Cinci pomi fructiferi pitici pe care merită să-i plantezi în curte

Duminică, 29.05.2016
de Alexa Galgau

Chiar dacă nu ai o grădină mare, asta nu înseamnă că nu poți planta pomi fructiferi. E adevărat că nu poți culege cantități industriale de roade dacă nu ai spațiu, însă poți să te delectezi cu fructe proaspete și sănătoase din când în când sau să faci câte o dulceață de casă 100% naturală. 

Pentru persoanele care nu au curte mare au fost creați pomi fructiferi pitici, care nu depășesc 2-3 metri înălțime și dau niște fructe delicioase dacă îi îngrijești cum trebuie. Iată cinci tipuri de pomi fructiferi pitici pe care trebuie să îi ai!

Pomi fructiferi pitici perfecți pentru grădini mici

1. Caisul columnar

Acest pom fructifer pitic a fost special creat pentru a fi folosit în curțile mici, deoarece nu depășește înălțimea de 2.5 metri. După 2-3 ani de la plantare vei putea culege deja fructele. Caisul columnar trebuie plantat cât mai devreme primăvara sau toamna târziu. Ideal ar fi să plantezi caisul în semiumbră, la 50 de centimetri adâncime. Din punctul de vedere al îngrijirii, aisul trebuie udat regulat și are nevoie de îngrășământ natural pentru a rodi. Fructele apar de obicei în lunile de vară (iulie și august).

2. Măr Pink Poured

Îți recomandăm să plantezi acest pom fructifer pitic în curte, pentru că este foarte rezistent atât la secetă, cât și la ger aspru. Merele pe care le dă sunt dulci-acrișoare și au o culoare roz specifică. Pot fi folosite la gem și dulceață, dar pot fi și mâncate ca atare. Planta ajunge la 2-3 metri înălțime și trebuie plantată primăvara, în perioada martie-mai, sau toamna, în septembrie-octombrie. Mărul trebuie să stea în soare, pentru că este un mare iubitor de căldură.

3. Pom kiwi pitic

Cum ar fi să ai în curte un pom fructifer care să dea fructe exotice? Te vei bucura să auzi că există pomi fructiferi pitici care dau mini-kiwi, de circa 3-4 centimetri. Aceste fructe pline de vitamina C sunt foarte dulci. Arborele de kiwi crește până la patru metri înălțime, are nevoie de un sol bine afânat și trebuie plantat la o adâncime de 70 de centimetri. Poate fi pus în soare sau în semiumbră și vestea bună este că rezistă la ger aspru, la temperaturi de până la -30 de grade Celsius. La fel ca mărul Pink Poured, trebuie plantat primăvara sau toamna. Atenție: pomul pitic de kiwi crește sub formă de liană, așa că are nevoie de un suport pe care să se dezvolte imediat după sădire.

4. Smochin pitic

Smochinul este o plantă care îți va da cele mai dulci fructe și, din fericire, nu este deloc un pom fructifer pretențios. Rezistă la secetă și la ger, dar este totuși recomandat ca pe timpul iernii să îl pui în casă dacă temperaturile scad foarte mult. Smochinul pitic nu depăsește doi metri înălțime și trebuie plantat la 30 de centimetri adâncime, într-un loc însorit. Smochinele încep să se formeze în februarie și pot fi consumate vara, în iulie.

5. Rodie

Dintr-o rodie pitică vei obține niște fructe de dimensiuni medii, cu o coajă subțire, de culoare roz sau crem. Nu sunt identice cu rodiile obișnuite, dar sunt la fel de gustoase și de răcoritoare, datorită gustului acrișor. Rodia pitică trebuie plantată primăvara sau toamna, la o adâncime de 80 de centimetri. Este cel mai mic pom fructifer din lista noastră (nu depășește înălțimea de 80 de centimetri). Rodia pitică trebuie plantată în soare și rezistă la temperaturi extreme, inclusiv iarna. Fructele le vei putea savura în perioada septembrie-noiembrie.

Toți pomii fructiferi pitici de mai sus sunt ideali pentru grădini mici si costă până în 100 de lei/bucata, așa că merită să investești în ei!

Iată și cum să îți amenajezi o grădină mică cochetă, indiferent de spațiul de care dispui!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!