Gardenia: ingrijire si udare

Gardenia: ingrijire si udare

Andreea Gluh, redactor

Florile improspateaza atmosfera din caminul nostru si ne aduc zambetul pe buze. Esti trista sau melancolica? Vremea de afara nu este prea prietenoasa si tu vrei sa te binedispui? Incearca sa te ocupi de ghivecele cu flori pe care le ai in casa. De pe lista cu cele mai frumoase plante ornamentale de apartament nu trebuie sa lipseasca gardenia. Pentru ca aceasta necesita un regim special, noi iti vom spune, in cele ce urmeaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru a ingriji gardenia ca la carte.

Gardenia: Originea si caracteristicile acestei plante cu flori fermecatoare
 

Frumoasa gardenie este originara din zona tropicala, care se intinde, geografic vorbind, din Africa pana in Oceania. Numele florii provine de la cel al naturalistului Alexander Garden, iar dintre cele 140 de specii existente se distinge una care ne decoreaza casele: Gardenia jasminoides, cunoscuta si ca Gardenia grandiflora.

Aceasta planta cu origine exotica se distinge prin frunzele ei lanceolate, de un verde inchis si cu un aspect lucios, precum si prin florile albe, cu un miros placut. Tulpina gardeniei din ghiveci poate atinge inaltimea de 45 de centimetri.

Ingrijirea si udarea gardeniei 

Daca ti-ai propus sa iti decorezi locuinta cu o astfel de planta, trebuie sa iti asumi responsabilitatea ingrijirii ei cu atentie, pentru ca aceasta floare are nevoie de conditii speciale. Asadar, ai grija ca pamantul din ghiveci sa fie unul cu o compozitie turboasa, cu un pH usor acid. Daca vei adauga si o cantitate mica de mangal si de nisip, vei obtine substratul ideal.

In ceea ce priveste cantitatea de lumina necesara gardeniei, trebuie sa stii ca aceasta floare este deosebit de pretentioasa in ceea  ce priveste sursa de la care provine aceasta. Ea prefera lumina naturala, insa este indicat sa plasezi ghivecele pe un pervaz de pe latura de vest a locuintei in timpul verii si de pe latura de sud a casei in timpul iernii, ori in oricare alta zona in care soarele nu patrunde in mod direct. De asemenea, temperatura ideala din camera trebuie sa fie de 21-24 de grade ziua Celsius, iar noaptea, nu trebuie sa scada sub 15 grade Celsius.  

Daca vrei sa uzi gardenia evitand excesul de umezeala, foloseste-te de orificiul existent in partea inferioara a ghiveciului si lasa floarea sa isi extraga singura cantitatea de lichid necesara dintr-o farfuriuta cu apa asezata dedesubt. Totusi, tine cont de faptul ca, mai ales in perioada de inflorire, gardenia are nevoie de un sol umed, ceea ce inseamna ca o poti uda turnand apa direct in ghiveci o data la trei zile. Daca nu vei tine cont de aceste aspecte, planta risca sa fie afectata de uscaciune, dar si de un parazit care o ataca atunci cand solul este uscat: paianjenul rosu.

Nu in ultimul rand, tine cont de faptul ca in fiecare primavara gardenia trebuie sa fie replantata. Pentru ca ea sa se dezvolte in conditii optime, alege in fiecare an un ghiveci cu un diametru mai mare decat ai folosit in cel precedent.

Decoreaza-ti si tu locuinta cu plante asemenea gardeniei, care iti vor improspata aerul si care te vor face sa zambesti in fiecare dimineata, cand vei vedea ca esti inconjurata de niste flori atat de minunate. 

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.