Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Știința confirmă: câinii recunosc oamenii răi

Mihaela Onofrei

Câine sau pisică? Aceasta este o întrebare care poate separa oamenii în două tabere. Deși se spune despre cei care preferă pisicile că sunt mai deștepți și despre stăpânii de câini că sunt mai loiali, diferențele nu se opresc aici. Deși tu poți avea o părere bună despre animalul tău de companie și poți avea încredere în aceasta, se pare că sentimentele nu sunt de fiecare dată reciproce.

Un studiu recent a arătat că cel mai bun prieten al omului poate să își dea seama dacă o persoană este bună sau rea. Câinii, asemenea unor detectivi, ne pot spune dacă putem avea încredere în cineva sau nu. Ești curioasă cum este posibil acest lucru? Află mai jos!

 caine in lesa pe strada

Cum recunosc câinii oamenii răi

Studiul conform căruia câinii recunosc oamenii răi a fost condus de Akiko Takaoka de la Universitatea Kyoto din Japonia. Omul de știință și colegii săi au vrut să vadă dacă un câine ar putea să aibă încredere într-un om care l-a mințit. Cercetătorii au împărțit acest experiment în trei etape, pentru a vedea dacă cel mai bun prieten al omului poate înțelege când cineva este de încredere sau nu.

În experiment, stăpânii de câini le arătau patrupedelor un recipient cu mâncare. Câinii alergau spre acesta. Apoi, stăpânii le arătau un recipient gol. Câinii erau păcăliți să se apropie de acesta.

Este bine cunoscut faptul că un câine aleargă spre orice obiect îi arată stăpânul său. Așadar, se presupune că cel mai bun prieten al omului este capabil să înțeleagă gesturile noastre. Dacă aceste gesturi sunt inconsistente, câinele poate deveni nervos și stresat.

 caine tinut in lesa de stapan

La a treia încercare, câinii nu mai urmau instrucțiunile stăpânilor. Astfel, s-a tras concluzia că patrupedele nu cred persoanele mincinoase. La acest experiment au participat 34 de câini și toți au avut aceleași rezultate. Câinii se folosesc de experiențele anterioare pentru a-și da seama dacă un om este de încredere sau nu.

Takaoka plănuiește să continue experimentul cu lupi, deoarece sunt animalele care seamănă cel mai mult cu câinii. 

Alte studii arată că patrupedele pot detecta și oamenii care nu se comportă bine cu stăpânii lor. În unul dintre aceste studii, câinele refuza mâncarea de la persoana care se comportase urât cu stăpânul lui. Acesta prefera să fie hrănit de cel care îi ajuta stăpânul. Așadar, persoanele nepoliticoase și agresive nu sunt tocmai pe placul câinilor.

 caine care latra langa femei

Un alt studiu dovedește că cel mai bun prieten al omului poate să își dea seama ce comunică stăpânul lui cu străinii. În acest experiment, stăpânul cerea ajutorul a două grupuri de străini. Câinele a arătat o bună înțelegere a regulilor sociale. Acesta a început să evite grupul care nu a vrut să îi ajute stăpânul și care s-a comportat urât cu acesta.

Aceste studii demonstrează că prietenii noștri blănoși pot citi gesturi și expresii faciale și că sunt mult mai inteligenți decât credeam până acum. 

Așadar, dacă îți vei trata urât câinele, acesta nu va mai avea încredere în tine și nu ți se va mai supune. De asemenea, dacă acestuia nu îi place de prietenii tăi, poate fi un semn că ceva nu este în regulă cu ei!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!