Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Natura - sursa inepuizabilă de căldură! Cum extragem energia din apă, aer și pământ

Redactor Andreea Baluteanu

Începem să înțelegem că acțiunile pe care le întreprindem de secole încoace și alegerile noastre au degradat profund mediul înconjurător. În aceste condiții, încercăm să facem pace cu natura prin orice mijloace, de la minimizarea consumului la întrebuințarea inteligentă a resurselor sale. Iar cele mai înalte tehnologii ne sar în ajutor!

Natura e atât de generoasă cu darurile sale și de cele mai multe ori ni le pune la dispoziție gratis, numai să avem înțelepciunea de a le descoperi. Azi îți povestim despre una dintre cele mai frumoase revoluții în industria energetică, cea care îți încălzește locuința cu ajutorul apei sau al solului. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Forajele de pompe de căldură, soluția unui viitor responsabil

Te-ai săturat de facturile usturătoare la gaz și la energie electrică? Ți-ai instalat cu speranță în suflet o centrală electrică pentru a realiza că acum nu mai ții pasul nici cu ea? Din fericire, tehnologia a evoluat impresionant în ultima vreme, iar acum îți poți încălzi casa cu ajutorul resurselor gratuite din natură, protejând mediul și investițiile tale, în același timp.

casa frumoasa

Dacă nu ai auzit de pompele de căldură, este cazul să citești cu atenție rândurile de mai jos. Principiile lor de funcționare țin de fizica pe care ai studiat-o la școală, dar, crede-ne, nu îți va fi greu deloc să înțelegi cum anume te ajută, spre deosebire de aparatura complicată pe care o utilizăm acum.

Astfel, o pompă de căldură este de fapt o instalație care extrage energia din apă, din aer sau din pământ, pentru a o aduce apoi în casa ta. Principiul de bază al acesteia este cel al schimbului de căldură: colectată din sol sau din apa din pânza freatică, căldura este transferată apoi în casa ta.

Pompele de căldură sunt folosite nu numai pentru a crește temperatura din case în timpul anotimpurilor reci. Cu ajutorul lor, te vei bucura și de o baie bună, având la dispoziție apă caldă menajeră. Iar beneficiile nu se opresc aici: transferul de căldură este interșanjabil, ceea ce înseamnă că vara, casa ta se va răcori, iar căldura preluată din locuință va încălzi apoi apa cu zero costuri.

Nu ești deja impresionată? Avantajele unei pompe de căldură nu sunt doar financiare. Deși este adevărat că faptul că putem ajunge la o reducere de până la 75% a facturilor ne bucură cel mai tare, trebuie să recunoaștem că și protecția mediului înconjurător merită și trebuie luată în calcul. Ce să mai spunem despre confort? Acum depinzi numai și numai de tine, nu de furnizori de energie! Nu e deja un gând liniștitor?

Alegerea momentului: pompe de căldură apă-apă versus pompe de căldură sol-apă

Că e mai avantajos să instalezi o pompă de căldură este indiscutabil. Cu toate acestea, mai rămâne să faci o alegere: vei opta pentru o instalație de tip apă-apă sau pentru una sol-apă? Opțiunea depinde și de unii factori asupra cărora nu ai control (tipul de apă din regiunea ta sau caracteristicile solului), dar ține și de tine. Noi îți povestim tot ce am aflat de la specialiști.

În cazul forajelor de pompe de căldură apă-apă, căldura este extrasă dintr-o pânză freatică cu o temperatură constantă de aproximativ 18 grade. Specialiștii vor calcula debitul necesar de apă, în funcție de suprafața casei tale, iar adâncimea la care sunt instalate pompele depinde de specificul regiunii, în general ajungându-se la 60-70 de metri.

Deși această metodă pare, la prima vedere, cea mai rentabilă, există și câteva dezavantaje de luat în calcul. Astfel, în primul rând, consumul poate fi mai ridicat, depinzând de adâncimea de unde pompa scoate apa. Mai departe, rezistența pompei este determinată și de concentrația de minerale din apă, care o poate degrada. De ce să mai ții cont? Defecțiunile pot apărea destul de des și nu pot fi soluționate decât de personalul calificat, iar lucrarea va necesita denisipări sau poate presupune producerea de inundații în curte.

De partea cealaltă, pompele de căldură de tipul apă-sol sunt recomandate asiduu de către specialiști. Cum funcționează ele? În timpul anului, solul absoarbe energia solară, astfel că temperatura sa este constant pozitivă, indiferent de condițiile meteo. Prin intermediul forajelor de pompe de căldură sol-apă, vei încălzi casa profitând de acest potențial al rodnicului nostru pământ. Pompa funcționează cel mai bine prin intermediul sondelor verticale, ce sunt introduse până la adâncimi de circa 100 de metri. Aceste țevi sunt umplute cu o soluție antigel, care va avea rol de schimbător de căldură.

Avantajele pompelor de căldură sol-apă te pot lăsa cu gura căscată. În primul rând, rentabilitatea economică este cea care trebuie luată în calcul. Factura poate fi de 4-5 ori mai mică decât în cazul surselor tradiționale de încălzire a casei. De partea cealaltă, deși e adevărat că investiția pentru un foraj de pompă de căldură sol-apă poate fi mai ridicată, în circa 5-8 ani, ea se va amortiza de minune.

În ceea ce privește comparația dintre pompele de căldură apă-apă și cele sol-apă, beneficiile sunt încă și mai impresionante. Sondele verticale ocupă mai puțin spațiu, pot fi astupate ușor și acoperite cu gazon sau cu beton. Durata de viață e mai ridicată, putând ajunge și până la 50 de ani, așa că nu numai tu, dar și generațiile viitoare vă veți bucura de această investiție de top.

Mai departe, pompele de căldură pentru acest tip de instalație sunt ușor disponibile, putând fi achiziționate din magazinele de profil. Nu putem uita nici de costul mai redus la foraje, aspect cu atât mai dătător de speranță, atunci când îl conjugăm cu economia realizată.

Există și dezavantaje ale unei pompe de căldură sol-apă, firește. Randamentul poate fi ușor mai scăzut decât în cazul forajelor de pompe de căldură apă-apă, iar calitatea solului este extrem de importantă. Referindu-ne la acest ultim punct, solurile bogate în roci impermeabile, marne sau argile vor fi mult mai dificil de abordat.

Tipfor, soluția numărul 1 în materie de foraje pompe de căldură apă-apă sau sol-apă

Ai sesizat, cu intuiție fenomenală, uriașul potențial pe care îl au forajele de pompe de căldură apă-apă sau sol-apă? Felicitările noastre! Nu mai rămâne decât să apelezi la cea mai bună firmă specializată în acest tip de operațiuni.

Recomandarea noastră? Tipfor! Cu o experiență temeinică, fiind prezent pe piața de profil din 2007, producătorul este alegerea de top când vine vorba despre forajele de pompe de căldură apă-apă și sol-apă.

Apelând la Tipfor, știi că vei aduce excelența la tine acasă, în instalații profesioniste aflate chiar în curtea casei tale. Costurile sunt stabilite de experți în urma consultării cererii de ofertă care precizează, între altele, coordonata GPS a locuinței.

Ești gata să îți schimbi modul în care îți încălzești locuința și îți trăiești viața? Află toate detaliile de la Tipfor. Într-o lume tot mai necontrolată, recâștigă controlul asupra unuia dintre cele mai importante aspecte din existența ta: cum anume asiguri necesarul de energie pentru casa ta! Răspunsul nostru, răspunsul Tipfor? Prin natură, sursa inepuizabilă de căldură!

Casa ta va fi și mai primitoare, și mai pregătită pentru vremuri grele dacă alegi să realizezi și lucrări complexe de foraje puțuri. Foraje puturi Tipfor este numele pe care trebuie să îl reții! Profesioniști desăvârșiți, cu o echipă cu experiență în domeniul construcțiilor și al forajelor subterane, firma te ajută cu foraje  de puțuri, forări pentru alimentare cu apă situată la adâncime mare, medie sau mică, liftări profesionale (denisipări cu Mamut profesional), piloni pentru susținere și întreținere a forajelor de mare adâncime, studii geotehnice necesare pentru construcția unui imobil, dar și execuție foraje de studii. Vrei casa ideală, perfect independentă și conectată cu natura din jur? Foraje puturi Tipfor te așteaptă cu oameni cu mâini de aur și utilaje industriale cu performanțe de necrezut, pentru tine și casa visurilor tale! 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta