Mobila second-hand: 10 sfaturi pentru achizitionarea mobilierului la mana a doua

Mobila second-hand: 10 sfaturi pentru achizitionarea mobilierului la mana a doua

Ema Rotaru

Asa cum aspectul nostru este dat de modul in care ne ingrijim si de hainele pe care le purtam, la fel si aspectul caselor noastre este dat de mobila care le "imbraca" si de felul in care decidem sa le decoram. Locuinta ta trebuie sa fie mediul in care iti gasesti linistea si confortul si trebuie sa poarte amprenta propriului stil. Probabil ca ai o multime de idei, dar ce e de facut daca vrei sa redecorezi si nu ai bani de mobilier nou? Poti opta pentru mobila second-hand si ai sa vezi ca vei gasi piese care-ti vor placea mai mult decat cele pe care ar fi trebuit sa cheltuiesti o gramada de bani.

mobila sufragerie

Specialistii din domeniul amenajarilor interioare spun ca in ziua de astazi nu se mai face mobila de calitate ca in alte vremuri. Motivul il reprezinta faptul ca la preturi accesibile nu mai poti gasi acum decat simplul mobilier din pal, deja prea comun si, ce-i drept, nu foarte rezistent si lipsit de aspectul chic sau elegant. In schimb, la niste preturi extrem de convenabile, poti cumpara piese de mobilier superbe de la magazinele second-hand. Singurele dezavantaje sunt legate de faptul ca s-ar putea sa nu gasesti toate elementele aferente unui set care mobileaza o camera sau de faptul ca exista sansa sa aiba mici defectiuni. Totusi, acestea pot fi reparate, iar cu putina imaginatie vei gasi si o combinatie de piese astfel incat sa dai un aer nou locuintei tale.

Iata cateva sfaturi pe care sa le iei in considerare atunci cand te hotarasti sa investesti in mobila second-hand!

1. Incearca mobila second-hand inainte s-o cumperi


Fie ca gasesti mobila second-hand in anunturi publicate on-line, fie ca vrei sa o cumperi dintr-un magazin de profil, "probeaz-o" inainte sa platesti pentru ea. Asigura-te ca scaunele sunt stabile cand te asezi pe ele, sprijina-te de masa, deschide si inchide usile de la dulapuri si sertarele. In cazul in care mobila are vreo defectiune, intereseaza-te daca aceasta poate fi reparata.

mobila second hand

2. Fii atenta la mirosul si la culorile mobilei second-hand


Mobila care a apartinut altcuiva o perioada indelungata de timp poate capata un anumit miros. In general, problema dispare prin aerisirea pieselor de mobilier, insa daca acestea au stat in casa unor fumatori sau daca provin dintr-o locuinta in care erau si animale de companie, mirosul este mai greu de indepartat. De asemenea, daca vopseaua este sarita, dar culoarea iti place si vrei sa o pastrezi, asigura-te ca este o nuanta pe care o gasesti pentru a masca defectele.

3. Saltelele la mana a doua pot adaposti germeni


Desi poate fi tentant sa iti schimbi salteaua cu una second-hand, mai ales datorita pretului accesibil, nu este recomandat ca aceasta sa fie refolosita. Saltelele pot adaposti germeni, bacterii sau insecte pe care nu le poti vedea. Daca ai neaparata nevoie de o saltea, dar nu iti permiti una noua, cumpara una care se umfla cu aer pana strangi destui bani pentru o astfel de investitie.


4. Retapitarea mobilei second-hand te ajuta sa economisesti


Mobila veche, pe care o gasesti in general in magazinele second-hand, este construita pe structuri de calitate si poate capata un aspect cu totul nou prin simpla imbunatatire a "infatisarii" componentelor. Este pacat sa dai cu piciorul unor obiecte de mobilier superbe, lucrate printr-o manopera mult mai buna decat cea din zilele noastre si din produse de o calitate superioara, doar pentru ca tapiteria este invechita si murdara. O poti schimba foarte usor cu ce model vrei tu si poti obtine, astfel, o canapea, un pat sau niste scaune foarte frumoase.

canapea

5. Verifica atent cadrul canapelelor second-hand


Acorda o atentie sporita felului in care arata sub saltea o canapea pe care vrei sa o cumperi la mana a doua. Important este sa nu fie cadrul rupt sau salteaua deteriorata. Daca are arcuri, trebuie sa te asiguri ca acestea nu sunt deteriorate.

6. Mobila second-hand din lemn masiv este mai rezistenta


Piesele de mobilier facute din lemn masiv, cum este cel de stejar sau de artar, sunt mult mai rezistente decat cele din materiale laminate. Cand vrei sa cumperi mobilier din lemn la mana a doua, mai ales daca este vorba despre paturi sau despre canapele, evita piesele prelucrate din lemn de esenta moale, cum ar fi cheresteaua de pin. Aceasta este mai potrivita in cazul mobilierului care nu este supus timp indelungat la greutate si presiune.

7. Mobilerul din fier forjat arata foarte bine


Piesele care sunt fabricate din fier forjat sau cele care au decoratiuni din acest material, arata foarte bine si dau un aspect special incaperii pe care o mobileaza. Chiar daca nu gasesti astfel de mobila in stare buna, gandeste-te ca rugina poate fi curatata si, dupa ce revopsesti fierul, va arata cu totul si cu totul altfel. Poti cauta, de exemplu, un pat cu cadru din fier forjat, special pentru dormitorul tau.

pat cu cadru de fier

8. Mobila second-hand pentru camera copiilor are, de obicei, mai multe defecte


Daca vrei sa cumperi mobila second-hand pentru camera copiilor, trebuie sa ai in vedere ca, in general, aceasta are mai multe defecte decat cea destinata altor incaperi din casa. Este posibil sa mai fi fost reparata, in timp, deci trebuie sa te asiguri, inainte de achizitionare, ca ajustarile au fost facute in mod corespunzator.


9. Ia in considerare si mobila pe care altii vor sa o arunce

dulap cu sertare

Aceasta nu inseamna ca trebuie sa te apuci sa scotocesti prin tomberoane dupa mobilier pe care altii l-au aruncat la gunoi. Totusi, se intampla foarte des ca oamenii care se muta sau, pur si simplu, care isi reamenajeaza locuinta, sa incerce sa scape de vechiul mobilier cautandu-i un alt proprietar, pentru a face un bine. Exista, de exemplu, grupuri on-line prin intermediul carora se fac cunoscute astfel de intentii.

10. Mobila second-hand din hoteluri poate fi perfecta pentru casa ta


Pe langa faptul ca este, cu siguranta, de calitate si ca este ingrijita mult mai bine decat oricare alta, mobila din hoteluri poate fi cea mai buna solutie de a-ti reamenaja locuinta, mai ales pentru ca poti gasi toate piesele necesare unui set de care ai nevoie pentru o camera. Sunt multe hoteluri care, dupa ce fac renovari, isi schimba si mobilierul, iar pe cel vechi il scot la vanzare. Cauta pe internet si in ziare astfel de anunturi si profita de ocazie, cand ai sansa.

mobila second hand hotel

Mobila second-hand iti poate fi de folos nu numai pentru a face economii, dar si pentru a da un aspect cu totul special casei tale. Poti avea, in sfarsit, sufrageria retro pe care ti-ai imaginat-o de atatea ori, o bucatarie vintage , parca desprinsa din revistele vechi, sau un dormitor ca in filme. Cu siguranta, noua ta casa te va face sa te simti extraordinar si va fi admirata de toti cei care iti vor calca pragul.


Sursa foto si text: www.freshome.com
Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.