Roșii toxice la vânzare în România! Cum le recunoști ca să nu le cumperi!

Roșii toxice la vânzare în România! Cum le recunoști ca să nu le cumperi!

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Din dorința de a obține un profit ridicat, unii legumicultori nu se mai gândesc la sănătatea cumpărătorilor și ajung să comercializeze legume crescute în mod artificial sau injectate cu anumite substanțe care le fac mai rezistente și mai gustoase. Vrei să știi cum poți evita să cumperi astfel de produse care îți pot pune sănătatea în pericol?

UPDATE 26 mai 2023: Românii sunt foarte atenți când merg în piețe pentru a cumpăra fructe și legume de la producătorii locali. Dacă înainte mergeau la sigur și puteau avea încredere în cei de la tarabe, acum lucrurile arată diferit. În primăvara anului 2023, autoritățile au identificat două persoane din județul Buzău care creșteau artificial legume, cu substanțe interzise în România. Ba mai mult, s-a descoperit ulterior că foloseau concentrații de 7-8 ori mai mari decât cantitățile care sunt folosite în mod normal în țările în care substanțele respective nu au fost interzise. 

Pentru că unii oameni nu știu cum pot face diferența între legumele toxice și cele care nu reprezintă niciun pericol, specialiștii au sărit imediat în ajutorul lor, oferindu-le informații prețioase. Potrivit acestora, roșiile ascuțite ar trebui evitate, pentru că forma acestora indică utilizarea unor hormoni chimici de sinteză în procesul de creștere. Din păcate, hormonii respectivi sunt foarte periculoși pentru organismul uman, mai ales dacă sunt consumați în cantități foarte mari. Ai cumpătat și tu așa-zisele „roșii țuguiate”?

„În cantităţi foarte mari pot provoca iritaţii ale esofagului, prin ingerare, poate şi probleme la stomac, dar în acelaşi timp, foarte multe dintre ele sunt responsabile şi pentru boli de natură neurodegenerativă, mai ales cele care conţin, în special, metale grele.”, a ecplicat profesorul Universitar doctor Vasile Stoleru.

Cum reușești să le alegi pe cele cultivate în mod natural? Trebuie să știi că au o culoare uniformă, intensă și strălucitoare. În plus, sunt mai ferme și nu au pete, spre deosebire de cele crescute cu pesticide, care au o culaore palidă și pot prezenta pete decolorate sau semne că au fost atacate de dăunători.

Mirosul roșiilor este un alt aspect de care trebuie să ții cont. Cele proaspete au un miros dulce și aromat, comparativ cu roșiile coapte în mod artificial, care nu au miros prea intens sau se pot afla în extrema cealaltă, mutându-ți nasul cu aroma înțepătoare.

Roșii spălate, de diverse forme și mărimi, așezate pe un tocător de lemn

------

Știrea inițială

Tot mai mulți oameni s-au plâns, în ultima vreme, că roșiile cumpărate din piețe și supermarketuri au un aspect ciudat în interior. Specialiștii au răspuns imediat îngrijorării oamenilor și au sărit în ajutor cu o explicație.

Roșiile în cauză se pare că sunt din import și, potrivit experților agronomi, sunt toxice pentru organismul omenesc. Cum le recunoașteți? Ei bine, roșiile de care trebuie să vă feriți au în miez, printre semințe, niște firicele verzui care seamănă, la prima vedere, cu niște viermișori. Cu toate acestea, dacă te uiți mai atent, realizezi că nu este vorba de viermi ci de niște încolțituri.

Această problemă, deși semnalată la roșii, se regăsește și la alte fructe și legume și apare din cauza substanțelor cu care sunt tratate pentru a nu se strica în timpul transportului.
Astfel, dacă găsiţi înăuntrul fructelor și legumelor achiziționate niște firicele alb-verzui, înseamnă ca seminţele încolţesc şi pot acumula solanină, o substanţă care dăunează organismului. Mai bine le aruncați decât să le consumați, sfătuiesc specialiștii.

10 motive pentru care ar trebui să mănânci roșii în fiecare zi

Surse foto: Freepik, Pexels

Surse articol: RomaniatvRedactiaAntena3

Articolul urmator
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.