Nu Skin

Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea orhideelor pe timp de iarnă

Redactor Alexa Galgau

Cu siguranță, iarna nu este anotimpul preferat al celor care cresc orhidee, deoarece aceasta este o plantă care preferă un mediu cald, în general cu temperaturi cuprinse între 25 și 40 de grade Celsius. Este imposibil să ții o orhidee afară în sezonul rece, dar există posibilitatea de a o ține în casă și de a-i oferi condițiile optime pentru ca această floare superbă să continue să crească armonios.

Iată ce trebuie să știi despre îngrijirea orhideelor pe timp de iarnă!

orhidee mov

Îngrijirea orhideelor pe timp de iarnă

Orhideele au nevoie de condiții specifice pentru a crește armonios, așa că va trebui să ții cont de câteva aspecte dacă ai o astfel de plantă. Poate fi destul de complicat să bifezi toate aceste condiții, dar rezultatul merită, pentru că vei reuși să salvezi și să păstrezi una dintre cele mai frumoase plante din lume.

Atunci când ai grijă de o orhidee iarna, trebuie să ții cont de:

  • lumină: orhideele sunt mare iubitoare de lumină naturală, având în general nevoie de peste 10 ore de expunere pentru a crește armonios. În timpul iernii însă, poate fi foarte greu să îi oferi luminozitatea necesară, așa că va trebui să investești într-o lampă specială pentru plante, care să compenseze pentru cantitatea redusă de lumină din sezonul rece. Desigur, va trebui să ții orhideea la geam, nicidecum într-un colț întunecat.

  • temperatură: atunci când temperatura scade sub 25 de grade, pot apărea probleme în ceea ce privește creșterea orhideelor. Iar ținerea acestei plante într-o atmosferă răcoroasă câteva luni bune poate să fie fatală pentru ea, ideal fiind să stea într-o cameră cu cel puțin 35 de grade Celsius. Nu poți încălzi toată casa astfel, dar poți crea zone în care să asiguri această temperatură. Poți, de asemenea, să plasezi planta în apropierea unui calorifer, dar nu uita că și lumina este esențială, așa că trebuie să fie și lângă geam. Trebuie să folosești un termometru pentru a determina temperatura exactă, pentru că poate fi mult mai rece lângă geam.

orhidee alba

  • udarea plantei: cele mai multe probleme care apar cu îngrijirea orhideelor iarna sunt cele cauzate de o hrănire incorectă a plantei, o misiune mai dificilă decât pare la prima vedere, din cauza numeroaselor variabile implicate. Chiar și crescătorii profesioniști de orhidee au probleme în acest sens, așa că trebuie să ții cont cu strictețe de sfaturile în această privință. Umiditatea și calitatea aerului joacă și ele un rol important în dezvoltarea orhideei. Este important să uzi planta atunci când solul este uscat, însă ea are nevoie și de o atmosferă mai umedă pentru a putea trăi. De aceea, este nevoie de un umidificator - o investiție pe care nu o vei regreta, deoarece aerul uscat din timpul iernii ne afectează și pe noi, nu doar pe plante. Pune apă orhideei până începe să iasă apă prin orificiile de scurgere de la baza ghiveciului. Niciodată nu trebuie ca planta să stea într-o baltă de apă - pentru a găsi cantitatea perfectă necesară pentru orhideea ta, va trebui să ai răbdare și să studiezi singură acest aspect. Totodată, ține minte că foarte mulți factori conduc la uscarea în timpi diferiți a solului, așa că va trebui să îl verifici zi de zi, nu să uzi planta la un interval fix.

  • fertilizare: nu este absolut obligatoriu să fertilizezi solul, dar ar fi de mare ajutor, mai ales pe timp de iarnă. Îngrășământul trebuie adăugat când solul este umed. Nu folosi o cantitate mare, ci foarte puțin, pentru că orhideele nu au nevoie de o cantitate mare pentru a se dezvolta.

Pe timpul iernii, ideală ar fi o seră pentru îngrijirea orhideelor, dar, având în vedere că nu prea este un proiect realizabil pentru cei mai mulți dintre noi, este esențial să ții cont de factorii de mai sus care ajută la dezvoltarea plantei: luminozitate mare, temperaturi ridicate, umezeală ridicată și, eventual, fertilizare. Nu este foarte simplu să asiguri aceste condiții, dar dacă reușești vei avea o orhidee „fericită”.

Îngrijirea orhideelor pe timp de iarnă nu este o joacă de copii, dar pentru o persoană care iubește plantele nu este nici o misiune imposibilă.

Află și cum să îngrijești plantele exotice de grădină în timpul iernii!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta