Renovarea bucătăriei: 12 idei practice și moderne

Renovarea bucătăriei: 12 idei practice și moderne

Redactor Raluca Margean

Renovarea bucătăriei este un proiect destul de complicat și costisitor, însă având în vedere faptul că acest spațiu este inima casei tale, remodelarea sa îți poate schimba viața. Află din acest articol când ar trebui să-ți renovezi bucătăria și vezi câteva idei de amenajare!

Semne că trebuie să îți renovezi bucătăria

Renovarea bucătăriei este o investiție semnificativă și, pe lângă costurile foarte mari pe care le implică, există și alte inconveniente majore legate de întreruperea activității în acest spațiu extrem de important al locuinței tale.

Este posibil ca aceste motive să te determinet să amâni începerea unui astfel de proiect, însă există anumite semne care îți spun că ar trebui să-ți renovezi bucătăria, indiferent de provocările care te așteaptă! Iată care sunt acestea:

1. Spațiul actual de depozitare nu este suficient

Chiar dacă nu ești cea mai mare gurmandă din bloc, ai nevoie de spațiu suficient pentru a-ți depozita alimentele și instrumentele de gătit. Dacă spațiul actual de depozitare este prost amenajat, gătitul poate fi o corvoadă. De obicei, problema nu este suprafața limitată de metri pătrați, ci proiectarea deficitară a dulapurilor și sertarelor din bucătărie.  O reorganizare a acestora poate avea rezultate uimitoare, așadar planifică atent fiecare colțișor!

2. Nevoile tale s-au schimbat

Dacă familia ta s-a extins sau restrâns, poate fi nevoie de un spațiu mai mare sau mai mic, după caz. De exemplu, bucătăria care a funcționat bine până acum doar pentru voi doi nu mai este suficientă atunci când apar copiii în viața voastră. De asemenea, dacă copiii tăi au plecat la facultate, poate vrei să restrângi bucătăria. Trebuie să recunoaștem că nevoile se schimbă și, uneori, casele trebuie să se schimbe odată cu ele.

3. Aparatele electrocasnice sunt depășite

Majoritatea aparatelor electrocasnice din bucătărie sunt folosite des, iar speranța lor de viață este limitată. În general, aragazul durează aproximativ 15 ani, frigiderul 13 ani și mașina de spălat vase doar 9 ani. Aparatele mai vechi pot încă funcționa, însă pot arăta rău și pot fi de-a dreptul periculoase. Bineînțeles, acest lucru nu necesită neapărat renovarea completă a bucătăriei, dar dacă există și alte neajunsuri în acest spațiu, este o oportunitate excelentă de a face modificări majore.

4. Iluminarea bucătăriei nu este adecvată

Iluminatul este extrem de important într-o bucătărie, atât din punct de vedere al utilității, cât și al esteticii. Prin urmare, dacă ai în bucătărie corpuri de iluminat inadecvate, prost plasate, este cazul să faci o schimbare. Un plan de iluminat atent proiectat, cu lumini plasate sub dulap, iluminare în tavan și pandantive excepționale poate face bucătăria ta mult mai funcțională și mai atractivă.

5. Bucătăria ta este greu de curățat

Curățarea bucătăriei este de multe ori un calvar, însă poți avea mai multă bătaie de cap dacă suprafețele sunt atât de uzate sau prost proiectate, încât pur și simplu nu arată niciodată curate. Dacă chiuveta și blaturile sunt abrazive, gresia are chitul pătat, dulapurile din lemn sunt pline de murdărie acumulată ani de zile în jurul mânerelor, este cazul să faci o schimbare. Ține cont de faptul că suprafețele noi necesită adesea mult mai puțin efort pentru curățare.

6. Pur și simplu, nu-ți mai place bucătăria

Nu poți nega faptul că estetica este extrem de importantă, iar dacă bucătăria ta este foarte veche, s-ar putea să nu-ți mai facă plăcere să stai în ea.  Design-ul bucătăriilor a evoluat de-a lungul anilor, de la un loc închis destinat strict pentru gătit la un spațiu mai deschis, unde prietenii și familia se adună. Prin urmare, dacă ești de părere că bucătăria are nevoie de upgradare, nu ezita să începi renovarea.

Culori potrivite pentru bucătărie

Deși bucătăria albă este întotdeauna în trend, designer-ii recomandă să incorporezi mai multă culoare în acest spațiu. Poți vopsi dulapurile în nuanța ta preferată sau poți apela la diverse alte artificii, precum un finisaj contrastant pentru blat sau faianță colorată pentru perete. O idee excelentă este să folosești o faianță cu un model de mozaic în diverse culori pentru a adăuga personalitate bucătăriei tale. 

Iată ce culori îți recomandă specialiștii să folosești:

Culori naturale

Bucătărie culoare natur
Sursa foto: Pixabay.com

Natura îți oferă foarte multă inspirație, iar dacă nu știi ce culori se potrivesc cel mai bine pentru bucătăria ta, aruncă o privire în natură. Nuanțele de maro de lemn sunt foarte cool, însă le poți combina și cu alte culori naturale precum albastru, verde deschis sau alb nisipos. 

Negru + roșu

Bucătărie deschisă modernă
Sursa foto: Pixabay.com

Îndrăznește să folosești nuanțe mai închise, chiar aproape negru, dacă te reprezintă. Totuși, dacă optezi pentru această abordare, ia în considerare să folosești subtonuri de culoare și să te asiguri că spațiul este foarte bine luminat.

Alb combinat roșu sau alte culori îndrăznețe

Bucătărie alb cu roșu
Sursa foto: Pixabay.com

Albul este clasic și stilat, însă pentru un plus de originalitate, l-ai putea combina cu o culoare puternică, precum roșu. Optează pentru scaune sau rafturi roșii și vei vedea că imediat se va schimba vibe-ul bucătăriei tale. De asemenea, poți combina albul cu negrul sau alte nuanțe preferate. 

Gri închis + lemn natur

Mobilă de bucătărie, cu masă și scaune
Sursa foto: Pixabay.com

Cele două nuanțe funcționează perfect împreună și oferă un aspect curat, îngrijit și foarte modern. Optează pentru corpuri de iluminat în aceleași culori și adaugă câteva plante de decor pentru a da viață spațiului tău preferat din casă. 

Gri deschis

Bucătărie gri
Sursa foto: Pixabay.com

Pentru a integra ușor electrocasnicele din inox, poți alege un gri deschis pentru dulapurile de bucătărie. Culoarea este potrivită și pentru spațiile mai mici deoarece le face să pară mai mari. Masa de bucătărie poate fi diferită, de preferat o nuanță contrastantă sau lemn. 

7 idei de amenajare a bucătăriei

Bucătăria trebuie să fie atât funcțională, cât și estetică, dar să includă personalitatea proprietarului și să aibă acele detalii unice care fac diferența. De la găsirea combinației potrivite de iluminat până la asigurarea unui număr suficient de spații de depozitare, este important să știi exact ce ai nevoie înainte să te apuci de renovarea bucătăriei.

Ca să te ajutăm puțin în proiectul tău de amploare, îți oferim în continuare câteva idei de amenajare a bucătăriei și sfaturi utile de la specialiști:

Bucătăria open space trebuie integrată ca stil în sufragerie

Indiferent dacă stai la casă (unde ai mult spațiu) sau într-un apartament relativ mic (unde spațiul este limitat), dacă te hotărăști să-ți faci o bucătărie open space, ea trebuie frumos integrată în sufragerie. Cele două încăperi trebuie să se simtă complementare și conectate, astfel încât privirea să curgă ușor când treci de la o cameră la alta. Recomandarea designerilor este ca pardoseala din bucătărie să fie aceeași ca cea din zonele de locuit deoarece în acest fel se crează un aspect unitar.

Dacă stai la casă și ai mai mult loc de desfășurare, te poți gândi să adaugi o insulă mare în centrul bucătăriei cu multe spații de depozitare și eventual un aparat microunde care să-ți fie la îndemână pentru prepararea rapidă a unui sandwich cald la micul dejun. Iată un model clasic și elegant:

Insulă de bucătărie albastră
Sursa foto: Pixabay.com

Dacă ai un apartament micuț, nu trebuie să renunți la ideea de open space deoarece poate să funcționeze foarte bine dacă integrezi bine cele două spații. Poți opta pentru culori deschise pentru a crea impresia de spațiu mai mare și gândește-te să alegi un design modern pentru un aspect proaspăt și curat. 

Bucătărie open space în nuanțe de bej deschis
Sursa foto: Pixabay.com

Personalizează-ți rafturile

După ce te-ai asigurat că ai acoperit nevoile tale de bază, continuă-ți proiectul de renovarea bucătăriei infuzând personalitate spațiului tău. Pentru acest lucru adaugă rafturi metalice, butoane sau robinete de la chiuvetă un pic altfel pentru a oferi un aspect original, deosebit. Auriul este o nuanță caldă, așadar dacă vrei să ai un spațiu primitor, dar cool în același timp, inspiră-te din acest design:

Rafturi metalice aurii de bucătărie
Sursa foto: Pexels.com

Open space, dar nu tot timpul

Îți place conceptul de open space, dar sunt zile când ai vrea ca spațiul de luat masa să fie separat de sufragerie? Perfect! O idee excelentă este să separi cele două spații cu o ușă din sticlă. O poți lăsa simplă sau o poți face un pic mai specială, adăugând o ramă roșie, care să se asorteze cu unele elemente din bucătărie.

Bucătărie separată prin geam de sufragerie
Sursa foto: Pexels.com

Iluminatul este esențial

Corpurile de iluminat pot schimba întreaga atmosferă, așadar alege-le bine. Poți combina stilurile, luminând insula cu pandantive sau candelabre cu lumini multiple, iar dulapurile și tavanul pot avea lumini încastrate sau semi-îndreptate. Nu uita de lumina de sub dulapurile din partea superioară și din zona aragazului. Dacă stai la mansardă, pune un geam deasupra zonei de luat masa, pentru a avea mai multă lumină naturală. Iată ce bine arată:

Bucătărie la mansardă
Sursa foto: Pexels.com

Ia în considerare toate tipurile de dulapuri 

Există o multitudine de modele de dulapuri, gândește-te bine care funcționează cel mai bine pentru tine. Dacă îți plac ușile de dulapui cu sticlă, ia în considerare toate avantajale și dezavantajele unui astfel de model. La plusuri poți adăuga accesibilitatea și estetica, iar la minusuri petele degetelor și nevoia de a le curăța constant. O idee bună este să pui dulapurile de sticlă aproape de tavan și să depozitezi acolo obiecte pe care nu le folosești atât de des.

Colț de bucătărie
Sursa foto: Unsplash.com

Adaugă elemente wow!

Chiar dacă preferi un aspect clar, curat și simplu, este întotdeauna de bun augur să adaugi câteva elemente speciale și aventuroase, pentru a adăuga personalitate bucătăriei și a-i oferi un aspect wow. Poți opta pentru un model de faianță colorată sau poți crea ceva interesant cu ajutorul mânerelor de la dulapuri. Combinația albastru-auriu este plină de rafinament, iată o idee pentu inspirația ta:

Bucătărie albastră cu butoane aurii
Sursa foto: Unsplash.com

Așadar, renovarea bucătăriei este plină de provocări și, deși îți poate da mari bătăi de cap, cu o planificare atentă și sfatuile specialiștilor, poate ieși ceva extraodinar. Inspiră-te din ideile din acest articol și transfomă-ți spațiul preferat!

Citește și: Cum poţi să-i dai locuinţei un aer proaspăt fără să o refaci din temelii. Idei pentru reamenajarea casei în ton cu trendurile lui 2023

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com

Surse articol: Crddesignbuild.com, Marthastewart.com

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.