Mobila restaurata in interioare contemporane

Mobila restaurata in interioare contemporane

Anna Chitan

Mobila veche restaurata, integrata in interioarele noastre contemporane, poate fi acel element care ne transforma casa intr-un camin personal, unic si primitor. Diva Hair a stat de vorba cu byHeartWood pentru a afla toate detaliile legate de restaurarea unor piese vintage de mobilier.

Ce mobila restauram?

Orice. Desigur, in situatia ideala dispunem de o piesa de mobilier foarte veche, cu valoare artistica si istorica - sau daca nu dispunem, avem mijloacele financiare sa o achizitionam – care, odata restaurata devine si un obiect de arta, o investitie, un trofeu, dincolo de contributia estetica pe care o aduce unui interior. Insa, un scaun, un fotoliu, un scrin, un bufet din casa bunicii de la tara sau fotoliile din interioarele perioadei comuniste, restaurate si reinventate, nu vor contribui mai putin la impresia artistica pe care o va lasa caminul nostru vizitatorilor care ne pasesc pragul.

Desi e adevarat ca orice stil din trecut e accesibil azi in reproduceri mai mult sau mai putin reusite, un obiect de mobilier autentic si restaurat este intotdeauna o alegere mai buna si originala.

Restaurare mobila

Cum restauram mobila?

Restaurarea mobilei vechi este un mestesug complex si fascinant. Rezultatul unei restaurari nu trebuie sa fie nicidecum un obiect de mobilier „nou”, ce nu-si mai poarta urmele propriei sale istorii si uzuri firesti pentru un obiect vechi. Restaurarea trebuie sa prelungeasca viata unui obiect de mobilier fara sa altereze caracterul, povestea si identitatea acestuia. Cand obiectul restaurarii este acela care poate fi inclus in categoria „antichitatilor”, cu valoare istorica si artistica, procesul de restaurare presupune o documentare prealabila foarte judicioasa asupra perioadei din care provine, asupra elementelor decorative, dar si asupra metodelor de lucru si substantelor folosite in momentul realizarii acestuia, pentru a crea premisele ca prin restaurare sa conservam cat se poate de multe caracteristici initiale ale piesei de mobilier.

Apoi, inainte de a acorda atentie finsajelor de suprafata sau tapiteriei, este esentiala rezolvarea oricaror reparatii de tamplarie, fixare elementelor descleiate, inlocuirea elementor decorative compromise sau care lipsesc (cornise, muluri, furnir). Pentru aceasta etapa, este recomandata indepartarea oricarei tapiterii existente, deoarece aceasta poate deghiza anumite vicii.

Restaurare masa Restaurare comoda

Un bun restaurator detine un stoc de lemn vechi din diferite perioade, de furniruri din diferite esente de lemn, de substante naturale folosite in trecut la tamplarie (clei de oase, serlac, baituri) pentru ca reparatiile si inlocuirea elementeor ce lipesc sa se realizeze cat mai fidel.

Finisajele de suprafata sunt ultima, poate cea mai minutioasa si consumatoare de timp etapa a restaurarii. Daca gradul de degradare a impus indepartarea si refacerea stratului existent si consta in izolarea porilor lemnului, pentru a obtine o suprafata plana fara mici crevase, care, la final, vor reflecta lumina nearmonios si vor compromite luciul suprafetei lacuite, apoi este necesara repigmentarea lemnului, astfel incat sa fie in acord cu restul suprafetelor, mai ales daca doar o portiune a unei piese de mobilier a fost supusa refinisarii complete. In final, se aplica substanta de finisaj care poate diferi in functie de caracterul piesei de mobilier si luciul dorit.

Un obiect rustic ar parea neautentic daca ar avea un luciu foarte puternic, astfel incat de multe ori nu e nevoie decat de finisaj cu ceara care confera un aspect mai mat. In schimb, piesele din esente de lemn mai dens si mai pretios necesita un luciu impecabil. Pentru a-l obtine pe acesta din urma, se aplica manual uneori pana la 300 – 400 de straturi de serlac, un lac natural obtinut din excrementele unor insecte exotice. Este important de stiut ca substantele artificiale, produse industrial in prezent, sunt de cele mai multe ori nocive si nepotrivite pentru restaurarea pieselor vechi. Paradoxal, eficienta si durabilitatea acestora pot impiedica o restaurare viitoare, fiind greu de indepartat si inlocuit.

Restaurare fotoliu Fotoliu restaurat

Piesele mai putin pretioase pot parcurge acelasi proces, insa nu mai este necesar sa respectam cu strictete toti pasii si nici toate regulile de autenticitate a metodelor, substantelor, decoratiunilor. Tapiteria ne permite sa ne lasam amprenta personala asupra acestui gen de piese de mobilier. O tapiterie cu motive pop-art, aplicata unei piese Biedermeier, nu este o blasfemie neaparat - desi probabil ca veti gasi si opinii diferite - nefiind un element aplicat ireversibil, care poate afecta valoarea obiectului.

Cine restaureaza mobila?

Restaurarea pieselor care au doar valoare sentimentala este un bun proiect de DIY pentru weekend. Informatii, detalii si instructiuni sunt abundent disponibile pe bloguri de profil, Youtube si in librarii la sectiunea „crafts”. In schimb, pentru proiecte care necesita un grad mai inalt de atentie si mestesug este recomandata implicarea unui profesionist.

Tu ai apela la astfel de servicii? 

www.facebook.com/byHeartWood

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.