Cum sa construiesti un iaz de gradina: idei si aranjamente

Cum sa construiesti un iaz de gradina: idei si aranjamente

Redactor Alexa Galgau

Oricine are o gradina ar trebui sa faca tot posibilul sa o amenajeze cat mai frumos, pentru ca nimic nu se compara cu a avea un mic coltisor de rai chiar langa locuinta. Florile si decoratiunile inedite sunt in general cele mai apreciate optiuni pentru a infrumuseta spatiul de langa casa, insa unele persoane merg chiar mai departe de atat si isi construiesc iazuri de gradina. Afla si tu cum sa obtii unul, daca vrei sa creezi un coltisor rupt din poveste!

Cum se construieste un iaz de gradina

Construirea unui iaz de gradina este mai putin grea decat pare, iar rezultatul te va face sa uiti de orice dificultate in acest sens. Imagineaza-ti numai sunetul linistitor al apei curgatoare, care reduce stresul si iti da o energie aparte. Pentru a obtine un astfel de adaos estetic si terapeutic pentru gradina ta, trebuie sa urmezi cativa pasi de baza, dupa care nu iti ramane decat sa iti pui in practica imaginatia si sa decorezi iazul dupa gustul tau.

1. Analizeaza spatiul pe care il ai la indemana pentru a construi iazul. Exista copaci sau roci si, daca da, poti fi ele scoase din zona respectiva? Bineinteles, trebuie sa stabilesti si cat de mare va fi iazul si sa trasezi conturul lui pe pamant.

2. Intereseaza-te daca exista conducte sau alte utilitati care te-ar putea impiedica sa iti construiesti iazul in acel loc. Daca nu, este timpul sa incepi sa sapi. Va trebui sa realizezi mai multe nivele pentru iazul tau, care sa serveasca drept suport pentru vegetatia pe care vrei sa o plantezi. Acestea vor fi asemenatoare cu niste scari, pe care le poti realiza cu o lopata. Intre marginea iazului si suprafata apei trebuie sa fie intre 7 si 12 cm, iar adancimea trebuie sa fie de cel putin jumatate de metru, pana la un metru si jumatate.

3. Daca vrei sa instalezi un skimmer, prin intermediul caruia apa este absorbita in sistemul de filtrare, va trebui sa scapi o adancitura in pamant si pentru el, langa groapa pentru iaz. Atunci cand te-ai hotarat asupra adancimii apei, plaseaza gura skimmerului la 2.5 cm mai sus de suparafata acesteia. Alege un filtru de apa care sa fie folosite alaturi de un skimmer, dar care sa fie potrivit si pentru tipul de iaz pe care il doresti: vrei sa ai doar vegetatie sau sa incluzi si pesti? Intereseaza-te la magazinele de specialitate care sunt modelele cele mai potrivite pentru tine.

4. Odata ce ai realizat sapatura, trebuie sa hidroizolezi iazul cu ajutorul unei membrane cauciucate speciale, care sa gaseste in comert, in magazinele de bricolaj. Aceasta te va ajuta sa etanseizezi bazinul, iar sub ea poti sa pui un strat de 3 cm de nisip. Hidroizolarea se poate realiza si cu o vopsea speciala, insa aceasta implica betonarea iazului, care, desi ofera un aspect mult mai frumos, este mai dificil de realizat.

5. Adauga pietre, de care se pot atasa bacteriile si care protejeaza membrana hidroizolatoare. Plaseaza roci pe peretii verticali, folosind pietre cu un diametru de 15-30 cm. Apoi, dupa ce ai terminat, plaseaza pietre si pe marginea iazului, folosind unele cu un diametru de 2-5 cm.

6. Instaleaza skimmerul si sistemul de filtrare, respectand instructiunile specifice pentru modelele pe care le-ai ales.

7. Adauga apa si apoi ocupa-te de decorarea iazului tau cu plante, insa nu inainte de a lasa sistemul de filtrare sa functioneze cateva zile. Pana isi face efect procesul de curatare, apa va fi tulbure, dar nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca este normal.

8. Amenajeaza iazul cu plante decorative, aranjamente de pietre si obiecte potrivite pentru un astfel de coltisor boem (vase de ceramica, colivii, statui etc). Plaseaza o bancuta sau un hamac-scaun si bucura-te de dupa-amiezele calduroase petrecute in acest coltisor de rai. Poti opta pentru diverse aranjamente care aduc aminte de gradinile japoneze sau de mici mlastini, cu plantele specifice acestora si cu cateva broscute.

Daca te-ai decis sa iti imbogatesti spatiul de relaxare cu un iaz de gradina, acorda o atentie maxima procesului de constructie, iar apoi poti trece la partea cea mai placuta: amenajarea si decorarea acestuia.

Articolul urmator
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.