Cum alegi cel mai potrivit cuptor electric pentru bucătăria ta

Cum alegi cel mai potrivit cuptor electric pentru bucătăria ta

Redactor Divahair.ro

În trecut, mamele noastre foloseau în special cuptoare pe gaz, erau cele mai răspândite, făcând parte din aragazul obișnuit.

Odată cu trecerea timpului, au început să devină din ce în ce mai populare cuptoarele electrice. Ele oferă posibilitatea unei preparări perfecte a diverselor rețete, în special când vine vorba de prăjituri, care au nevoie de o anumită temperatură de coacere și de o perioadă specifică de timp, parametri ușor de setat la un cuptor electric. Așa că, adio tăvi arse!

Mamele care foloseau cândva cuptorul de la aragaz sunt acum foarte încântate de aceste cuptoare electrice care le ajută să facă bunătăți rapid și simplu. Detalii aici!

Tipuri de cuptoare electrice existente pe piață
Cuptoarele electrice, față de cele tradiționale, pe gaz, au mai mult spațiu în interior și permit o coacere uniformă a preparatelor.

Cuptoare încorporate și cuptoare independente

Cele mai multe dintre cuptoare sunt încorporate, însă există și modele independente. Cele încorporate sunt preferate de majoritatea clienților, deoarece le pot integra ușor într-un corp de mobilier de bucătărie.

Cele independente nu pot fi încastrate, deoarece deseori sunt prevăzute și cu o plită sau două pe spațiul de deasupra.

Cuptoare convenționale și cuptoare cu ventilație

Cele convenționale au elemente electrice pe părțile laterale sau sus și jos. Pot avea zone mai calde comparativ cu restul cuptorului, și anume sus poate fi mai cald decât jos.

Cuptoarele cu ventilație merg pe principiul circulației aerului cald într-un mod uniform, astfel încât temperatura să fie aceeași în întregul cuptor. Acest mod de funcționare vine cu o serie de beneficii, cum ar fi:

 • Mâncarea se gătește mai rapid;
 • Culoarea de copt este mai uniformă, dar mai puțin lucioasă decât în cazul coacerii într-un cuptor fără ventilație;
 • Nu este necesară preîncălzirea cuptorului;
 • Nu este necesară repoziționarea tăvilor;
 • Se pot prepara mai multe tăvi în același timp, datorită distribuirii uniforme a căldurii de coacere;
 • Perioada de coacere și temperatura sunt mai scăzute decât în cazul cuptoarelor clasice, astfel că tava nu se mai arde la bază, iar mâncarea este gata într-o perioadă de timp bine definită.

Cuptoare cu timer, termostat și avertizare sonoră

Existența unui timer și a unui termostat ajută mult. Poți seta exact cât anume să ții la cuptor un preparat, iar cu ajutorul termostatului vei evita supraîncălzirea cuptorului.

Avertizarea sonoră are un rol practic, atunci când pui ceva la cuptor, nu trebuie să stai neapărat în bucătărie. Poți merge într-o altă cameră să te uiți la un film, iar cuptorul te anunță când e totul gata.

Cuptor cu și fără plită

Unele modele de cuptoare electrice sunt prevăzute și cu plită deasupra - poate fi una sau pot fi chiar două. Plita îți oferă posibilitatea de a găti simultan mai multe feluri de mâncare - în cuptor se poate coace o plăcintă sau o prăjitură, iar pe plită poți pregăti o friptură.

Aspecte de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un cuptor electric:

 • Alege un cuptor cu mânere și geam care rămân reci sau doar puțin calde în timpul funcționării, în special dacă ai copii mici acasă;
 • În funcție de tipul de mâncăruri pe care obișnuiești să le prepari, alege un cuptor cu grătar sau fără;
 • Poți alege un cuptor cu deschidere verticală sau orizontală, în funcție de așezarea acestuia în bucătărie și de cum simți că îți este mai comod;
 • Acordă atenție și butoanelor de control. E bine ca acestea să fie iluminate pentru o mai bună manevrare;
 • Geamul cuptorului să fie clar, pentru o bună vizibilitate, fără necesitatea de a-l deschide pe perioada coacerii;
 • Posibilitatea programării cuptorului pentru pornire sau oprire îți va ușura mult gătitul;
 • Sistemul de siguranță împotriva accesului copiilor este obligatoriu, mai ales dacă aceștia sunt mici;
 • Existența unor suporturi telescopice care te vor ajuta la introducerea și scoaterea ușoară și în siguranță a tăvilor de copt;
 • Dotarea cu un sistem de autocurățare pentru pereții laterali și peretele posterior
 • Ușă cu sistem SoftClose și SoftOpening, pentru o manevrare mai simplă și mai comodă

Înainte de a alege un anumit cuptor electric, ține cont de aspectele importante pentru tine dintre cele enumerate mai sus. E bine să alegi cel mai potrivit model în raport cu nevoile tale, în așa fel încât să te bucuri de un real ajutor atunci când gătești.

Surse foto: pexels.com, currys.co.uk

Articolul urmator
Cum întreții corect lingurile de lemn
Cum întreții corect lingurile de lemn

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.