Cele mai importante lucrari de toamna in gradina
Cuprins
Munca in gradina in timpul toamnei timpurii abia daca se poate considera un efort prea mare, avand in vedere temperatura placuta de afara si cromatica superba a acestui anotimp. Totusi, inainte ca ploile, noroiul si frigul sa se instaleze complet, este nevoie sa indeplinesti anumite sarcini de sezon, nu foarte complicate, dar importante.
Afla care sunt principalele lucrari de toamna in gradina, pentru ca gospodaria ta sa fie pregatita pentru iarna!
Lucrari de toamna in gradina
A venit toamna, s-a instalat confortabil si acum este momentul ca tu sa iti faci datoria de gospodina si sa iti ingrijesti gradina, care pe tot parcursul verii te-a premiat cu plante minunate si legume delicioase.
Iata ce lucrari trebuie sa faci in gradina de toamna:
1. Asteapta pana la primul inghet al solului, apoi foloseste frunze uscate si fan pentru a acoperi pamantul din jurul plantelor. Astfel, radacinile lor vor fi protejate din punct de vedere termic.
2. Curata toate plantele de frunzele uscate din cauza bolilor, insa nu le folosi in loc de ingrasamant, deoarece exista riscul ca acestea sa transmita bolile respective.
3. Tunde iarba inca o data inainte ca frigul sa se instaleze si, pentru ca la primavara sa ai un gazon de nota 10, foloseste un ingrasamant.
4. Ai grija sa aduni fructele din jurul copacilor fructiferi, deoarece acestea pot conduce prin degradare la aparitia unor daunatori care iti pot provoca pagube grave pana in primavara.
5. Adu in casa orice planta in ghiveci care este sensibila la temperaturi scazute. Chiar daca planta nu pateste nimic din cauza frigului, ai grija ca vasul in care este plantata sa nu fie dintr-un material care sa crape cand mercurul din termometre scade, cum ar fi, de exemplu, ceramica, teracota sau plasticul.
6. Planteaza copaci, arbusti si plante perene. Acum este momentul ideal sa pui in pamant o mare varietate de plante, deoarece vremea este mai racoroasa, ploaia este abundenta, dar solul este inca putin cald. In aceasta perioada, cresterea radacinilor plantelor este stimultata complet si reprezinta o etapa premergatoare benefica pentru momentul cand vor rasari timide din pamant, in primavara.
7. Daca vrei sa plantezi usturoi, acum este momentul! In luna octombrie, gaseste un loc expus soarelui si planteaza cate un catel la o adancime de 8 cm si la o distanta de 15 cm unul fata de celalalt. Foloseste ingrasamant din belsug si vei avea parte de mica ta plantatie de usturoi, o leguma extrem de sanatoasa , cu o lista lunga de beneficii pentru sanatate.
8. Intereseaza-te de unde poti cumpara un test pentru a verifica pH-ul solului, esential pentru capacitatea plantelor de a absorbi substantele nutritive. Pamantul va fi acid sau alcalin, valoarea neutra fiind 7. Solul ideal pentru plante este unul usor acid (6.2 -6.8), insa depinde si de fiecare specie in parte. Daca nu ai bani pentru un kit special pentru testarea pH-ului, exista o metoda simpla de a face acest lucru - poti sa folosesti otet si bicarbonat. Mai intai, vei testa alcalinitatea solului, luand o mostra (aproximativ cat o cana) si varsand otet deasupra ei. Un sol alcalin va reactiona printr-un sfarait sau prin aparitia unor bule. Daca nu obtii acest rezultat, este momentul sa testezi aciditatea pamantului. Primul pas este sa il amesteci cu apa pentru a obtine o pasta moale, apoi trebuie adaugate doua-trei lingurite de bicarbonat. Daca pamantul scoate bule sau sfaraie, atunci este acid. Cum iti dai seama de gradul de aciditate sau alcalinitate? Reactia mai puternica sau mai slaba in urma micului experiment iti determina care este pH-ul solului. Exista mai multe solutii pentru reglarea acestuia, fie cumparate, fie "homemade", pe care le poti afla de pe internet sau de la persoane avizate.
9. Unele plante au nevoie de protectie in timpul iernii, iar toamna este momentul ideal pentru a te ocupa de acest aspect. O solutie simpla este sa le acoperi cu un plastic. Insa, nu ar fi indicat sa il legi direct de planta, ci sa il prinzi de pamant cu niste greutati.
10. Observa plantele care au crescut prea mult si care au nevoie de divizare, o tehnica simpla de inmultire a plantelor, cu ajutorul careia iti vei imbogati gradina.
Odata ce ai realizat cele mai importante lucrari de toamna in gradina, nu iti ramane decat sa iti oferi o binemeritata pauza si sa astepti cu nerabdare primavara, cand curtea ta va reveni la viata mai frumoasa ca niciodata.