Cum întreții corect lingurile de lemn

Cum întreții corect lingurile de lemn

Redactor Andreea Baluteanu

Sunt un miracol al tradiției îndelungate: chiar și în cele mai moderne bucătării, impecabil puse la punct cu tehnologia, vei continua să găsești linguri de lemn. Cei mai experimentați chefi amestecă cu ele în sosurile lor extravagante, dar și bucătarii și bucătăresele de pretutindeni continuă să le folosească la ciorbe, mâncăruri sau aluaturi.

Dar ce au atât de special lingurile de lemn și, odată ce le-ai descoperit calitățile, cum faci ca să le cureți și să le întreții? Îți oferim toate informațiile necesare în rândurile de mai jos.

De ce să folosești linguri de lemn

Chiar? Atunci când există atâtea ustensile de bucătărie, din cele mai revoluționare materiale, cum se face că aparent banalele linguri de lemn nu au fost încă detronate?

Poate cel mai important motiv pentru care le preferăm e simplitatea lor, combinată cu o durabilitate extraordinară. Atunci când sunt întreținute așa cum trebuie, lingurile de lemn pot fi lăsate moștenire de la o generație la alta.

Mai departe, ele sunt incredibil de versatile. Poți amesteca cu ajutorul lor aluaturi dense și sosuri groase, dar poți în același timp să răzuiești cu blândețe depunerile de pe marginile oalelor și cratițelor sau sedimentele de mâncare arsă ori prinsă.

Lingurile de lemn sunt blânde și cu ustensilele de bucătărie neaderente.

Nu vor zgâria, dar nici nu se vor încălzi, așa cum se întâmplă cu lingurile de metal. De asemenea, nu riscă să se topească la temperaturi ridicate, precum lingurile de plastic, și nici nu reacționează cu alimentele cu potențial acidic ridicat.

Nu în ultimul rând, lemnul este un material cu proprietăți antibacteriene, moștenite de la strămoșul său, copacul, care avea capacitatea de a se apăra de microorganismele periculoase. Așadar, aceste linguri țin ușor la distanță și infecțiile, și mucegaiul, un alt motiv ca să le fii recunoscătoare.

Poate cel mai important punct? Lingurile de lemn sunt o alegere eco. Le poți folosi pe tot parcursul vieții tale, fiind mai mult decât simple unelte la îndemână în bucătărie, devenind prietene și tovarășe.

Cele mai bune sfaturi de curățare a lingurilor de lemn

„Bătrânele” și demnele linguri de lemn au o singură interdicție: nu le chinui în mașina de spălat. Temperaturile ridicate vor deteriora lemnul, iar umiditatea va umfla acest material atât de special și va putea contura crăpături în suprafața sa netedă.

Cum cureți însă lingurile de lemn? Mai întâi elimină orice depozite de mâncare sub un jet de apă călduță. Folosește un detergent de vase delicat, căci substanțele dure pot fi prea abrazive, și un burete moale sau o cârpă de vase. Cu mișcări circulare moi, mulțumește lingurii tale curățând-o cu delicatețe.

Lasă la uscat lingurile de lemn pe un suport de vase, în poziție verticală, ceea ce previne deteriorarea lemnului. Dacă vrei să ai însă grijă de aceste ustensile ca un profesionist, absoarbe mai întâi apa în exces cu un prosop sau cu un șervețel de bucătărie.

Dacă lingura ta de lemn a prins un miros neplăcut, ceea ce se poate întâmpla des, cere ajutorul bicarbonatului de sodiu. Mixează o lingură de bicarbonat cu una de apă și aplică soluția pe lingură, apoi curăță cu apă caldă. Explicația pentru care acest leac naturist funcționează mai bine decât produsele scumpe de curățare? Bicarbonatul are proprietatea de a neutraliza acizii, absorbind astfel mirosurile neplăcute. Dacă nu ai această substanță la îndemână, poți să folosești și suc de lămâie.

Dacă te deranjează prea tare mirosurile, poți să cumperi și două linguri de lemn diferite, rezervând una pentru mâncăruri și alta pentru deserturi.

Ține cont și că unele alimente pigmentate, așa cum sunt sosul de tomate sau fructele de pădure, pot să păteze draga ta lingură de lemn. Nu te dezice de ea atunci: în timp, petele se vor estompa și apoi se vor lua cu totul la spălat.

ma multe linguri de lemn cu condimente pe o suprafata gri

Cum întreții lingurile de lemn

Am ajuns și la capitolul nostru vedetă de azi: întreținerea lingurilor de lemn.

Dacă urmezi cu dedicație sfaturile de curățare de mai sus, vei vedea că lingurile tale de lemn vor rezista în mod admirabil. Ce altceva mai poți face pentru a le asigura viață lungă?

Clătește lingurile de lemn imediat după utilizare. Ideal ar fi să le speli, dar dacă nu ai timp, măcar elimină resturile de mâncare.

Igienizează-le, dar numai dacă e absolut necesar. Așa cum am văzut, lemnul are proprietăți antibacteriene, deci nu trebuie să îți faci griji prea mari cu purificarea acestor ustensile. Dacă, totuși, consideri că e cazul, folosește peroxid de hidrogen (apă oxigenată), înmuindu-le timp de 15 minute și clătindu-le apoi cu apă caldă.

Răsfață lingurile de lemn cu un pic de ulei. În timp, lemnul poate să se crape, dar aplicarea de ulei va preveni acest pericol. Așa cum hrănești pielea, ai grijă și de lingurile tale, frecându-le cu uleiuri minerale (produsele pe bază de petroleum sunt cele mai indicate) sau cu ceară de albine. Ține cont însă că ceara poate fi transferată apoi în mâncare. Nu folosi însă uleiuri vegetale, căci sunt lipicioase și vor fi extrem de dificil de îndepărtat.

Cum aplici ulei? Toarnă direct pe lingura de lemn, apoi șterge cu o cârpă moale și curată și îndepărtează excesul cu încă o bucată de material.

E recomandat să îți tratezi regește dragile linguri de lemn cu ulei o dată la 6 luni.

Cum alegi lingurile de lemn

Ca să ajungi să întreții ani la rând lingurile de lemn, trebuie să pornești cu un produs de calitate, capabil să treacă testul timpului.

În primul rând, nu ar strica să te interesezi cu privire la tipul de lemn folosit. Alege fag, arțar, nuc sau cireș, unele dintre cele mai rezistente tipuri de lemn.

Forma și lungimea mânerului sau cozii lingurii contează de asemenea. În primul rând, trebuie să presupună o utilizare confortabilă. Marginile pătrate promit manevrabilitate, sprijin mai bun și control superior. În plus, degetele se simt atât de bine, iar prinsoarea e puternică și hotărâtă.

linguri de lemn de diverse culori aflate pe blat de lemn

În ce privește lungimea cozii, cele mai bune linguri de lemn sunt cele cu coadă lungă. Acestea pot fi cufundate adânc în sosuri sau aluaturi, sunt utilizate cu mai multă ușurință, te protejează de arsuri și sunt ușor de apucat și de identificat printre celelalte ustensile de bucătărie.

Dar și capul lingurii are importanța sa. La ce criterii trebuie să fii atentă? Capătul trebuie să fie suficient de mare încât să poți amesteca ușor în preparate dense, dar nu atât de extins încât să se dovedească dificil de manevrat. Mai departe, ține cont de adâncime. O lingură prea mică nu va reuși să rețină suficient lichid sau mâncare, dar cu una prea adâncă îți va fi peste mână (la propriu și la figurat) să guști din preparat.

Până la urmă, lingura de lemn perfectă va fi cea care se va potrivi cel mai bine în strânsoarea ta, părând să se fi născut ca să îți țină companie, de aceea e important să testezi.

Acestea sunt cele mai bune sfaturi pentru a alege linguri de lemn ideale și a le întreține precum un chef!

Surse foto: Pexels

Surse articol: masterclass.com, marthastewart.com, thegingeredwhisk.com, thespruceeats.com, newhampshirebowlandboard.com

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.