Cum să ai grijă de pomii columnari

Cum să ai grijă de pomii columnari

Nicoleta Soare

Pomii columnari reprezintă o nouă modă în materie de plante ideale pentru spațiile mici (terase, balcoane sau grădini). Copacii fructiferi urbani, aşa cum mai sunt cunoscuţi acești pomi columnari, sunt specii hibride care cresc pe verticală, motiv pentru care nu au nevoie de foarte mult spațiu.

pom columnar in ghiveci

Pe lângă rolul practic, aceştia au şi o valoare estetică, aducând o notă de culoare şi energie spaţiului în care sunt amplasaţi.

Există diverse soiuri de pomi columnari: poţi creşte în propriul balcon mere, pere caise, cireşe sau prune, iar avantajul este că se autopolenizează, deci te vei bucura de fructe proaspete crescute de tine, în ghiveci. 

Iată cum trebuie să ai grijă de pomii columnari

  1. Alegerea şi plantarea în ghiveci

Având în vedere că pomii columnari cresc aproximativ 250 cm în înălţime şi nu au ramuri, se pot cultiva în ghivece de mărime potrivită, cu un diametru de 50-80 cm, care trebuie să fie rezistente, astfel încât să permită copăcelului să se dezvolte armonios. Recomandat este ca tulpina să fie sprijinită de un băț îngropat în ghiveci. 

  1. Cum îngrijeşti pomii columnari

Aceşti copaci au nevoie de lumină naturală, de apă şi de o zonă ferită de curent şi de condiţii climaterice nefavorabile. În general, sunt pomi care se îngrijesc uşor şi cresc fără prea multe pretenţii.

Dacă alegi să cumperi pomi columnari, trebuie să ştii că cea mai bună perioadă este primăvara, când îi poţi lua sub formă de puieţi sau crescuţi deja şi plantaţi în ghiveci. În fiecare primăvară, ei trebuie curăţaţi de ramuri, pentru a le stimula creșterea. 

  1. Schimbarea solului

Odată la 2-3 ani se recomandă ca pământul plantei să fie schimbat. Acest lucru este necesar pentru curăţarea rădăcinii, afânarea solului şi permiterea pomului columnar să crească în continuare şi să rodească. De asemenea, primele fructe făcute de copăcei ar trebui culese, pentru a le permite rădăcinilor să ajungă la maturitate.

Alege pomi columnari pentru balconul sau grădina ta și te vei bucura de gustul fructelor crescute bio şi îngrijite de tine!

Citește și ce plante de apartament sunt benefice.

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Cata grija ai de corpul tau?
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.