Cu ce se curăță plita cu inducție?

Cu ce se curăță plita cu inducție?

Redactor Raluca Margean

Plitele cu inducție sunt din ce în ce mai populare, deoarece sunt eficiente și oferă bucătăriei un aer mai elegant. Totuși, aceste plite sunt predispuse la zgârieturi, mai ales atunci când se folosesc produse de curățat greșite. Află din acest articol cu ce se curăță plita cu inducție astfel încât să-și păstreze strălucirea mereu!

Ce este și cum funcționează plita cu inducție?

Deși plita cu inducție arată exact ca o plită electrică obișnuită, mecanismul său de funcționare este diferit. În loc să folosească vechiul proces de transfer de căldură pentru a încălzi aragazul, plita cu inducție folosește electromagnetismul. Acest lucru înseamnă că electricitatea trece printr-un magnet cu bobină de cupru din plita cu inducție, creând astfel energie electromagnetică. Energia este trecută, ulterior, prin plită direct pe o tigaie pe bază de fier, încălzind alimentele.

În general, gătitul cu plita cu inducție este mai rapid, mai sigur și mai eficient decât cu plita obișnuită, deoarece principiul său de funcționare permite controlul instantaneu al căldurii și al puterii de gătit. Dacă luăm în considerare și faptul că arată foarte elegantă într-o bucătărie, nu este de mirare de ce interesul utilizatorilor pentru plita cu inducție a crescut semnificativ în ultimii ani. 

Dacă ai și tu un astfel de model la tine acasă, citește în continuare, pentru a afla cum se curăță corect plita cu inducție! 

Cum se curăță corect plita cu inducție? 

Este important de știut că o plită cu inducție curată este mai eficientă decât una murdară, deoarece atunci când este curată, căldura se poate transfera mai eficient în vasele de gătit. În plus, dacă îndepărtezi murdăria de pe plită, vei vedea mai bine semnele de ghidare de pe suprafața sa.

În general, nu este greu să menții plita cu inducție curată, deoarece atunci când alimentele cad din tigaie, ele nu se încălzesc și nu formează crustă la suprafață.

Iată, așadar, cu ce se curăță plita cu inducție:

 • Un burete care nu zgârie;
 • Oțet alb;
 • Sticlă cu pulverizator;
 • Cremă de curățat plită;
 • Detergent de geamuri;
 • 2 cârpe din microfibră;

Pașii pe care să-i urmezi pentru a curăța plita cu inducție:

1. Oprește plita și așteaptă până când se răcește complet înainte de a o curăța.

2. Șterge murdăria de pe plită folosind o cârpă din microfibră.

3. Aplică o cantitate mică de cremă de curățat pe suprafața plitei, apoi folosește un burete sau o cârpă moale umedă pentru a îndepărta toate petele de murdărie.

4. După ce ai curățat plita cu cremă, șterge orice urmă de umezeală cu o cârpă din microfibră, până când suprafața plitei este uscată bine.

5. La final, pulverizează cu un detergent de geamuri pentru a face plita să strălucească.

Rețeta pentru soluție de curățat plita cu inducție

Dacă nu este foarte murdară, plita cu inducție se poate curăța doar cu apă fierbinte și săpun. Totuși, dacă este nevoie de o curățare mai intensă din cauza acumulării de grăsime și nu știi cu ce cremă se curăță bine plita de inducție, află că poți opta fie pentru o cremă din comerț, fie îți poți pregăti singură soluția de curățat.

Soluția homemade se obține combinând 5 lingurițe (25 de ml) de bicarbonat de sodiu cu 25 de ml de oțet alb într-un castron sau o sticlă de pulverizare. Pentru a îndepărta complet murdăria, utilizează această soluție pe toată suprafața plitei și lasă să acționeze timp de 30 de minute.

După expirarea timpului, șterge plita cu o cârpă moale umedă, apoi stropește-o cu oțet alb pentru a o face să strălucească. La final, usuc-o bine cu o cârpă din microfibră.

ATENȚIE! Înainte de a folosi soluția de curățare cu bicarbonat, asigură-te că nu este abrazivă, deoarece poate provoca zgârieturi!

Plita cu inducție se zgârie?

Plita cu inducție se poate zgâria, în special dacă nu este curățată corespunzător, dacă se folosesc oale și tigăi cu suprafețe aspre, sau dacă se manipulează brutal vasele de gătit.

Iată câteva exemple de motive care pot cauza zgârieturi plitei cu inducție:

 • Glisarea vaselor de gătit pe suprafață;
 • Glisarea oalelor și tigăilor peste scurgeri fierbinți care conțin cristale de zahăr sau sare;
 • Folosirea de vase din materiale mai dure și mai grele decât suprafața plitei (de exemplu din ceramică tare sau fontă);
 • Plasarea pe suprafața netedă a plitei a diferitelor produse (căni, farfurii) sau folosirea plitei ca bază pentru tăierea legumelor.

Cum se întreține plita cu inducție?

Plită de aragaz dată cu soluție de curățat
Sursa foto:iStock.com

Pentru a evita zgârieturile și pentru a menține plita cu inducție în stare bună, este important să ții cont de următoarele aspecte:

 • Alege-ți tigăile potrivite, acelea care nu pot zgâria suprafața plitei.
 • Curăță plita imediat după folosire, cu o cârpă moale, umedă, sau un burete.
 • Oțetul alb este un degresant natural, așadar, folosește-l pentru a da strălucire plitei cu inducție.
 • Dacă nu știi cu ce se curăță plita cu inducție, află că niciodată nu se folosesc produse de curățare care conțin amoniac sau înălbitor, deoarece acestea pot păta permanent suprafața plitei.
 • În timp ce gătești, pune covorașe subțiri din silicon sau hârtie de copt între vasele de gătit și plită, pentru a evita zgârierea.
 • Nu utiliza niciodată bureți sau materiale abrazive de curățare.
 • Curăță rapid (atunci când plita este caldă, nu fierbinte sau rece) scurgerile de zahăr, deoarece acestea pot zgâria foarte tare plita.
 • Verifică întotdeauna fundul tigăilor și oalelor pe care urmează să le pui pe plită. Ele nu ar trebui să aibă particule de alimente blocate pe bază, iar designul bazei nu trebuie să aibă inele sau creste.
 • În timp ce amesteci în mâncare, nu glisa tigaia înainte și înapoi, deoarece frecarea poate provoca zgârieturi.
 • Nu răzui cu un cuțit alimentele arse de pe suprafața plitei. Există raclete special concepute pentru curățarea suprafeței plitei de gătit, iar acestea necesită răzuirea la un unghi de 45 de grade pentru a preveni zgârierea.
 • Nu pune capace fierbinți pe suprafața de sticlă, deoarece aerul poate rămâne prins între capac și suprafața plitei, iar acest lucru poate cauza zgârieturi și crăpături.

Așadar, nu îți va fi greu să păstrezi strălucirea plitei tale cu inducție, dacă ții cont de sfaturile din acest articol. În general, este suficient să eviți produsele de curățare abrazive, să-ți alegi bine vasele de gătit și să cureți plita imediat după folosire! Acum, după ce ai aflat cum și cu ce se curăță plita cu inducție, citește și Cum să faci un detergent bio chiar la tine acasă!

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Ovenclean.com Cookeryspace.com

Articolul urmator
Cum scapi de mirosul urât în baie?
Cum scapi de mirosul urât în baie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.