Crinul Păcii: cum îl îngrijești și ce efecte are asupra casei tale

Crinul Păcii: cum îl îngrijești și ce efecte are asupra casei tale

Adina Saleh

Crinul Păcii este o floare foarte frumoasă și are o simbolistică aparte. Este considerată planta prosperității, a norocului și a păcii, după cum îi spune chiar denumirea. De asemenea, are numeroase beneficii.
Iată de ce este bine să ai în casă această plantă și cum trebuie îngrijită pentru a fi frumoasă, sănătoasă, plină de vitalitate și pentru a te putea bucura de beneficiile pe care le oferă.

grădina plina cu crini ai păcii foarte frumoși si infloriti

Ce simbolistică are planta Crinul Păcii?

Această plantă cu frunze dese și flori de un alb imaculat este un simbol al prosperității, conform principiilor Feng Shui, fiind aducătoare de noroc în casa în care trăiește și unde este bine îngrijită.
Pentru cei care se mută într-o locuință nouă este foarte bine să aibă o astfel de plantă. De asemenea, dacă mergeți într-o vizită la cineva care tocmai s-a mutat în casă nouă puteți să-i oferiți Crinul Păcii în dar.
Însă, pe lângă simbolistica sa de plantă aducătoare de noroc are beneficii și asupra sănatății. Mai exact, purifică aerul din încăperea unde este așezată. Iată, deci, încă un motiv să aveți un astfel de crin în casă, pe lângă faptul că este o plantă foarte frumoasă care vă va decora interiorul casei și va fi o pată de culoare în căminul vostru.

Cum se îngrijește Crinul Păcii?

Crinul Păcii își are originile în pădurile tropicale ale Columbiei și Venezuelei, dar s-a aclimatizat excelent peste tot în lume. Este o plantă de apartament, însă, poate fi pusă și în grădină, unde o puteți ține începând de primăvara și până toamna târziu. Este o plantă deosebit de frumoasă datorită frunzelor lucioase, de culoare verde închis, în formă de teacă, cât și datorită florilor sale de un alb imaculat.

Crinul Păcii înflorește primăvara și are tulpini cu flori de lungă durată, care plutesc grațios peste frunziș. Un crin de pace bine îngrijit poate înflori de două ori pe an. Asta înseamnă că vă veți bucura de florile lui timp de câteva luni. Planta are frunze ovale lucioase cu vârfuri care ies din sol.
Există mai multe soiuri de astfel de crini și în ciuda numelui pe care-l poartă această plantă nu face parte din familia crinilor, ci din familia Araceae, însă toți necesită același tip de îngrijire.

  • Planta nu trebuie expusă direct la soare, deoarece preferă locurile umbrite sau cel puțin semiumbrite. Dacă o veți expune razelor solare, frunzele sale se vor decolora și chiar se vor arde.
  • Când este cultivat în ghivece, solul trebuie să fie păstrat umed, dar nu foarte ud, deoarece asta va face ca frunzele să se îngălbenească. Evitați lumina directă a soarelui, dar așezați-i în loc luminos.
  • Nu este o plantă sensibilă în ce privește dăunătorii, însă, curățarea frunzelor cu o cârpă umedă este adesea suficientă pentru îndepărtarea acestora.
  • Crinul Păcii este o plantă iubitoare de umbră, în habitatul ei natural, dar atunci când este cultivat în interior are nevoie de multă lumină filtrată, dar nu de lumina directă a soarelui. Unele soiuri pot rezista la mai multă lumină decât altele. Frunzele ondulate și palide indică, în general, că planta primește prea multă lumină, iar frunzele arse indică prea mult soare direct. În ambele cazuri, planta trebuie mutată într-o locație mai umbrită.
  • Solul necesar pentru creșterea acestei plante trebuie să fie unul bogat în materiale vegetale deteriorate. Preferă un sol alcătuit din nisip, turbă și pământ de pădure, așadar pământ gras și bogat în humus, umezit în permanență.
  • Temperatura medie unde trebuie ținut să fie între 20 – 30 de grade.
  • Cu cât este mai cald, cu atât este stimulată să înflorească. Iarna, țineți-o așadar, aproape de calorifer, unde va avea căldură și va fi în același timp aproape și de lumina care va pătrunde pe geam, dar atenție, nu o expuneți direct razelor soarelui.
  • Udă Crinul Păcii cu apă de fântână sau apă distilată, deoarece este sensibil la mineralele care se găsesc în apa de la chiuvetă precum și la clor.
  • Pune fertilizatori în apa cu care îl uzi cel puțin o dată la două săptămâni, o dată la două sau trei luni sau cel puțin de două-trei ori pe an. În ce privește fertilizarea, aceasta se face în perioada de vară, iarna nefiind recomandată.
  • În magazinele de specialitate găsiți fertilizator și îngrășământ special destinat acestui tip de plantă.
  • Iarna, reduceți udarea, dar nu lăsați niciodată solul să se usuce. Dacă apa dumneavostră este puternic clorurată, utilizați apa filtrată.
  • Aceste plante preferă într-adevăr căldura și umiditatea, evitați, așadar, curenții reci și temperaturile joase, deoarece planta va muri la temperaturi scăzute.
  • Dacă o țineți afară pe perioada sezoanelor cu temperaturi pozitive, de îndată ce dă frigul duceți planta în interior.

 floare alba frumoasa de crinul pacii si frunzele verzi ale plantei

Cum se face transplantarea plantei Crinul Păcii

Crinul Păcii se cultivă cel mai bine în ghivece mari, dar dacă îl aveți într-unul mic, iar dimensiunea plantei a depășit în mod clar capacitatea ghiveciului, aceasta trebuie mutată într-unul mai mare. Recomandat este ca acest lucru să-l faceți în general primăvara. Dacă rădăcina nu are spațiu suficient pentru a se dezvolta, acest lucru va afecta inclusiv dezvoltarea plantei. Așadar, radăcina acestui crin are nevoie de spațiu suficient pentru a crește, iar asta se va reflecta în frunze și flori, care la rândul lor vor avea un aspect frumos.

Divizarea tufei este cea mai la îndemână metodă de a înmulți Spathiphyllum sau Crinul Păcii. Momentul optim pentru această operatiunea este primăvara, înainte ca planta să iasă din repaus. Se poate face și toamna, înainte de intrarea în repaus. Transplantarea se face simplu, prin separarea puilor de planta mamă, urmând ca aceștia să fie mutați în alt ghiveci.

Beneficiile pe care ți le oferă Crinul Păcii

  • Această plantă de apartament are rolul de a da un aspect frumos încăperilor și a decora  spațiile interioare, pe lângă beneficiul de a curăța aerul. Se știe că plantele se hrănesc cu dioxidul de carbon pe care noi îl expirăm, în timp ce ele emană oxigenul necesar vieții, iar această plantă este mai eficientă în acest sens, față de multe altele.
  • Pe lângă acestea, conform principiilor Feng-Shui, Crinul Păcii are și rolul de a armoniza mediul în care se află și de a aduce bunăstare și prosperitate.
  • Împiedică formarea mucegaiului, de aceea Crinul Păcii poate să fie pus în baie, deoarece absoarbe umiditatea din aer și împiedică formarea mucegaiului și a diverșilor spori și bacterii, care se pot dezvolta din cauza umidității excesive.
  • Crinul Păcii absoarbe și atrage vaporii de acetonă. Atunci când folosesti ojă sau acetona pentru îndepărtarea lacului de pe unghii și se emană un miros de acetonă în cameră, e bine să știi că această plantă are proprietatea de a atrage acești vapori și a purifica aerul din încăpere.
  • Este o plantă sigură neavând în compozitia sa nici o substanță otrăvitoare, fiind așadar, sigură pentru apartament, chiar si pentru animalele de companie. Totuși este interzis să fie ingerată, deoarece poate provoca anumite iritații la nivelul cavității bucale atât oamenilor cât și animalelor.

o planta de crin al pacii asezata pe o masa alba, aflata lânga un perete alb si langa un scaun

Efectele acestei plante asupra bolilor

  • După cum vă spuneam, Crinul Păcii este o plantă care purifică aerul din încăperea în care se află, acest lucru fiind un real beneficiu pentru sanătate.
  • De asemenea, filtrează mai mulți poluanți interiori decât majoritatea celorlalte plante, deci sunt minunate pentru dormitoare sau alte camere frecventate. În interiorul porilor acestei plante de origine tropicală, gazele toxice precum monoxidul de carbon și formaldehida sunt descompuse și neutralizate.
  • Alungă depresia și anxietatea Prin proprietătile sale de calmare și linistire, ajută persoanele care suferă de anxietate și depresie să aibă o viață mai bună, mai liniștită, conferind o stare de liniște.
  • Este ideală pentru astmatici. Cine suferă de astm sau probleme cu plămânii, știe și că mucegaiul este grav dăunator sănătății. Din fericire, floarea Crinul Păcii îndepărtează sporii din mucegaiul deja format, fiind recomandat, ca ea să nu lipsească, mai ales, din casele unde există persoane cu probleme astmatice.

citește și: Ești deprimată? Terapia cu flori te poate ajuta!

Este o floare ideală pentru dormitor

Această frumoasă floare este potrivită pentru dormitor datorită proprietățile sale calmante și pentru delicatețea care o caracterizează. Studiile Feng Shui arată ca floarea aduce un efect calmant. Ea îndepărtează compușii din aer care dăunează omului și conferă un somn liniștit și odihnitor. Așadar, dacă suferi de insomnii frecvente, așază în dormitorul tău planta Crinul Păcii și ai să vezi efectul său calmant și liniștitor.

 Crinul Păcii se înmulțește prin semințe?

Înmulțirea se poate face prin semințe sau prin divizarea tufei în majoritatea cazurilor. Înmulțirea prin semințe o vor face în general horticultorii, dar pentru un iubitor de plante, cea mai simplă metodă este cea prin divizarea plantei. Mai exact, această plantă face pui care pot fi transplantați foarte ușor în alt ghiveci, obținând în felul acesta o a doua plantă, care se va dezvolta individual și va crește frumos dacă este îngrijită corespunzător. Divizarea tufei este cea mai la îndemână metodă de a înmulți Crinul Păcii. Momentul optim pentru această operațiune fiind primăvara, înainte ca planta să iasa din repaus, dar se poate face și toamna, înainte de intrarea în repaus.

Pentru curiozitatea dumneavoastră trebuie să știți că nu toate florile acestei plante sunt fertile. Sunt flori care chiar dacă au polen, acesta reprezentând partea bărbătească, se poate întâmpla să le lipsească partea femeiască și astfel să nu facă semințe. Semnul prin care poți știi dacă planta este sterilă și nu face semințe, este când florea ei de culoare albă se usucă, însă, când ea se înverzește e semn că a început dezvoltarea semințelor. Semintele de Spathiphyllum au in jur de 2-3 mm lungime si 1-2 mm grosime.

flori albe si frunze verzi frumoase de crinul pacii intr-o gradina alaturi de alte plante

Cât costă o plantă Crinul Păcii?

Floarea Crinul Păcii poate fi achiziționată de la orice magazin de specializate, unde veți găsi, cel mai probabil, toate soiurile posibile. Prețul unei astfel de plante este accesibil oricui și diferă în funcție de dimensiunea plantei, cert este că nu costă o avere, dar poate reprezenta o achiziție foarte benefică pentru voi, fiind unul dintre obiectele care vor înfrumuseța decorul locuinței voastre.

De asemenea, cum spuneam și mai sus în articol, o puteți oferi cadou cu diverse ocazii, și mai ales ca dar de casă nouă, când alegeți să vă vizitați prietenii și cunoștințele ce tocmai s-au mutat într-o nouă locuință. În felul acesta le veți duce prosperitate și noroc în noul cămin.

surse: thespruce.com,  efamilia.ro

Surse foto: pixabay.com

Articolul urmator
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Ce stil de amenajare a casei ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce stil de amenajare a casei ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.