Luleaua turcului: cum se cultivă și de ce să o alegi?
Luleaua turcului sau trompeta cățărătoare este o plantă decorativă frumoasă, care se plantează în grădină, pe garduri sau ziduri. Cunoscută sub denumirea științifică de Campsis Radicans, luleaua turcului are un aspect elegant, cu florile sale mari, în formă de trompetă, însă unele persoane spun că este otrăvitoare. Află din acest articol mai multe lucruri interesante despre luleaua turcului și ce trebuie să faci ca să te bucuri de ea în grădină!
Cuprins
- Ce este luleaua turcului?
- Trompeta cățărătoare: înmulțire
- Cum se cultivă luleaua turcului?
- Cum se plantează lăstarii de Campsis radicans?
- Cum ai grijă de luleaua turcului?
- Este luleaua turcului otrăvitoare?
Ce este luleaua turcului?
Luleaua turcului este o plantă cățărătoare originară din America de Nord. Are frunzele verzi, lucioase și viguroase, iar florile sunt mari, tubulare, cu nuanțe de roșu și portocaliu strălucitor (campsis radicans) sau galben intens (Campsis radicans f. flava). Planta înflorește din luna iulie până în octombrie și se dezvoltă foarte rapid, având nevoie de mult spațiu. Ea își pierde frunzele în timpul iernii, însă apoi acestea cresc la fel de puternice în primăvară.
Cunoscută și sub denumirea de trompetă cățărătoare, luleaua turcului crește în condiții de umbră parțială până la soare plin, cele mai bune rezultate fiind obținute cu mult soare. De obicei, este recomandat să nu plantezi Campsis Radicans prea aproape de casă, anexe sau căi de acces, deoarece rădăcinile târâtoare și tulpinile sale pot deveni mari, lemnoase și puternice și pot strica trotuarele și dalele din curte. De asemenea, sunt foarte agresive, răspândindu-se mult în subteran și putând chiar deteriora copacii.
Atunci când o plantezi, trebuie să iei în considerare faptul că trompeta cățărătoare are nevoie de sprijin pentru a se dezvolta, așadar cel mai propice loc este lângă un gard sau spalier.
Trompeta cățărătoare: înmulțire
Există mai multe metode de înmulțire a trompetei cățărătoare, și anume:
1. Prin semințe - Semințele sunt în teci care apar după ce trec florile.
2. Prin drajoni (lăstari) - Este cea mai rapidă și sigură modalitate de înmulțire.
3. Prin marcotaj (marcote) - Marcotajul este o metodă de înmulțire care se bazează pe proprietatea plantelor de a emite rădăcini atunci când tulpinile sau lăstarii lor intră în contact cu solul. Marcotele sunt ramuri care, fără să fie detașate de planta mamă, se introduc în pământ, pentru a face rădăcini. Marcotele se plantează după unul sau două sezoane de vegetație.
4. Prin divizarea rădăcinilor - Acest procedeu presupune prelevarea unor bucăți de rădăcină groasă și plantarea în pământ. Cea mai bună perioadă de plantare este începutul primăverii.
Cum se cultivă luleaua turcului?
Semințele de Campsis radicans au nevoie de lumină pentru a germina și se descurcă cel mai bine după ce sunt ținute o perioadă în frigider. Se poate folosi lumină naturală sau fluorescentă, dar durează destul de mult până încolțesc. Totuși, odată ce încolțirea începe, plantele se vor dezvolta rapid și vor dura foarte mult.
Pentru rezultate bune în cultivarea acestei plante, este recomandat să urmezi aceste instrucțiunil venite de la specialiști:
1. Înmoaie semințele în apă caldă timp de 4 - 6 ore.
2. Seamănă pe suprafața amestecului, apăsând semințele pe amestec, dar fără să le acoperi.
3. Pune recipientul în interiorul propagatorului pentru a reține umiditatea și verifică stadiul germinării în 6-8 săptămâni.
4. Așează un covoraș termic sub recipient pentru a oferi căldură de jos.
5. Nu lăsa amestecul de creștere să fie prea ud, dar nici prea uscat. Cel mai bun habitat pentru luleaua turcului este cel umed, bine drenat și ușor calcaros, însă planta se poate adapta ușor la toate tipurile de sol.
Cum se plantează lăstarii de Campsis radicans?
Pentru cea mai bună creștere și o abundență de flori viu-colorate, plantează trompeta cățărătoare în plin soare. Chiar dacă luleaua turcului poate crește parțial la soare, acest lucru nu este de obicei recomandat, deoarece ea își va folosi energia pentru a se extinde, nu pentru a produce flori.
Iată ce trebuie să știi înainte de a planta luleaua turcului:
1. Alege o plantă robustă, cu mulți lăstari la bază și rădăcini care ajung până la marginea ghiveciului. Înainte de a o planta, ud-o foarte bine.
2. Înainte de a începe, asigură-te că ai pregătit un suport pentru plantă, fie că este vorba de o plasă, sârmă sau un spalier.
3. Sapă o groapă la 30-60 cm de perete. Groapa trebuie să fie mai lată, dar doar puțin mai adâncă decât ghiveciul.
4. Scoate planta din ghiveci și folosește ghiveciul pentru a verifica adâncimea gropii. Janta trebuie să fie la nivelul solului.
5. Introdu luleaua turcului în groapă și acoperă cu pământ la același nivel cu care era în ghiveci, apoi apasă bine pământul din jurul plantei cu piciorul.
6. Adaugă un furaj, apoi udă planta. Mulcirea pământului din jurul plantei va menține umiditatea și va preveni buruienile.
7. Leagă lăstarii de suport, astfel încât să se dezvolte frumos pe suportul pregătit (sârmă, plasă, spalier).
8. Verifică în mod regulat planta și, pe măsură ce crește, leagă în continuare lăstarii rătăciți de suport, pentru a acoperi tot spațiul disponibil.
9. Udă planta de două ori pe săptămână.
Citește și: Copaci pentru grădină: 6 idei pentru spații mici
Cum ai grijă de luleaua turcului?
Pentru a crește și se dezvolta frumos, luleaua turcului are nevoie de apă suficientă, însă poate fi foarte rezistentă și la secetă. Primăvara se poate aplica un îngrășământ folosit pentru plante decorative, cel mai bine pe bază de fosfor și potasiu. Plantarea în sol cu exces de nutrienți favorizează creșterea frunzelor, dar nu a florilor.
În ceea ce privește lumina, luleaua turcului are nevoie de cel puțin 6 ore de soare pe zi pentru a înflori.
Dacă este crescută în condiții optime și i se oferă suficient spațiu, planta poate ajunge la o înălțime maximă de până la 10 m după 10 ani. Pentru a menține anumite limite de înălțime și a controla răspândirea, luleaua turcului trebuie tăiată anual, de obicei la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii. Plantele mature tolerează tăierea masivă. Se recomandă tăierea cu pinten a lăstarilor laterali, la 2-3 muguri de tulpinile principale.
Este luleaua turcului otrăvitoare?
Specialiștii atrag atenția că unele persoane care au intrat în contact cu această plantă au experimentat erupții cutanate ușoare până la severe. Potrivit North Carolina Extension Gardener, fructele, frunzele, florile și seva trompetei cățărătoare sunt toxice și pot provoca iritații. Din acest motiv este important să porți mănuși atunci când tai frunzele și să te speli pe mâini imediat după manipularea oricărei porțiuni a plantei. Dacă substanțele de pe luleaua turcului ajung în corpul tău, poți avea probleme digestive.
Așadar, luleaua turcului este o plantă cățărătoare care îți poate înfrumuseța grădina prin florile sale elegante și viu colorate. Ține cont de sfaturile specialiștilor privind cultivarea, plantarea și îngrijirea sa pentru a te bucura de această plantă deosebită.
Citește și: 6 plante decorative care îți aduc noroc, sănătate și iubire
Surse foto: iStock.com
Surse articol: Adeniumstore.com, Rhs.org.uk