Cum să alegi patul în funcție de dimensiunea dormitorului

Redactor Divahair.ro

Ai intrat vreodată în dormitorul pentru oaspeți al unei persoane și te-ai chinuit să te strecori pe lângă pat, pentru că acesta a copleșit complet camera? Pe de altă parte, există unele dormitoare care au munți de spațiu liber și patul pare infim în comparație cu dimensiunea camerei.

Cu siguranță trebuie să existe un echilibru fericit, nu-i așa? Folosind un pic de matematică am descoperit câteva soluții pentru tine, ca să îți poți alege un pat de dimensiunile potrivite pentru dormitorul tău.
Să începem cu începutul și să stabilim unde trebuie așezat patul. O poziție ideală a patului este, fără îndoială, cu capul patului amplasat în centrul celui mai lung perete, permițând să existe o mulțime de spațiu prin care oamenii să se poată plimba în jurul patului, fără a trebui să se strecoare sau să se lovească de lucruri.

Regula 60-30-10

Designerii de interior au dezvoltat o versiune diferită pentru „raportul de aur”, cunoscută drept regula 60-30-10. Această regulă este adesea folosită atunci când zugrăvești o cameră, în sensul că 60% dintr-o cameră ar fi pictată într-o culoare dominantă, 30% într-o culoare secundară și 10% într-o culoare accentuată.
Este interesant faptul că această regulă poate fi folosită și în ceea ce privește spațiul unei camere. Luând în considerare această regulă, 60% din cameră ar fi mobilă dormitoare, 30% spațiu de mers și 10% pentru diferite alte lucruri. Dacă ai considera patul plus alte piese de mobilă pentru dormitoare ca fiind 60%, din mobilă sau chiar mai puțin, ar trebui să poți crea un dormitor echilibrat.

Alte reguli

O altă regulă folosită de designeri în alegerea de mobilă dormitoare ar fi raportul rezonabil 3:1. Asta înseamnă că raportul pat-dormitor ar fi de trei la unu. Mai precis, pentru un pat de o anumită dimensiune, ar trebui să ai de trei ori aceeași dimensiune liberă, în dormitor. Calculat altfel, dacă vei determina aria camerei tale, aria patului ar trebui să fie un sfert din aceasta.

De asemenea, trebuie să iei în considerare faptul că în cameră va exista și altă mobilă dormitoare, iar între aceasta și pat trebuie să fie loc să permită trecerea cel puțin a unei persoane, chiar două persoane.
Ca să dăm un exemplu concret, vom alege un dormitor de dimensiunea de 457 x 335cm. De asemenea, dacă ținem seama de cealaltă mobilă dormitoare din cameră, am putea spune că vom rămâne cu circa 335 x 274 centimetri de spațiu pentru pat și loc de trecere.

Trebuie să luăm în considerare faptul că lățimea medie a umerilor unui adult este de aproximativ 41 cm și de preferat ar fi să aibă loc cel puțin doi oameni, în jurul patului, unul lângă altul.

Astfel, noul spațiu disponibil pe podea ar fi de 254 x 192 cm. Teoretic, acest spațiu ar fi suficient pentru a se încăpea un pat king size cu o dimensiune brută de 232 x 190 cm. Având în vedere dimensiunea camerei de ansamblu, acest lucru ar plasa raportul dormitor în pat la aproximativ 3:1, raportul ideal pe care l-am prezentat ideal.

Cunoscând aceste reguli, este momentul să cumperi un pat astfel încât camera ta să nu fie nici sufocată de mobilă de dormitor, nici prea goală și rece.

Articolul urmator Cum alegi culorile potrivite pentru dormitorul tău

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.