Cum te pot îmbolnăvi pernele

Violeta Ieremie

Momentul pe care îl aşteptăm după o zi încărcată şi plină de evenimente este când ne punem capul pe pernă, ca să ne odihnim.

Acesta pare cel mai natural gest pe care îl facem zilnic, însă rareori ne gândim la faptul că somnul nostru poate fi afectat de... calitatea pernei pe care dormim. În timp ce ne odihnim, nici nu ne gândim că acest obiect ar putea să ascundă multe pericole pentru sănătatea noastră.

Puţini oameni ştiu că perna devine un teren fertil pentru tot felul de insecte, fungi, bacterii şi mucegai.

femeie care doame pe perna

Cum te poate îmbolnăvi perna?

Ne petrecem multe ore pe noapte cu faţa pe perna care poate fi un rezervor de germeni. Studiile arată că în timpul vieţii unui om, acesta doarme 25 de ani (o treime din viaţa sa) pe perna plină de fungi, acarieni şi potenţiali agenţi patogeni.

Acest lucru nu poate fi tratat superficial, întrucât acarienii, fungii şi bacteriile ne pot afecta serios sănătatea.

Acarienii, de exemplu, pot provoca reacţii alergice şi în timpul somnului. Pe lângă acarieni, perna ta poate să găzduiască păianjeni şi căpuşe cărora le prieşte mediul din pat şi din pernă. În timp ce acarienii nu provoacă în mod direct probleme de sănătate, excrementele lor pot declanşa febra fânului, astmul, eczeme şi rinită. Conform studiilor, se estimează că 500 milioane de oameni de pe tot globul sunt sensibili la aceste fiinţe minuscule, dar nocive.

În plus, deşi nu eşti predispusă la astm, alergii sau alte afecţiuni respiratorii, sistemul imunitar îţi scade. Cu toate că organismul tău este capabil să lupte cu aceşti agenţi patogeni, îi distrage atenţia de la alte lucruri mai importante care pot ajuta la buna funcţionare a corpului.

perna plina cu bacterii

Acarienii, fungii şi mucegaiul au ceva în comun, şi anume mediul cald şi umed. Iar perna este obiectul perfect pentru a se dezvolta. În timpul somnului, corpul nostru se încălzeşte şi transpiră. În plus, aceşti mici invadatori se hrănesc cu celulele moarte de pe piele.

Pentru a evita ca perna ta să reprezinte un ecosistem prietenos pentru bacterii, mucegai şi acarieni, ai câteva soluţii la îndemână.

Putem observa că aceşti factori nocivi cu care intrăm în contact nu sunt eliminaţi niciodată în întregime, însă menţinerea unui mediu curat reduce numărul lor.

Usucă-ţi părul înainte să te culci

Bacteriile, fungii, mucegaiul şi acarienii au nevoie de umiditate pentru a supravieţui. Dacă optezi să te culci cu părul ud, vei crea mediul perfect pentru aceşti vizitatori nepoftiţi. Usucă-te pe păr înainte de somn sau fă duş cu mult timp înainte să te culci dacă vrei să se usuce natural.

Ţine animalele departe de dormitor

Oricât ai iubi animalele, acestea atrag bacteriile şi contribuie la deteriorarea pernei. Astfel, pentru a preveni contactul cu musafirii nocivi, aranjează un loc special pentru prietenul tău cu blană.

Redu numărul de perne

Deşi poate eşti adepta unui dormitor elegant, frumos aranjat cu multe perne pe pat, acest lucru atrage dăunătorii prin extinderea spaţiului unde acarienii şi fungii pot trăi. Pe lângă acest aspect, deoarece nu obişnuim să dormim pe pernele decorative, avem tendinţa să le spălăm mai rar.

Eliberează patul, şterge mai des praful şi aspiră

Aşa cum mobilierul poate atrage acarienii şi alţi vizitatori nedoriţi, la fel se întâmplă şi cu obiectele decorative. Murdăria de pe pat, lucrurile adunate şi suprafeţele cu praf creează un mediu care nu este igienic pentru tine. Menţine decorul la minimum pentru a reduce suprafeţele pe care se aşază praful, curăţă regulat şi dă cu aspiratorul, în special dacă ai covoare în dormitor.

Evită păturile din piele de oaie

Pe de o parte, acestea sunt călduroase şi moi, însă, pe de altă parte, atrag acarieni şi sunt greu de curăţat.

femeie care cumpara perna

Înlocuieşte perna des

Sunt momente când ne ataşăm de perna pe care dormim, însă ea are un termen de expirare, conform specialiştilor.

Ca regulă generală, poţi folosi o pernă sintetică 2 ani, după care este indicat să îţi iei alta.

Spală regulat perna

Conform studiilor făcute în acest sens, este recomandat să speli perna cu cât mai puţin detergent în apă fierbinte cel puţin o dată pe săptămână, inclusiv husa pentru pat şi plapuma. Citeşte cu atenţie instrucţiunile indicate pe etichetă pentru a le spăla şi apoi lasă-le să se usuce la soare.

Lumina soarelui şi apa fierbinte distrug acarienii, mucegaiul şi bacteriile.

fata de perna schimbata

Acoperă perna cu o faţă de pernă

În timpul somnului, corpul nostru transpiră şi bacteriile se transferă de pe piele în saltea şi pe pernă, creând astfel un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor.

În acest sens, încearcă să ai în dormitor o temperatură potrivită şi nu te îmbrăca prea gros atunci când dormi.

Cum să alegi o pernă potrivită

Atunci când observi că perna nu seamănă cu una nouă, forma este una neregulată sau dacă o îndoi şi nu revine repede la forma iniţială, e timpul să-ţi cumperi una noua.

Optează pentru o pernă cât mai puţin toxică

Unele perne conţin chimicale, care sunt potenţiali alergeni pentru corp. În plus, unele perne din pene de gâscă pot conţine pesticide toxice. Înainte de a decide asupra modelului pernă pe care vrei să îl cumperi, adună informații legate de firma producătoare.

Cumpără o pernă de calitate

Deşi s-ar putea să fie mai scumpă, este indicată o pernă cu un nivel mic de toxicitate, dacă nu vrei să ai de-a face cu invadatorii care pot să te îmbolnăvească. Este o investiţie în tine şi în somnul de calitate, atât de necesar pentru odihna ta.

Alege să respiri în siguranţă

Bumbacul organic, conform specialiştilor, este o opţiune excelentă deoarece poate fi mai puţin alergenic. Perna ta este mai aerisită şi nu reţine transpiraţia din timpul somnului.

Tu când ţi-ai schimbat ultima dată perna?

Articolul urmator Cum să elimini mirosul urât din șifonier: 8 metode la îndemâna oricui

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.