Cum să cureți diferite pete de pe covor. Uită de curățătorie!

Redactor Alexa Galgau

Indiferent cât de des faci curățenie prin casă, la un moment dat, inevitabil, vei păta țesăturile și covoarele, adesea cu substanțe care se îndepărtează foarte greu. Poate să fie foarte frustrant să nu poți să cureți o pată de pe covor și să o vezi acolo zi de zi, motiv pentru care noi venim în ajutorul tău și îți oferim câteva sfaturi prețioase pentru a elimina eficient petele de pe covor cele mai dificile!

Cum să îndepărtezi petele de pe covor

Petele de cafea și de ceai

Dacă bei zilnic cafea sau ceai, la un moment dat tot vei reuși „performanța” să verși puțin pe haine, pe canapea sau pe covor. Acesta din urmă poate fi cel mai greu de curățat, dar nu trebuie să îți pierzi speranța, pentru că nu ai nevoie de cine știe ce ingrediente pentru a scăpa de petele persistente de cafea sau de ceai, însă este esențial să încerci să le cureți cât mai repede. Petele vechi ajung să se impregneze în țesătură, nemaiputând fi îndepărtate 100%.

Ingredientul care te ajută să scoți petele de cafea sau de ceai este oțetul alb amestecat cu puțină apă. Aplică-l pe zona pătată, lasă-l să stea o vreme, ca să pătrundă în fibre, apoi șterge zona prin tamponare, nu prin frecare, pentru a nu întinde și mai mult petele.

De asemenea, poți să folosești și bere pentru a curăța covorul și nu trebuie să îți faci griji, pentru că nu va păta și nu va lăsa un miros neplăcut (acesta se evaporă imediat). La fel ca mai devreme, nu freca zona pătată, ci tamponeaz-o cu o cârpă curată, din material moale si absorbant.

Petele de mâncare, vomă sau urină

Oricine ajunge să păteze lucruri prin casă cu mâncare, însă numai persoanele care au un animal de companie știu ce înseamnă să cureți urmele de vomă sau urină. Petele de vomă sau de urină de la animăluțe nu doar că pătează, dar au și un miros foarte neplăcut, care se intensifică odată cu timpul. Pentru a curăța o astfel de pată, este foarte important să cureți imediat resturile și să speli zona cât mai repede, înainte să se impregneze mirosul și culoarea în fibre.

Ingredientul-cheie în acest caz este bicarbonatul de sodiu: trebuie să aplici puțin bicarbonat peste petele de pe covor, să îl lași să își facă efectul, apoi să dai cu aspiratorul. Dacă pata nu a dispărut complet, ia o cârpă curată și tamponează zona pătată.

Guma de mestecat

Petele de gumă de mestecat sunt probabil cele mai frustrante, dar vestea bună este că există două metode foarte simple de a scăpa de guma de pe fibre și țesături.

Prima variantă este să iei o pungă și să pui cuburi de gheață în ea, apoi să o plasezi peste guma de mestecat prinsă de covor. După ce aceasta îngheață și se întărește, poți să o scoți cu ajutorul unui cuțit.

A doua metodă este să iei o bucată de hârtie de copt sau hârtie pergamentată, să o pui peste gumă și să dai cu fierul de călcat peste ea. Guma se va dezlipi de covor și se va lipi de hârtie datorită căldurii pe care o vei aplica peste ea.

Ojă

Dacă îți faci adesea manichiura acasă, mai mult ca sigur ai fost nevoită să găsești soluții pentru petele de ojă de pe covor. Acestea se usucă foarte repede și apoi sunt foarte greu de îndepărtat, așa că trebuie să acționezi imediat. Una dintre variantele rapide este să aplici puțină acetonă pe zona afectată și să ștergi pata imediat, dar, dacă te temi că vei strica fibra fină a covorului, poți să apelezi la altă soluție. Amestecă într-un castronel, în proporții egale, puțin oțet, detergent si apă, apoi aplică mixul pe covor și șterge zona cu un burete.

Vin roșu

În toiul unei seri romantice, este foarte posibil ca din neatenție (sau din îndrăgosteală) să verși puțin vin roșu pe covorul tău preferat. După cum probabil deja știi, vinul roșu este foarte greu de curățat de pe țesături. Te va surprinde soluția pentru această problemă: varsă puțin vin alb peste pata de vin roșu, ca să mai diluezi culoarea, apoi folosește o cârpă umedă pentru a o înderpărta complet. Poți, de asemenea, să pui puțină sare pe pată înainte cu 10 minute de a o șterge.

Așa cum ai văzut, ingredientele naturale sunt cele care ce te scapă cu cea mai mare eficiență de petele de tot felul. Adoptă același principiu și când mergi la cumpături: produsele enzimatice de curățenie folosesc puterea acestor proteine pentru a descompune petele si resturile alimentare, făcând astfel curat în locul tău. 

Scapă de toxine! Scapă de mănuși! Alătură-te campaniei HOMEDETOX! Numai pentru cititorii DivaHair, avem o extra reducere de 5% la cele mai bune produse de curățenie de pe enzimag.ro. E super simplu: tot ce trebuie să faci este să introduci codul DHPROMO în câmpul „cod cupon” din coșul de cumpărături și gata, ai bani în plus în pușculiță.

Să scapi de petele de pe covor și să ai din nou o casă spilcuită, așa cum îți place, este mult mai ușor decât credeai!

Află și cum să scoți petele de sânge de pe haine!

Articolul urmator De ce să alegi un covor profesional de calitate?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.