Cum se înmulțește magnolia

Cum se înmulțește magnolia

Redactor Raluca Margean

Dacă te-ai întrebat vreodată cum se înmulțește magnolia, trebuie să știi că sunt mai multe opțiuni. Semănatul este o variantă bună, însă înmulțirea prin butași sau stratificarea cu aer sunt considerate opțiuni mai potrivite. Ți-am pregătit în acest articol mai multe informații utile despre copacul de magnolie, inclusiv cum se înmulțește și cum se îngrijește!

Cum se înmulțește magnolia – înmulțire prin butași

Persoană care taie magnolia

Obținerea unui arbore de magnolie din butași este mult mai rapidă decât răsadurile. În mod obișnuit, la 2 ani după ce înrădăcinezi un butaș de magnolie poți obține flori, în timp ce cu un răsad, poți aștepta pentru același lucru timp de peste un deceniu. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că și butașii pot eșua. Pentru a-ți crește șansele de reușită, ține cont de sfaturile de mai jos despre cum se înmulțește magnolia prin butași:

  1. Primul pas în înmulțirea arborilor de magnolie din butași este să iei butașii vara, după înmulțirea mugurilor.
  2. Alege o ramură din partea superioară a magnoliei și taie un vârf de crenguță de 15-20 cm sub formă de butași.
  3. Pune butașii în apă, apoi îndepărtează toate frunzele, cu excepția celor superioare. Dacă frunzele sunt mari, le tai la aproximativ jumătate din dimensiune pentru a reduce pierderea apei.
  4. Taie apoi capătul tulpinii pe verticală (tăieturile trebuie să fie de aproximativ 5 cm) cu un cuțit foarte ascuțit.
  5. Înmoaie fiecare capăt de tulpină într-o soluție bună de îngrășământ și plantează în jardiniere mici umplute cu pământ și perlit. Perlitul este un produs anorganic granular, obținut din rocă vulcanică perlitică solidificată în apă. Rolul său este de a reține apa în sol, de a afâna și aerisi substratul de pământ pentru plante.
  6. Poziționează jardinierele într-un loc luminat și acoperă-le cu o pungă de plastic pentru a menține umiditatea. Este important să nu le ții în lumina directă a soarelui.
  7. De obicei, durează câteva săptămâni pentru ca butașii să producă rădăcini suficient de puternice pentru a fi transplantați într-un recipient mai mare sau direct în grădină.

Cum se înmulțește magnolia prin metoda stratificării cu aer?

Stratificarea cu aer este o altă metodă de înmulțire a arborilor de magnolie. Ea constă în crestarea unei ramuri vii, apoi introducerea acesteia într-un mediu de creștere umed până când se formează rădăcini. Această metodă se folosește la începutul primăverii, pe ramuri vechi de un an sau la sfârșitul verii, la creșterea sezonului respectiv.

Iată cum se înmulțește magnolia prin stratificare cu aer:

  1. Fă mai multe tăieturi de jur-împrejurul ramurii vii de magnolie și îndepărtează coaja în zona respectivă.
  2. Pune mușchi de turbă umed în jurul tăieturii (un strat de aproximativ 5 cm în jurul ramurii), acoperă cu o folie de plastic în jurul mușchiului și fixează bine cu bandă adezivă.
  3. Este important ca mușchiul de turbă să fie mereu umed, așadar trebuie să verifici frecvent. Sub nicio formă nu trebuie să se usuce mușchiul, deoarece în acel caz se va usca și ramura de magnolie.
  4. După câteva săptămâni, când vei observa că ies rădăcini din mușchi pe toate părțile, poți separa butașul de magnolie de planta părinte și o poți transplanta într-un ghiveci sau în grădină.
  5. Durează 2-3 ani până să înflorească, însă este un timp mult mai scurt decât dacă ar fi fost plantată o nouă magnolie prin semințe.

Cum se înmulțește magnolia din semințe?

Magnolie plantată în pământ

Semănarea semințelor de magnolie reprezintă un proces care necesită multă răbdare. Semințele trebuie recoltate la maturitate, atunci când învelișul lor este roșu. Iată cum se înmulțește magnolia din semințe:

  1. Îndepărtează învelișul cărnos al semințelor astfel: pune fructele într-un vas cu apă și lasă-le acolo timp de 24 de ore să se înmoaie bine. Pune-le apoi într-o sită și freacă bine până se îndepărtează partea cărnoasă. (Dacă ai semințe curate, tot trebuie să le lași în apă timp de 24 ore înainte de a le semăna).
  2. Pune semințele într-un amestec de pământ fibros umed. Solul bun în care se prinde magnolia este un amestec de frunze, nisip și turbă.
  3. Durează câteva luni până răsar noile plante. Acestea trebuie puse în locuri bine aerisite și cu multă lumină.
  4. După 1 an se poate face transplantarea, însă în primii 2-3 ani trebuie să fie ținute în seră. De-abia după aceea se pot scoate afară.
  5. Iarna trebuie protejate de ger, iar vara trebuie ținute în zone ușor umbrite și trebuie udate.
  6. Magnolia înflorește la 7-10 ani după ce a fost semănată.

Mediu cald și umed, propice pentru dezvoltarea magnoliei

Arbuștii de magnolie nu sunt foarte greu de întreținut. Ei se pot adapta și la temperaturi foarte mici, de -18 grade Celsius. Însă, atunci când vrei să plantezi o magnolie trebuie să ții cont de următoarele aspecte:

  • Atunci când cumperi o magnolie, rădăcinile acesteia trebuie să fie înfășurate în pământ umed și protejate cu folie de plastic pentru a păstra un mediu propice dezvoltării arbustului.
  • Înainte de plantarea magnoliei, solul trebuie să fie bine drenat. Specialiștii recomandă să se adauge în sol un strat de materii organice (mulci), precum: bucaţi de scoarţă de copac, rumeguș, compost, îngrăşământ de frunze, ace de conifere. Acest strat ajută la eliberarea în sol de substanţe nutritive.
  • Magnoliile se plantează, de obicei, toamna, înainte să vină frigul.
  • Magnoliile nu se plantează foarte adânc în pământ. Magnolia se hrănește cu substanțele nutritive de la suprafața solului.
  • Îngrășământul pentru magnolie ar trebui să conțină azot, fosfor și potasiu, deoarece aceste substanțe ajută la dezvoltarea riguroasă a rădăcinilor și plantei. Se recomandă și un strat de frunze uscate și paie în îngrășământ.

Cum îngrijești magnolia?

Copac de magnolie lângă o clădire

După ce ai aflat cum se înmulțește magnolia, este bine să știi cum s-o îngrijești. Iată câteva sfaturi utile:

  • Magnolia preferă semi-umbra. Cel mai bine, ea trebuie plantată într-un loc unde să fie ferită de vânt, lângă clădiri sau ziduri peantru a putea profita de căldura iradiată de pereți. Arborele de magnolie nu suportă soarele puternic al verii, astfel trebuie să te asiguri că are umbră în miezul zilei.
  • Temperaturile preferate sunt cele calde, cu ierni puțin geroase. Totuși, poate rezista și la temperaturi mici, de -18 grade Celsius. Iarna are nevoie, însă, de protecție la rădăcină.
  • Solul este foarte important pentru magnolie. Ea preferă solul umed, ușor acid.
  • Primăvara și vara se udă o dată pe săptămână. În sezonul cald, are nevoie de 5-7 litri de apă pe săptămână, iar în zilele foarte călduroase de 2-3 litri de apă pe zi.

Citește și: Magnolia Genie: Decorează-ți grădina ca în poveștile japoneze

Cum protejezi magnolia de îngheț?

Flori de magnolia iarna

Pe timpul iernii, magnolia plantată trebuie protejată. Poți face acest lucru prin acoperirea sa cu o bucată de țesătură groasă. Aceasta trebuie așezată pe stâlpii de susținere, în așa fel încât să nu intre în contact cu arbustul sau frunzele acestuia. De asemenea, poți proteja arbustul tău aranjând patru bucăți de lemne de jur-împrejur, la o înălțime cu aproximativ 60 de cm mai înaltă decât copacul de magnolie.

În zonele cu vânt puternic, poți opta pentru învelirea arbustului de magnolie într-o pânză de sac. Udarea pe timp de iarnă este foarte importantă, deoarece dacă nu primește suficientă apă, arbustul s-ar putea să se usuce. Întreaga zonă de la rădăcină trebuie udată, mai ales în zilele premergătoare înghețului.

Pentru a proteja rădăcinile, este bine să răspândești în jurul bazei plante un strat de 10-15 cm de mulci organic.

Așadar, după ce ai aflat cum se înmulțește magnolia, înfrumusețează-ți grădina cu acest arbust deosebit de atractiv și elegant. Ține cont de sfaturile din acest articol și vei avea o grădină de vis.

Citește și: Cum se plantează orhideea în ghiveci

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.