Nu Skin

Gătitul cu cărbune activ, noul trend din bucătărie?

Alexa Galgau

Cărbunele activ este folosit în lumea medicală datorită proprietățiilor lui de absorbție a substanțelor toxice, care ajută corpul să le elimine fără a fi afectat. Există o mulțime de beneficii ale folosirii cărbunelui activ, însă nimeni nu s-ar fi gândit acum câțiva ani că el va ajunge să fie intens folosit în... arta culinară. Chiar dacă este sănătos, culoarea neagră a cărbunelui activ nu este tocmai cea mai apetisantă, însă tot mai multe restaurante din lume pregătesc feluri sofisticate de mâncare... neagră.

Află mai multe despre acest trend și care sunt șansele să ne trezim și noi, în România, că mergem la restaurant și primim o mâncare neagră!

Cărbunele activ în bucătărie

Cărbunele activ este folosit în foarte multe moduri ca supliment alimentar, fiind foarte sănătos pentru organism. El poate fi utilizat pentru:

 • albirea dinților, prin folosirea unei măști în care este zdrobit și aplicat pe dinți;

 • reducerea balonării și a gazelor, dacă este luat ca supliment alimentar într-o doză de 500 mg înainte de masă;

 • tratarea intoxicației cu alcool și prevenirea instalării mahmurelii, prin eliminarea rapidă a toxinelor care contribuie la această stare;

 • tratarea cazurilor de otrăvire și supradoză dacă este administrat imediat, fiind una dintre metodele folosite și de medici în aceste situații de urgență;

 • curățarea sistemului digestiv și eliminarea compușilor care slăbesc sistemul imunitar.

Așadar, ca supliment alimentar, cărbunele activ este foarte util din multe puncte de vedere, însă recent a început să fie folosit pe post de colorant alimentar. De fapt, este un aditiv foarte popular în țările asiatice, precum Coreea, Japonia și Taiwan. În Japonia, există o specialitate locală a restaurantului Burger King, care se numește Kuro Burger, și care conține un sos și o brânză mai negre ca noaptea, în care s-a folosit cărbune activ. Acesta mai este folosit și pentru a face varianta complet neagră a faimosului tort Red Velvet Cake, deși nu ne putem imagina cine ar vrea să mănânce o felie de tort negru precum smoala.

Din păcate (sau din fericire), acest trend nu are șanse să se răspândească în Europa, deoarece cărbunele activ este considerat un colorant alimentar (E153) și este interzisă folosirea coloranților în produse de patiserie, conform legilor stabilite de Uniunea Europeană. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară nu a fost convinsă de argumentul conform căruia cărbunele activ ar fi benefic, iar în Italia, unde era deja vândută pâine cu cărbune activ (pâine bună pentru digestie), autoritățile deja acționează pentru a opri acest trend.

Așadar, poți folosi cărbunele activ ca supliment alimentar, dar nu vom vedea prea curând produse negre în patiserii. Nu putem spune că regretăm amarnic!

Află și cum să elimini punctele negre cu o mască din cărbune și lipici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!