Cum poți schimba înfățișarea dormitorului fără a renova de la zero

Cum poți schimba înfățișarea dormitorului fără a renova de la zero

Andreea Constantin

Dormitorul este locul unde, la sfârșitul zilei, îți găsești liniștea și te poți relaxa în intimitatea decorului preferat. Din acest motiv, amenajarea și decorarea dormitorului sunt importante, iar personalizarea acestei camere te poate ajuta să te simți confortabil și să-ți încarci bateriile peste noapte.

Dacă te-ai decis să renovezi dormitorul, înseamnă că ceva nu se mai potrivește nevoilor tale și e firesc să se întâmple așa din când în când. Vestea bună este că nu e dificil să găsești idei pentru decorarea și amenajarea dormitorului. Dar înainte de a începe reamenajarea, asigură-te că ai identificat ce schimbări sunt necesare pentru a-ți satisface nevoile de confort.

Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când plănuiești reamenajarea dormitorului.

Condiții optime de somn

Majoritatea oamenilor nu dorm suficient, iar ambientul poate avea un impact semnificativ asupra ciclurilor de somn. De aceea, amenajarea dormitorului ar trebui să fie concepută astfel încât să inducă starea de confort și relaxare.  

Este important să te asiguri că dormitorul oferă condiții bune de somn. Fiecare persoană este diferită și are propriile nevoi în ceea ce privește somnul, dar anumite puncte sunt valabile pentru toată lumea, precum:

- ventilarea camerei;
- lumina din exterior să fie limitată în timpul nopții;
- patul amplasat strategic (pentru a evita curenții de aer și expunerea la lumină);
- culori temperate pe pereți, în special în apropierea patului.

Alegerea culorilor

Culoarea pereților joacă un rol masiv în schimbarea aspectului dormitorului. Este esențial să alegi o culoare care să îți placă și să adauge căldură camerei. Există mai multe opțiuni de colorare a pereților, astfel încât nu trebuie să te limitezi la o singură nuanță.

Nu uita: culorile simple, atemporale și clasice fac întotdeauna o cameră să iasă în evidență. Dacă dormitorul tău este mare, culorile reci se vor potrivi mai bine. Aceste culori au un efect relaxant și liniștitor. Exemple sunt albastru-verde, majoritatea griurilor și albastru-violet.

Dormitoarelor mici li se potrivesc scheme de culori deschise. Exemple sunt rozurile și galbenul moale, care au un efect liniștitor. Alternativ, poți avea un perete de accent ca punct de atracție. Pereții de accent sunt excelenți pentru a consolida tema dormitorului.

Aspectul pardoselii

Rearanjarea dormitorului este un proiect pe care este recomandat să îl abordezi punctual, pentru a obține un rezultat care să te mulțumească. După pereți, urmează să te ocupi de pardoseală. Ai putea înlocui pardoseala, daca aceasta este uzată, sau ai putea să-i oferi o nouă înfățișare, recondiționând-o sau accesorizând-o cu covoare. Dacă te ocupi chiar tu de reamenajarea dormitorului, un ghid pas cu pas despre recondiționarea parchetului ți-ar putea fi de ajutor. Află mai multe detalii aici.

Există mai multe opțiuni de pardoseală pentru care poți opta atunci când amenajezi dormitorul. Pardoselile trebuie să fie confortabile și sigure. 

Parchetul este o pardoseală disponibilă într-o gamă largă de stiluri și culori, pentru a se potrivi cu orice stil de decorare. Este opțiunea mai puțin costisitoare a lemnului de esență tare și este ușor de montat și întreținut. De asemenea, poți opta pentru parchet din lemn, care adaugă căldură și frumusețe oricărui decor.

Poți amplasa covoare pentru a oferi o notă caldă încăperii. Optează pentru unul atrăgător, care să completeze spațiul. Poți alege un design ce include covoare suprapuse, pentru a oferi mai multă căldură și confort încăperii.

Spațiu de depozitare suficient

Depozitarea este punctul nevralgic al unei amenajări adecvate pentru un dormitor. Chiar și cei care adoptă un stil de viață minimalist se vor confrunta adesea cu lipsa spațiului de depozitare în dormitor, așa că este de la sine înțeles că situația este cu adevărat neplăcută pentru cei care dețin o tonă de haine sau au o colecție impresionantă de cosmetice. 

Există o multitudine idei de reamenajare care pot fi ajustate pentru a te asigura că reamenajarea se potrivește nevoilor tale, mai ales când ai nevoie de mai mult spațiu pentru depozitare. Poate este cazul să adaugi câteva rafturi suplimentare sau, de ce nu, să faci o selecție printre haine și accesorii pentru a mai elibera spațiu.

Iluminatul corespunzător

Iluminatul ar trebui să fie o parte importantă a transformării dormitorului. Cititul, pregătirea pentru pat, romantismul sau relaxarea necesită diferite tipuri de iluminat și, de aceea, ar trebui să iei în considerare mai multe surse de iluminat în dormitor.

Candelabrele adaugă un pic de dramatism și eleganță într-o cameră, în timp ce aplicele de perete accentuează iluminatul oricărui spațiu interior.

Corpurile de iluminat de plafon sunt cea mai comună sursă de iluminat pentru dormitor. Au becuri obișnuite, dar sunt acoperite cu capace din plastic, în formă de bol, sau din sticlă decorativă. Alternativ, dacă dorești ceva mai sofisticat, ornamentele metalice sau vopsite sunt opțiuni excelente.

Joacă-te cu decorul

În cele din urmă, deoarece dormitorul este unul dintre cele mai intime spații dintr-o casă, este cel mai bun loc pentru a te juca cu decorul. 

Decorurile sunt cea mai bună modalitate prin care te poți asigura că designul dormitorului tău promovează o stare de spirit pozitivă. Decorul potrivit te poate face să te simți cu adevărat acasă. Pentru aceasta, trebuie să încorporezi materialele, culorile și modelele tale preferate.

Dacă optezi pentru un decor simplu, redu la minimum accesoriile decorative, dar nu renunța la ele de tot. Adaugă pe noptieră câteva flori, lumânări, fotografii de familie și opera de artă preferată. Limitează-te la una sau două piese, pentru a evita supraaglomerarea.

Rearanjarea mobilierului

Rearanjarea mobilierului este o modalitate excelentă de a obține un aspect nou pentru dormitor. Modul în care așezi mobilierul din dormitor va varia în funcție de dimensiunea camerei. Pentru spațiile mai mari, începe cu aranjarea patului înainte de a decide cum vor arăta restul lucrurilor.

Dacă simți că unele piese nu îți mai sunt de folos, renunță la ele și optează, în schimb, pentru mobilă multifuncțională. De asemenea, poți monta o parte din mobilier pe perete, de exemplu, rafturile de cărți, suporturile pentru bijuterii și lămpile. Totodată, poți vopsi mobila din dormitor în alte culori pentru a-i schimba aspectul.

În concluzie, reamenajarea dormitorului este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru confortul tău. Există o multitudine de opțiuni de a schimba înfățișarea dormitorului pentru a te asigura că este cald și primitor. Câteva dintre ele includ vopsirea pereților, încorporarea plantelor și adăugarea sau schimbarea operelor de artă.

Surse foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Cum scapi de mirosul urât în baie?
Cum scapi de mirosul urât în baie?
Ce ar schimba iubitul tau la tine?
Incepe quiz
Ce ar schimba iubitul tau la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.