Cu ce se curăță rășina de brad de pe haine?

Cu ce se curăță rășina de brad de pe haine?

Redactor Raluca Margean

Petele de rășină sunt foarte greu de scos de pe haine și trebuie să ai foarte mare grijă ce produse folosești pentru acest lucru, altfel încercările tale se pot termina cu un mic dezastru. Din fericire, există câteva soluții eficiente pentru a îndepărta definitiv această substanță lipicioasă de pe îmbrăcămintea ta preferată, fără să-ți pui la încercarea răbdarea! Află din acest articol câteva trucuri utile!

Ce este rășina?

Rășina este o substanță secretată de anumite plante, în special pini și conifere (de exemplu brazi). Ea este transparentă sau translucidă, are o consistență vâscoasă, lipicioasă și se solidifică la contactul cu aerul. Rășina poate fi obținută și artificial prin reacții de polimerizare, fiind utilizată pe scară largă în producția de lacuri, mobilier și adezivi datorită proprietăților sale adezive.

Scoarță de copac cu rășină
Sursa foto: iStock.com

Rășina de brad este cea care ajunge, de obicei, pe haine, iar dacă se întâmplă asta, trebuie să știi că este foarte greu de îndepărtat. Totuși, dacă înveți câteva trucuri foarte simple, vei reuși să scăpi de ea fără probleme.

Cu ce să îndepărtezi rășina de brad de pe haine?

Înainte de a afla cu ce se curăță rășina de brad de pe haine, trebuie să știi că timpul este un factor cheie. Cu cât trece mai mult timp de când ți-ai pătat hainele, cu atât va fi mai greu de îndepărtat pata, astfel că este extrem de important ca, imediat ce observi rășina pe îmbrăcămintea ta, să apelezi rapid la aceste 9 „trucuri” utile:

1. Aer fierbinte

Folosește un uscător de păr direct pe rășină, de la o distanță sigură pentru a încălzi pata. Când observi că substanța se topește, folosește vată cu acetonă pentru a o îndepărta. De asemenea, poți folosi fierul de călcat indirect, punând o cârpă între îmbrăcăminte și aparat.

2. Gheață

Nu doar căldura te poate ajuta să îndepărtezi rășina de pe haine, ci și temperatura foarte scăzută. Gheața aplicată direct pe rășină este foarte eficientă, deoarece aceasta va îngheța substanța, care apoi poate fi răzuită ușor de pe haine.  

3. Apă fierbinte

Pune haina pătată într-o oală cu apă fierbinte. Las-o puțin pe foc, iar când vezi că rășina începe să se dizolve, freacă cu un burete până când substanța lipicioasă dispare.

4. Acetonă

Aplică acetonă pe rășină, dar ai grijă să nu înmoi decât zona în care se află pata. După ce ai înmuiat haina direct în lichid, așteaptă puțin, apoi pune îmbrăcămintea în mașina de spălat, adaugă detergent și spal-o normal.

5. Dizolvant pentru adeziv sau solvent

Ca și în cazul acetonei, trebuie să ai grijă să nu strici îmbrăcămintea, așadar, aplică solventul doar pe pata cu rășină.

6. Alcool (alcool etilic, alcool sanitar, băuturi spirtoase)

În loc de acetonă, poți folosi alcool, având grijă să înmoi doar zona în care se află pata. Freacă bine, până când substanța se dizolvă, apoi clătește și gata! Atenție când folosești alcool pe haine, deoarece la anumite textile, acest lichid nu este recomandat. De exemplu, materialele impermeabile, poliester, bumbac sau cașmir sunt sensibile la produsele de curățare cu alcool și s-ar putea să faci mai mult rău decât bine, atunci când încerci să elimini petele de rășină.  

7. Albuș de ou

Pentru hainele delicate din lână sau mătase, albușul de ou este cea mai bună soluție de îndepărtare a rășinei de brad. Aplică albușul direct pe pată și lasă să acționeze puțin, înainte de a clăti bine cu apă și săpun.

8. Ulei de măsline

Înmoaie bine pata de rășină în ulei de măsline și așteaptă puțin să acționeze. Pune, apoi, haina în mașina de spălat, pentru o curățare eficientă.

9. Cremă de protecție solară

Chiar dacă nu te-ai gândit niciodată la crema de protecție solară ca soluție pentru îndepărtarea rășinei de brad, află că ea este foarte eficientă. Aplică un pic de cremă direct pe pată și freacă puțin pentru a o îndepărta, apoi clătește bine haina. Vei fi uimită de rezultat!

Trucuri pentru a îndepărta petele de rășină de pe hainele albe

Persoană care curăță o pată de pe haine
Sursa foto: iStock.com

Pentru a îndepărta rășina de pe hainele albe, poți folosi înălbitor. Pentru acest lucru, tot ce trebuie să faci este să înmoi un tifon sau o dischetă de bumbac în înălbitor și să aplici direct pe pată. Dacă substanța rezistă la acest ”tratament”, dizolvă puțin înălbitor în apă și lasă haina acolo timp de câteva ore. Clătește-o apoi cu apă și săpun!

ATENȚIE! Înălbitorul poate fi dăunător în contact cu pielea, de aceea, este bine să porți mănuși, atunci când folosești această substanță pentru a îndepărta rășina de brad de pe haine.

Cum îndepărtezi petele de rășină de pe hainele colorate?

Bicarbonatul de sodiu reprezintă unul dintre cele mai versatile remedii pentru uz casnic, inclusiv pentru îndepărtarea celor mai încăpățânate pete de pe haine. Trucul este să întorci haina pe dos și să aplici puțină pastă obținută din bicarbonat de sodiu și apă direct pe pată. Lasă să acționeze aproximativ o oră, apoi clătește bine cu apă și săpun.

ATENȚIE! Bicarbonatul de sodiu trebuie folosit doar pe articole de îmbrăcăminte deschise la culoare, deoarece pe cele închise poate lăsa unele reziduuri.

Așadar, nu trebuie să intri în panică, dacă observi că ți-ai pătat hainele preferate cu rășină de brad. Folosește aceste trucuri utile și vei scăpa rapid de substanța lipicioasă, fără să strici îmbrăcămintea!

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Vintageclothingwholesale.net

Articolul urmator
Obiectele care îți aduc ghinionul în casa ta dacă le lași la intrare
Obiectele care îți aduc ghinionul în casa ta dacă le lași la intrare
Ce fel de haine de vara ar trebui sa porti ca sa te simti bine?
Incepe quiz
Ce fel de haine de vara ar trebui sa porti ca sa te simti bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.