Cum îndepărtați petele de sucuri de fructe de pe hainele tale preferate

Cum îndepărtați petele de sucuri de fructe de pe hainele tale preferate

Andreea Constantin

Deși sunt delicioase și pline de vitamine, sucurile de fructe pot cauza pete foarte persistente atunci când se varsă pe haine. Din cauza pigmenților conținuți, fructele pătează țesătura în profunzime, mai ales dacă pata apucă să se usuce și să se fixeze în material. Prin urmare, este important să știți cum să acționați rapid, astfel încât să puteți salva hainele preferate. În continuare vă vom povesti care sunt cele mai eficiente soluții prin care puteți îndepărta petele de sucuri de fructe de pe țesături.

Cea mai simplă metodă de a scoate petele de suc de fructe

Imediat ce observați că v-ați pătat cu suc de fructe, amestecați 3 lingurițe de bicarbonat cu o lingură de apă, până se formează o pastă groasă. Pasta ar trebui bine întinsă deasupra petei, până o acoperă complet. Lăsați amestecul să acționeze timp de 15-20 de minute. În cazul în care sucul conține și pulpă, va fi necesar să îndepărtați în prealabil surplusul de fruct, folosind un cuțit cu lamă lată.

După ce pasta din bicarbonat și apă a avut suficient timp să acționeze, este momentul să clătiți haina cu apă călduță. Frecați ușor locul cu degetele, astfel încât să curățați urmele de pastă, apoi turnați câteva picături de detergent lichid pe zona pătată. Lăsați detergentul să stea aproximativ cinci minute, după care clătiți cu apă fierbinte. Dacă nu aveți în casă bicarbonat, puteți să turnați direct detergent pe pată, însă pigmenții de culoare din sucurile de fructe sunt destul de persistenți, așa că orice ajutor suplimentar este binevenit.

La final, puneți haina pătată în mașina de spălat la temperatura maximă recomandată pe eticheta țesăturii. Folosiți un detergent eficient împotriva petelor rezistente, precum Persil Gel. Datorită tehnologiei de curățare în profunzime, acesta pătrunde în adâncimea țesăturii și elimină chiar și cele mai dificile pete, fiind totodată delicat cu materialul și oferind rufelor prospețime de durată.
Este indicat ca în cazul unor pete persistente, precum cele de suc de fructe, să nu folosiți un uscător de rufe decât dacă aveți certitudinea că hainele s-au curățat complet. Dacă în țesătură rămân în continuare urme ale pigmenților din fructe, pata se va fixa din cauza căldurii generate de uscător.

Alte soluții pentru îndepărtarea petelor de suc de fructe

Pentru că hainele nu se pătează întotdeauna atunci când suntem acasă, este bine să cunoaștem și alte trucuri eficiente, cu ajutorul cărora să le putem îndepărta. Iată în continuare o serie de soluții pe care le puteți utiliza pentru a scoate o pată de suc de fructe de pe haine:

1. În cazul în care pata este deja uscată, frecați zona respectivă cu glicerină, ceea ce va simplifica procesul de curățare. Pata nu va ieși complet, dar va fi mai ușor de îndepărtat ulterior.

2. Dacă hainele sunt de culoare albă, puteți folosi un înălbitor natural, precum oțetul alb sau sucul de lămâie, pe care să îl lăsați să acționeze câteva minute asupra petei. Nu folosiți această metodă pentru hainele cu culori puternice, pentru că riscați să le decolorați.

4. Atunci când nu aveți la îndemână bicarbonat, puteți să folosiți și un amestec de oțet alb și detergent de vase. Puneți amestecul pe pată, frecați ușor și lăsați să acționeze timp de câteva minute, apoi spălați la mașină.

5. Amestecați două lingurițe de detergent de vase cu două căni de apă caldă. Înmuiați o cârpă albă curată, o perie de haine sau un burete în soluție și ștergeți pata cu atenție. Dacă se poate, încercați să aplicați soluția dinspre exterior spre interior, astfel încât să nu răspândiți culoarea. Lăsați timp de câteva minute, apoi curățați cu apă călduță și spălați haina ca de obicei.

6. O altă soluție pe care o puteți aplica presupune să clătiți bine haina cu apă rece, apoi să aplicați o cantitate mică de detergent de vase și să frecați cu degetele. Înmuiați la final haina pătată într-un amestec realizat din trei părți apă și o parte oțet. Lăsați să acționeze timp de 30 de minute, după care spălați la mașină.

7. În cazul în care sunteți în vacanță și nu aveți la îndemână produse de curățare, puteți încerca un mic truc eficient contra petelor de suc de fructe. Apelați la această soluție dacă v-ați pătat o bluză albă, crem sau de o altă culoare foarte deschisă. Turnați pe locul pătat puțin suc de lămâie, tamponați ușor, apoi lăsați să se usuce direct în lumina soarelui. Pata ar trebui să înceapă să se decoloreze și să fie mult mai puțin vizibilă. Ulterior, când aveți posibilitatea, veți putea spăla haina cu detergent, pentru ca pata să dispară definitiv.

Așa cum observați, există soluții care pot îndepărta eficient petele persistente de suc de fructe. Chiar dacă hainele preferate s-au pătat, dacă acționați rapid și folosiți detergentul de rufe potrivit, totul poate fi rezolvat fără efort.

Articolul urmator
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Copacul pe care niciun român nu trebuie să-l planteze în curte pentru că atrage ghinionul asupra gospodăriei
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Monstera: ghid complet de îngrijire