Cum să faci îngrășăminte pentru plante din solzi de pește

Redactor Andreea Baluteanu

Grădinăritul s-a transformat din trend în adevărată necesitate, într-o perioadă în care suntem tot mai amenințați de riscul de a rămâne fără resurse de hrană. E deja o obligație pentru oameni să înceapă să își cultive măcar o parte din ceea ce consumă, iar cei care au deja în posesie o grădină sunt niște norocoși din acest punct de vedere.

Noi te invidiem nu doar pentru bolurile pline cu cireșe producție proprie cu care te răsfeți dimineața, dar și pentru clipele în care, cu unghiile murdare de pământ, grădinărești. Și azi îți oferim un truc de milioane, unul care îți va garanta cele mai bune legume și fructe ecologice pe care le-ai mâncat în viața ta! Află cum să produci îngrășăminte pentru plante din solzi de pește în rândurile de mai jos!

De ce să apelezi la îngrășăminte din solzi de pește

În natură nimic nu se pierde, totul se câștigă! E un principiu pe care, dacă nu l-am învățat până acum de bunăvoie, ar fi cazul să îl deprindem obligați, până nu e prea târziu. De ce să arunci resturile de pește, dacă le poți folosi pentru a mânca mai târziu de pe urma lor roșii coapte și căpșune zemoase?

pește

Un alt motiv pentru care ar trebui să apelezi la îngrășăminte naturale, produse din solzi de pește, este legat de caracterul nociv al fertilizatorilor de pe piață. Știm, există și variante organice, dar sunt mult mai costisitoare și, în plus, nu poți fi niciodată sigură de ceea ce conțin.

În ceea ce privește îngrășămintele din solzi de pește, acestea sunt recomandate deoarece includ toate substanțele de care au nevoie plantele tale. În principal, este vorba despre trei: nitrogen, fosfor și potasiu. Atunci când apelezi la pește, nitrogenul e cel mai „privilegiat”, un aspect foarte important, deoarece această substanță contribuie la întărirea rădăcinilor plantei, la accelerarea naturală a creșterii ei, precum și la îmbunătățirea calității frunzișului. În plus, nitrogenul e bogat în clorofilă, extrem de importantă în desfășurarea procesului de fotosinteză. Nu e de mirare că indienii nativ-americani obișnuiau să îngroape un pește la rădăcina fiecărei plante pentru a o proteja și a obține cele mai gustoase roade.

Cum obții îngrășăminte naturale din solzi de pește

În primul rând, trebuie să obții solzii! În cazul în care nu te delectezi din când în când cu o expediție de pescuit (caz în care te invidiem și mai tare), e posibil să te aprovizionezi cu pește de la supermarket, acolo unde aceștia sunt deja curățați. Nu e nicio problemă! Mergi la pescăria de la piață sau la un restaurant specializat în astfel de produse și cere solzii. Cel mai probabil, comercianții vor fi mai mult decât bucuroși să scape de resturi. Dacă tot ai stabilit o astfel de relație privilegiată, interesează-te și de intestine, ficat, inimă, coadă, oase, tot ceea ce nu se consumă în general la o masă.

Cum le folosești? Pur și simplu îngroapă resturile la rădăcina plantei! În cazul în care această opțiune nu îți surâde, amestecă solzii de pește cu compostul pe care îl pregătești pentru grădinărit.

femeie care grădinărește

În ceea ce privește utilizarea îngrășământului natural din solzi de pește, nu există restricții! Îl poți folosi la rădăcina oricărei plante, deoarece fiecare are nevoie de substanțele hrănitoare din compoziția sa. E adevărat, există și unele categorii care nu necesită atât de mult nitrogen, deoarece au capacitatea de a-l absorbi din aer, aici fiind vorba în principal despre leguminoase. Dar chiar și în cazul lor, îngrășămintele cu solzi de pește sunt recomandate, deoarece substanțele care rămân nefolosite de plante sunt păstrate în sol și contribuie apoi la nutriția altor specii.

Precauții atunci când folosești îngrășăminte din solzi de pește

Așa cum spuneam, fiind vorba despre îngrășăminte naturale, nu ai motive să îți faci griji atunci când folosești solzii și resturile de pește la grădinărit. Singurul semn de întrebare rămâne mirosul destul de puternic, ce poate atrage animalele. Așa că, dacă ai câini sau pisici, te poți trezi că îngrășămintele tale sunt dezgropate de iubiții tăi prieteni necuvântători.

Ce poți face? Îngroapă-le foarte adânc, pentru ca mirosul să nu se mai emane cu atât de multă ușurință. De asemenea, poți ridica și un gard mai înalt în jurul plantelor, pentru a ține la distanță „prădătorii”.

Noi îți recomandăm să folosești îngrășăminte din solzi de pește, deoarece reprezintă o soluție naturală pentru a te bucura de cele mai gustoase legume și fructe! Grădinărește cu spor, pentru că aceasta este soluția care va salva lumea!

Surse foto: iStock

Articolul urmator Cum scapi, repede și simplu și natural, de musculițele de oțet din casă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.