Cum îngrijești portocalul în ghiveci

Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Redactor Andreea Baluteanu
Vineri, 14.06.2024

Miroase încântător, aduce la viață orice interior și e destul de ușor de îngrijit: iată numai câteva dintre motivele pentru care un portocal în ghiveci poate fi cea mai bună decizie pentru tine. Dacă te surprinzi adesea visând la tărâmurile scăldate în soare ale regiunii mediteraneene sau la minunata oranjerie din jurul Palatului Versailles, atunci e clar, ai nevoie de această plantă.

O poți ține pe terasă, dar dacă nu stai în regiunile mediteraneene sau în însorita California, îți va fi imposibil să aclimatizezi portocalul. Dar nu e nimic, îl poți planta în ghiveci. Nu e greu de întreținut, nu ai nevoie de niciun echipament special și nici de grijă continuă, odată ce învățați cum să vă înțelegeți.

Cuprins

5 motive să ai un portocal în ghiveci

Uite ce drăguț arată, mai ai nevoie încă de motive ca să îi spui da în casa ta? Dacă răspunsul e afirmativ, atunci ți le oferim noi.

Poți avea parte de fructe 100% homemade. Să ne înțelegem, în afara cazului în care intenționezi să îți transformi casa în crescătorie de portocali, e puțin probabil să satisfaci pofta de fructe a întregii familii. Portocalul rodește anual, cu precădere iarna, la circa 3-5 ani după ce l-ai plantat. Chiar e recomandat să nu te aștepți să îți ofere kilograme de fructe, căci îl vor încărca și îi pot știrbi dezvoltarea. E indicat de fapt ca un portocal aflat în primul său an de rod, într-un ghiveci de circa 19 litri, să nu ofere mai mult de 4-6 fructe.

De ce să nu mai arunci coaja de portocală niciodată și cum să o folosești

Chiar dacă nu face fructe, florile sale miros divin. Sunt atât de frumoase, albe și încântătoare, iar parfumul îți va umple camera.

Dă o atmosferă exotică locuinței tale. Portocalul în ghiveci va da un vibe mediteraneean, cald, locuinței, pretându-se la mai multe stiluri și decorațiuni.

E ușor de îngrijit. În timpul Renașterii, era un obicei frecvent întâlnit ca oamenii să crească portocalii la interior, așa că dacă ei puteau, tu, cu toată tehnologia și evoluția actuală, de ce nu ai fi în stare?

Te ajută psihic. Puține sentimente rivalizează cu satisfacția de a crește un copac care înflorește și rodește sub ochii tăi. Una e să îl ai în grădină, acolo unde contribuie cu spor Mama Natură, cu totul alta să îl plantezi, să îl uzi și chiar să îl tai tu.

Cum plantezi portocalul în ghiveci

Dacă nu cumperi un copac gata plantat, e posibil să fii nevoită să îl ajuți tu, cu mâna ta, să se nască. Poți să aduni singură semințele, pe care să le lași la germinat în apă, înainte de plantare, dar să știi că procedeul e destul de complicat. De aceea e mai bine să optezi pentru un copăcel pe care să îl plantezi apoi.

Soiul. Înainte de toate, e bine să alegi specia, ținând cont că doar unele sunt favorabile creșterii în interior. Portocalul Calamondin e cel mai favorizat de condițiile de apartament, dar să știi că fructele sunt acre, așa că are mai degrabă rol decorativ. Soiul Trovita face fructe dulci și e de mici dimensiuni, în vreme ce Satsuma seamănă cu mandarinul, fiind și mai mărunt, și parfumează aerul cu flori bogate. Și portocalul tahitian poate fi recomandat pentru fructele mici și dulci, acesta fiind un mix cu mandarina și lămâia, deci un soi mai adaptabil.

Ghiveciul. În general, e mai indicat să plantezi portocalul într-un ghiveci mic, și să îl muți într-unul mai mare după ce a crescut. Sunt recomandate recipientele cu multe găuri de scurgere și de aerisire a rădăcinilor, din materiale puțin poroase, care rețin umezeala. Poți opta și pentru teracotă sau lemn, mai aspectuoase, dar să știi că atunci trebuie să verifici „cu mânuța” ta dacă planta are apă suficientă. Și ghivecele de ceramică sau din plastic au atuurile lor. Dacă sunt prevăzute și cu roți, cu atât mai bine, căci le poți muta vara pe terasă, ceea ce portocalul în ghiveci va adora.

Solul. Unul dintre cele mai importante aspecte când plantezi un portocal e solul. Cel mai bine e să cumperi mixuri speciale pentru citrice, cu vermiculit, turbă sau perlit, ingrediente anorganice pe care le poți adăuga și ulterior. Pământul trebuie să fie ușor, bine drenat, dacă e prea greu presară așchii de lemn, nisip sau pietriș pentru o mai bună aerisire. Și compostul e minunat pentru portocali.

Plantare. Introdu portocalul aproximativ la aceeași adâncime la care se afla și în vasul original. Scutură rădăcinile de pământ, apoi găzduiește-l, având grijă să îl uzi din belșug după plantare. E indicat să pui la baza vasului un strat de pietriș sau nisip, urmând să incluzi apoi mixul de sol. După ce ai adus portocalul, saturează tot spațiul dimprejurul său cu pământ, ținând copacul drept, în poziție verticală, apoi bătătorește stratul cu palma, ca să eviți formarea „buzunarelor de aer”.

Cum îngrijești portocalul în ghiveci

Sunt câteva chestiuni de care să ții cont cu portocalul în ghiveci, dar, odată ce le vei lămuri, nu vei mai avea probleme.

portocal in ghivecu aflat alaturi de decoratiuni pe o masa de lemn

Lumina. Portocalul adoră lumina bogată. Are nevoie de circa 6-10 ore de lumină pe zi, dar ai grijă, nu arzătoare, ci mai degrabă care să cadă indirect pe copac. Ar fi minunat să îi așezi în cea mai luminoasă cameră, undeva lângă ferestrele sudice sau vestice. În cazul în care spatele bate cu putere, îndepărtează planta de geam sau plaseaz-o la est.

Umiditate. Iată un alt aspect care face diferența dintre un portocal în ghiveci fericit și unul singuratic și trist. Acestor copaci le plac mediile umede, așa că se vor simți ca la ei acasă în baie sau bucătărie. Poți să pulverizezi apă pe frunze ca să menții un climat prielnic.

Șapte greșeli pe care le faci când mănânci portocale și care îți pot afecta sănătatea

Temperatura. Le place să fie cald, dar nu foarte. În general, adoră o temperatură în jurul a 20 de grade ziua și mai rece noaptea. Vara îi poți muta în grădină sau pe terasă odată ce sunt feriți de îngheț. În general, se simt bine la valori între 12 și 25 de grade.

Udarea. Aici dau chix majoritatea proprietarilor de portocal la ghiveci. Planta tânjește după umiditate, dar moare dacă o ții în sol băltit. Trebuie să știi că fiecare plantă are specificul ei, iar udatul depinde de soi, de climat sau de temperatură. E necesar ca solul să se usuce între udări, iar dacă vrei cifre, e bine să uzi planta o dată sau de două ori pe săptămână vara și o dată la două săptămâni iarna. E minunat dacă îi dai apă de ploaie. Oprește-te din a hidrata portocalul în momentul în care observi că apa se scurge prin găuri, niciodată mai devreme, fiindcă trebuie să ajungă și la rădăcini.

Fertilizare. E super, super important acest aspect. Din nou, ar trebui să alegi specialități de fertilizator pentru citrice. În solul natural al portocalului regăsești frunze moarte, insecte, bucăți de lemn și alte forme de viață, și deși tu nu le poți aduce în casa ta, vei recrea același mediu printr-un fertilizator care să conțină, conform horticultorilor, nitrogen, fosfor, potasiu, fier, zinc și mangan. Respectă neapărat dozajul și indicațiile de pe ambalaj, urmând să fertilizezi portocalul în ghiveci o dată primăvara și încă o dată în luna iulie. Poți folosi și mai des dacă respecți un tratament special.

Tăiere/toaletare. Aici nu prea ai de ce să își faci griji. Dacă ramurile au crescut prea mult, taie din ele în februarie, în restul sezonului având grijă să le scurtezi numai pe cele mai înalte ca să încurajezi aspectul bogat al plantei. Îndepărtează întotdeauna ramurile uscate, afectate, bolnave, dar acționează cu prevedere, căci dacă vei elimina prea mult din coroană, planta riscă moartea.

E recomandat să procedezi la fel și cu rădăcinile, dar la replantare. Atunci, taie 7-8 cm din rădăcinile prea lungi, în același timp eliminând circa o treime din ramuri. Poți apela la un specialist dacă operațiunea ți se pare prea complicată.

Replantare. Când crește portocalul în ghiveci, poate fi necesar să îl replantezi. În general, e nevoie să o faci primăvara, o dată la 2-3 ani. Alege un ghiveci mai mare, raportându-te la indicațiile de la capitolul „plantare”. Inspectează mai întâi rădăcinile, tăind din ele, cum am specificat mai sus, dacă e necesar, dar cu delicatețe, să nu stresezi planta. Cu una sau două zile înainte, udă din plin planta pentru a fi mai ușor de scos din ghiveci. Extrage cu atenție portocalul din ghiveci, apoi plantează-l conform sfaturilor noastre de mai sus.

Mutarea afară. Când se încălzește vremea, să știi că portocalul tău în ghiveci va jubila dacă îl lași afară. E necesar însă să îl aclimatizezi, așa că facilitează-i tranziția plasându-l mai întâi într-un loc umbros, pentru circa o oră sau două, timp de câteva zile, urmând să îl muți treptat spre soare și să îl lași cu câte o jumătate de oră mai mult afară. Încet, încet, o să îl obișnuiești să stea toată ziua și toată noaptea afară (nu când temperatura e scăzută, însă).

Procedează la fel când îl aclimatizezi înapoi în casă.

Greșeli de evitat dacă vrei să ai un portocal în ghiveci

Probabil ai intuit în ghidul nostru cuprinzător de mai sus ce să faci și ce să nu faci dacă ai un portocal în ghiveci, dar revenim aici cu câteva avertismente.

Evită să ții portocalul aproape de o sursă de căldură sau de îngheț. Nu are ce căuta lângă ferestre prin care bate un vânt rece, lângă calorifer sau radiator.

Nu respecta aceeași rutină de udat tot anul, portocalul are nevoie de udat sezonier, ceea ce înseamnă că o să îl hidratezi mai puțin toamna și iarna.

Nu uda portocalul dacă solul de la suprafață e umed.

Nu ignora semnalele plantei. Dacă rădăcinile sunt uscate, bye-bye! Așadar, e bine să „simți” solul, măsurându-i textura cu degetele, și să verifici mereu dacă apa se scurge prin găuri ca să știi că și rădăcinile și-au luat partea.

portocal care e asezat afara, pe o terasa deasupra unui oras

Ce probleme poate întâmpina portocalul în ghiveci

Frunzele s-au îngălbenit. Solul e prea ud sau prea uscat, a fost secetă sau prea frig. De asemenea, se poate să nu primească suficienți nutrienți.

Nu face flori. Aici, se poate ca problema să fie că planta nu primește îndeajuns de multă lumină sau că e prea frig.

Îi cad frunzele. Temperaturile extreme pot detașa frunzele portocalului. De asemenea, problematică e și udarea excesivă iarna, când portocalul are nevoie de o pauză.

Îi cad florile. Dacă florile au dispărut fără să producă fructe, rădăcinile sunt prea uscate sau nu există suficientă umiditate în aer.

Nu face fructe. Ți-am spus, nu te aștepta să ai o recoltă generoasă de la portocalul în ghiveci. Dacă nu apare însă niciun fruct, să știi că problema poate fi în... polenizare. Afară, se achită insectele de această sarcină, înăuntru, trebuie să faci tu pe „albina”. Există kituri speciale, dar poți folosi și o pensulă pentru a muta polenul de la o plantă la alta.

Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect

Portocalul în ghiveci nu e greu de crescut, și chiar dacă informația pare consistentă, nu va trebui să te pui prea des la treabă ca să te asiguri că e bine și fericit.

Vezi si
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Raluca Margean | Vineri, 14.06.2024
Cum crești acasă trompeta îngerilor
Cum crești acasă trompeta îngerilor
Andreea Baluteanu | Vineri, 14.06.2024

Surse foto: iStock

Surse articol: gardeningknowhow, maria-andrei.ro, gardenhealth.com, gardeningknowhow.com, fourwindsgrowers.com, marthastewart.com, mother-nature.ca

Articolul urmator »
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Raluca Margean | Duminică, 21.04.2024
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe