Criterii bazate pe utilitate și design în alegerea veiozei

Criterii bazate pe utilitate și design în alegerea veiozei

Lorena Teacă

Dormitorul și livingul sunt spațiile în care petrecem cel mai mult timp și care ar trebui să fie și cele mai confortabile încăperi ale locuinței, dat fiind că acolo ne reîncărcăm cu energie, ne relaxăm și ne punem ordine în gânduri. Iluminarea acestor spații ar trebui făcută ținând cont de anumite criterii, iar corpurile de iluminat trebuie alese după ce ne informăm corect în privința opțiunilor disponibile.

Dacă vrei o atmosferă romantică în dormitor sau dacă ai nevoie să creezi în living o ambianță optimă pentru a citi înainte de culcare, trebuie să controlezi modul în care iluminezi aceste camere. Un set de veioze, cum sunt cele de pe eco-iluminat.ro, îți oferă opțiuni variate în acest sens: în funcție de model și de cum le vei poziționa, vei obține jocuri de lumini și umbre relaxante și plăcute, accentuând totodată calitatea lor de accesorii cu design atractiv care se integrează perfect în decor.

Iată cum să alegi o veioză pentru a corespunde stilului și nevoilor tale:

Alegerea unei veioze în funcție de DIMENSIUNI 

Mărimea veiozei trebuie stabilită în funcție de obiectul pe care o așezi, dar și de spațiul total al camerei. Într-o locuință mică, în care camerele sunt restrânse, nu este indicat să introduci accesorii supradimensionate. Dacă așezi veioza lângă pat, baza abajurului nu trebuie să fie mai înaltă de nivelul obrajilor, pentru ca lumina să nu devină obositoare pentru ochi.

Dormitor

Alegerea unei veioze în funcție de MATERIAL

Materialul veiozei ar trebui să împrumute din stilul decorului, implicit din materialele obiectelor din jur. Fie că este din porțelan sau cristal, din fier forjat sau oțel inoxidabil, din plastic sau lemn, materialul veiozei dictează, în mare măsură, înfățișarea acesteia și ar trebui să ofere indicii despre tipul decorului în care se încadrează – tradițional, futurist, clasic, vintage, multicolor ca în camera unui copil etc.

Alegerea unei veioze în funcție de ABAJUR

Abajurul influențează felul în care este transmisă lumina – o poate atenua sau intensifica, dirijând-o într-o anumită direcție. Fie că optezi pentru abajur transparent sau opac, ține cont și de forma acestuia. De exemplu, cele cu boruri largi la bază răspândesc lumina din partea de jos. Unghiurile de iluminare sunt importante dacă, de exemplu, scopul este ca veioza să te susțină când citești.

Alegerea unei veioze în funcție de UTILITATE

Poți așeza o veioză mobilă pe birou sau o veioză fixă pe noptieră de lângă patul din dormitor, dar și în alte locuri din casă dacă simți nevoia ca spațiul să fie luminat în moduri creative. Important este să stabilești direcția și intensitatea luminii astfel încât aceasta să nu devină obositoare, dar și să alegi corpuri de iluminat eficiente din punct de vedere al consumului.

Dacă dorești o veioză care să domine întreaga încăpere, poți alege un model voluminos cu condiția să nu adaugi multe accesorii în jurul ei, care vor aglomera camera.

Veiozele sunt o opțiune simplă și la îndemână de a-ți lumina locuința, sunt versatile și nu presupun costuri foarte mari. Este important să alegi veioza potrivită în funcție de dormitorul pe care îl ai, astfel încât aceasta să îndeplinească rol estetic, dar să fie și utilă.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Renovarea bucătăriei: 12 idei practice și moderne
Renovarea bucătăriei: 12 idei practice și moderne

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Cum întreții corect lingurile de lemn