oferind o notă de eleganță grădinii tale primăvara și vara. Marea majoritate sunt hibrizi, cei mai populari fiind irișii cu barbă. Alte soiuri populare includ irișii siberieni, japonezi și hibrizii olandezi.

Irișii au nevoie de soare plin cel puțin jumătate din zi. Unele soiuri vor tolera parțial umbră, cum ar fi irișii siberieni. Majoritatea irișilor vor înflori primăvara sau vara. Soiurile pitice tind să înflorească mai devreme primăvara, cele cu dimensiuni intermediare înfloresc mai târziu primăvara, iar soiurile cu barbă înalte înfloresc primăvara târzie și vara. Soiurile reînflorite vor produce flori o dată vara și din nou toamna.

Important de știut! Irisul este toxic pentru animalele de companie, așadar evită să plantezi aceste flori albastre de grădină dacă ai câini sau pisici.

3. Gențiana albastră

Flori albastre de gențiană
Sursa foto: Pixabay.com

O prezență deosebit de elegantă, gențiana albastră este una dintre cele mai frumoase flori de grădină. Crește înaltă de 60-70 cm și are flori tubulare mari, albastre, care se deschid la noduri. Înflorește de la mijlocul verii până la începutul toamnei. Îi place soarele plin până la umbră parțială, însă este bine s-o protejezi de soarele foarte cald de după-amiază.

4. Delphinium sau nemțișor

Flori de nemțișor
Sursa foto: Pexels.com

Delphinum elatum este o plantă perenă originară din Europa, nordul și centrul Asiei. Poate ajunge până la înălțimi de 90-140 cm și înflorește vara, în perioada iunie-iulie. Crește cel mai bine în sol bine drenat, cu fertilitate moderată și un pH neutru-alcalin. Acestei flori albastre de grădină îi place în locuri luminoase, parțial umbrite. În ceea ce privește lumina, cel mai bun soare este cel de dimineață și cel de după-amiază.

Din păcate, delphinium este considerată toxică, iar părțile plantei și florii pot provoca un disconfort sever oamenilor și animalelor dacă sunt ingerate. Trebuie purtate mănuși și mâneci lungi atunci când lucrezi cu delphinium, deoarece contactul cu frunzișul poate duce la iritația pielii.

5. Campanula carpatica sau mai simplu - clopoței

Flori clopoței pe fundal negru
Sursa foto: Pixabay.com

Această plantă este perenă, este mică (30-60 cm), crește în tufe și are flori în formă de clopoței. Primăvara când înflorește formează un covor albastru minunat care durează aproape toată vara. Îi place să fie expusă în zone cu soare parțial și soluri bine drenate, ușor umede. Este ușor de îngrijit și poate fi plantată atât în grădină, cât și în ghiveci.

6. Aster albastru

Flori albastre mici
Sursa foto: Pexels.com

O altă plantă mică, ce crește sub formă de tufă, Asterul albastru este o floare deosebit de drăguță. Înflorește din iulie până toamna târziu și are nevoie de expunere la soare parțial și de un sol bine drenat. Atrage insectele polenizatoare și îi place să stea în plin soare. Totuși, tolerează și umbra ușoară și preferă temperaturile mai reci de vară. Nu necesită foarte multă îngrijire.

7. Felicia amelloides - un fel de margaretă albastră

Flori albastre mici
Sursa foto: Pixabay.com

Originară din Africa de Sud, această floare este asemănătoare cu margareta și este o plantă perenă. Îi place să crească în plin soare sau semi-umbră și înflorește de la sfârșitul primăverii până la toamnă. Are nevoie de un sol bine drenat și trebuie udată de 3-4 ori pe săptămână vara și de 2 ori în restul lunilor.

8. Zambila struguraș

Zambile struguraș pe câmp
Sursa foto: Pixabay.com

Una dintre cele mai populare flori albastre de grădină este zambila struguraș sau Muscari armenicum. Este o plantă perenă, care înflorește primăvara (martie-aprilie) și are aproximativ 20 de cm. Are florile mici, în formă de urnă și crește în ciorchini. Mirosul său este unul foarte plăcut, iar floarea în sine este ușor de îngrijit. Are, însă, nevoie de un sol bine drenat și un loc expus parțial la soare.

9. Petunia albastră

Floare de petunie
Sursa foto: Pixabay.com

Petunia albastră înflorește în luna mai-iunie și se păstrează toată vara, până în septembrie. Este o floare căreia îi place soarele plin, având nevoie să stea în direct în razele soarelui timp de cel puțin 6 ore. Se dezvoltă bine în sol nisipos, bine drenat, cu pH neutru și bogat în substanțe nutritive. Această floare trebuie udată în fiecare zi, deoarece dacă nu are apă suficientă, se usucă.

10. Albăstrele

Floare de albăstrele
Sursa foto: Pixabay.com

Albăstrelele sunt flori anuale, care îți vor înfrumuseța grădina de primăvara până toamna târziu. Aceste flori albastre preferă solurile ușoare și bine drenate, cu multă lumină. Nu sunt foarte pretențioase și reprezintă un magnet pentru insectele polenizatoare. 

Cum îngrijești florile albastre de grădină?

În general, florile albastre de grădină nu necesită o îngrijire foarte mare. Trebuie crescute în sol bine drenat și necesită udare de 3-4 ori pe săptămână vara. Dacă sunt plantate în curte, ele nu vor avea nevoie de îngrășământ, pentru că își vor lua nutrienții din pământ. Este important de știut că majoritatea florile albastre preferă locurile parțial umbrite, cu soare dimineața și după-amiaza.

Când se cultivă florile albastre de grădină?

De obicei, florile albastre de grădină se cultivă primăvara sau toamna. De exemplu, cel mai bun moment pentru plantarea Delphinium-ului este primăvara, în timp ce pentru iriși, plantarea ar trebui făcută la sfârșitul verii sau toamna, pentru a le oferi timp suficient pentru a-și stabili rădăcini înainte de sfârșitul sezonului de creștere. 

Așadar, dacă vrei să adaugi culoare grădinii tale, florile albastre sunt o soluție excelentă. Indiferent dacă le plantezi în pământ, în ghivece sau coșuri agățate pe verandă, nu există culoare la fel de îndrăzneață și strălucitoare ca albastrul. Adaugă emoție peisajului tău cu aceste flori albastre de grădină, ușor de întreținut, dar spectaculoase la vedere! 

Citește și: Cele mai frumoase flori de toamnă pentru grădină

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com

Surse articol: Gardendesign.com

Articolul urmator
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.