Cum creezi un decor hygge - 7 sfaturi pentru un plus de confort și intimitate în casa ta

Cum creezi un decor hygge - 7 sfaturi pentru un plus de confort și intimitate în casa ta

Lorena Teacă

Hygge este un cuvânt cu o pronunție oarecum neașteptată, hoo-ga, și un concept greu de definit în limba română. Am putea spune că descrie acea stare de bine pe care o poți obține prin apropierea de cei dragi, prin relaxare și prin crearea unei intimități plăcute la tine acasă. Este în același timp o artă a confortului și o rețetă pentru fericirea simplă, care se obține din ingrediente nepretențioase, precum o oră liberă, o carte bună, o ciocolată fierbinte și o pătură călduroasă.

Caracteristic stilului de viață al danezilor, spiritul hygge se regăsește cel mai mult în amenajarea locuințelor ca spații estetice și funcționale, propice relaxării, în care dezordinea nu-și are locul.

Cum poți aduce și tu spiritul hygge în casa ta? Ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor inspira să creezi un decor hygge foarte ușor de iubit.

Descoperă frumusețea culorilor neutre

Paleta de culori dintr-un decor hygge nu este niciodată țipătoare, ci calmă și luminoasă. Fiecare nuanță contribuie la crearea unei atmosfere armonioase: pereți albi, canapele și fotolii gri deschis, mobilier de culoarea fagului.

Creează spații confortabile

Într-un decor hygge nu există scaune incomode, mobilier pe care trebuie să-l ocolești sau perne prea tari. Fiecare element este ales cu grijă față de tine, nu față de regulile de design. Amenajează-ți un colț de citit ispititor, dintr-o banchetă tapițată așezată în dreptul ferestrei și decorată cu perne pufoase și cuverturi potrivite anotimpului. Pune în fața canapelei un taburet pe care să-ți sprijini picioarele și alege o măsuță de cafea cu înălțimea potrivită, nici prea înaltă, nici prea scundă.

Cameră cu un fotoliu, o masă, fori și tablou

Încorporează lumânări în decor

Lumina este foarte importantă în hygge. N-o să poți obține acea stare de seninătate spre care tinzi dacă deasupra ta strălucesc trei becuri puternice cu lumină rece. Ai nevoie de surse de lumină indirectă, caldă. Lumânările sunt esențiale într-un decor intim și confortabil, dar dezamăgesc puțin la capitolul utilitate. Poți obține o atmosferă asemănătoare alegând corpurile potrivite de iluminat de pe Vivre, precum veiozele de podea sau de masă în stil scandinav, cu suport din lemn de stejar și abajur care ajută la răspândirea difuză a luminii.

Adaugă texturile potrivite

Ne referim aici la suprafețele plăcute la atingere, naturale, precum lemnul, lâna și bumbacul. Integrează-le în decor și vei crea o atmosferă primitoare. Pardoseala din lemn masiv, ferestrele neacoperite care permit luminii să intre nestingherită, ghivecele cu plante, toate acestea încorporează puțin din lumea de afară în casa ta și contribuie la definirea mai clară a sentimentului de confort.

Nu confunda simplitatea cu lipsa

Sloganul minimalist „Less is more” poate fi, într-adevăr, considerat unul dintre principiile esențiale ale filozofiei hygge, dar asta nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu un scaun și un pat. Asigură-te că ai suficiente locuri pentru musafiri, fie că alegi o canapea spațioasă și fotolii, fie că preferi un loveseat și perne de podea care se pot suprapune sau pufuri pliabile.

Îți place să citești? Înconjoară-te de cărți

Plăcerea de a te cuibări într-un fotoliu cu o carte în mână este de neegalat. Fă loc cărților în casa ta și pregătește doar pentru ele câteva etajere sau chiar un copac cu rafturi din lemn care se montează pe perete și creează o atmosferă de poveste.

Nu aglomera spațiul cu decorațiuni

E drept că într-un decor hygge amintirile personale, obiectele vintage și suvenirurile au un loc special, dar asta nu înseamnă să te înconjori cu figurine, seturi de solnițe și zeci de fotografii sau tablouri. Alege doar câteva astfel de obiecte, pe cele cu o semnificație importantă în viața ta și înlocuiește, pe cât posibil, ornamentele lipsite de personalitate cu ghivece din materiale naturale, salcie, ratan ori iută, cu plante de apartament.

În final, ține minte că decorul hygge nu este doar o amenajare care reunește toate elementele caracteristice ale conceptului danez, ci, mai degrabă, o ambianță în care vrei să-ți petreci cât mai mult timp, singură sau alături de cei dragi.

Articolul urmator
Sfaturi extrem de utile pentru grădinarii aflați la început de drum
Sfaturi extrem de utile pentru grădinarii aflați la început de drum
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.