Tot ce trebuie să știi despre gândacul asasin

Tot ce trebuie să știi despre gândacul asasin

Sorina Corneanu

Chiar dacă sunt inofensivi, gândacii nu sunt niciodată musafiri poftiți. Nimănui nu-i place să descopere, în casă, astfel de intruși, panica se instalează repede și măsurile se iau, întotdeauna, urgent. Dar când aflăm că un anumit tip de gândac, foarte periculos, se poate ascunde în locuința noastră și ne poate cauza boli dintre cele mai serioase, avem de-a face cu o grijă suplimentară.

Gândacul care atacă în somn

Gândacul triatomic – numit și gândacul vampir – se ascunde, de regulă, în fisurile cele mai la îndemână din locuinte și mușcă oamenii în timp ce aceștia dorm, sugându-le sângele și lăsându-și, în locul mușcăturii, fecalele. Îl poți întâlni și la un picnic, în iarbă, așa că puțină precauție ar fi de mare ajutor.

Cunoscut sub numele de gândacul asasin, acesta răspândeste boala Chagas, una dintre cele cinci infecții parazitare. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite este în prezent în alertă și organizează diferite acțiuni informative de sănătate publică.

Pentru că boala Chagas poate prezenta simptome ușoare, aproape insesizabile, sau se poate manifesta chiar tăcut, fără simptome, cei mai mulți dintre cei care au contactat-o nu știu că se luptă cu această problemă. Deși infecția e mai răspândită în America Latină și America de Sud, nici celelalte state nu sunt în siguranță.

gandacul ucigas

Dacă la început, în primele săptămâni după mușcătură, pot apărea simptome ușoare, precum oboseală, dureri ale mușchilor sau febră, care nu ne trimit neapărat la medic, boala se cronicizează în momentul în care apar umflături ale pleoapelor, probleme intestinale sau ritm cardiac neregulat, iar vizita la cabinetul medicului n-ar trebui să întârzie. Medicamentele au o rată destul de mare de vindecare atunci când boala este depistată la timp.

Diversele mirosuri dulci, parfumurile și căldura ghidează gândacul ucigaș către persoanele pe care le va ataca. Dioxidul de carbon emanat din respirație, amoniacul și acizii carboxilici din piele, păr și glandele exocrine se numără printre factorii care atrag acest gândac periculos.

Lucruri care te-ar putea interesa despre gândacul ucigaș găsești și în clipul de mai jos.

Poți depista dacă ai gândaci ucigași ascunși în locuința ta, prin câteva semne simple:

1. În fisurile din moblier sau perete descoperi depuneri de ouă de insecte, de regulă de culoare roșie.

2. Pe pereți se pot observa, în special la colțuri, fecale caracteristice, ca un conglomerat alb, cu o textură asemănătoare aracetului.

3. În momentul în care reușești să îi depistezi, înseamnă că deja au atacat recent, pentru că atunci e singurul moment când sunt lipsiți de mobilitate și nu mai pot zbura pentru a se ascunde.

În 1909, doctorul brazilian Carlos Chagas a descoperit că aceste insecte au fost responsabile pentru transmiterea unei boli în masă către mulți dintre pacienții săi din Lassance, un sat situat pe malurile râului Sao Francisco din Minas Gerais, Brazilia. Oamenii săraci care trăiau acolo se plângeau de niște insecte care îi atacau în timpul nopții.

„Cunoscând obiceiurile insectelor și numărul lor enorm, în toate locuințele din regiune am constatat, imediat, că aceste insecte ar fi responsabile pentru moartea sătenilor și am căutat să descopăr biologia exactă a acestui gândac asasin și transmiterea parazitului la om”, a notat medicul Carlos Chagas în jurnalul său.

Așadar, evită să locuiești în spații vechi, aglomerate și dezordonate și nu ignora oricare dintre simptomele, fie ele și ușoare, posibile ale virusului Chagas. Dacă le ovservi, adresează-te imediat medicului!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.